in , ,

Neil Gaiman İhtiyaç Sahibi Sanatçıları Desteklemek için Kişisel Koleksiyonunu Açık Artırmaya Çıkardı

Neil Gaiman, kişisel koleksiyonunda yer alan 125 parçayı ihtiyaç sahibi yazar ve sanatçıları desteklemek için açık artırmaya çıkardı.

Neil Gaiman Koleksiyon Sanatçı Destek
- Reklam -
- Reklam -

Neil Gaiman 14 Mart 2024 tarihinde düzenlenen bir açık artırmada 125 parçadan oluşan koleksiyonunu satışa çıkardı. Müzayedede 1 milyon doların üzerinde gelir elde edilirken bu paranın ihtiyaç sahibi yazar ve çizgi roman sanatçılarına aktarılacağı açıklandı.

Başta The Sandman adlı grafik roman serisi olmak üzere Kıyamet Alametleri (Good Omens), Amerikan Tanrıları (American Gods), Mezarlık Kitabı (The Graveyard Book), Koralin ve Gizli Dünya (Coraline) ve Yıldız Tozu (Stardust) gibi eserlerle tanınan İngiliz yazar Neil Gaiman; kişisel koleksiyonunda yer alan hatıra eşyalarını zor durumdaki yazar ve sanatçılar için satışa çıkardı.

ABD’nin Dallas kentinde bulunan Heritage Auctions tarafından organize edilen açık artırmada Gaiman’ın 125 eseri toplamda 1 milyon doların üzerinde bir fiyatla alıcı bulmayı başardı.

- Reklam -

Neil Gaiman’dan Yazar ve Çizerlere Destek

Satış gelirlerinin bir kısmı, ihtiyaç sahibi çizgi roman sanatçılarına yardım eden bir kuruluş olan The Hero Initiative’e ve maddi ya da sağlık problemleri bulunan yazarlara, gazetecilere, eleştirmenlere, şairlere ve tiyatroculara yardım eden kâr amacı gütmeyen Authors League Fund kuruluşuna bağışlanacak. Gaiman ayrıca müzayededen elde edilecek gelirleri, eserleri satışa sunulan sanatçılarla da paylaşacak.

Neil Gaiman Koleksiyon Açık Artırma Sanatçı Destek

Satış sırasında açıklamalarda bulunan Gaiman şu ifadeleri kullandı:

“Zor günler geçiren yazarlarla ilgilenen, sanatçılarla, yazarlarla ve zor günler geçiren çizgi roman sanatçılarına yardımcı olan hayır kurumlarına fayda sağlama fikrini seviyorum. 50 dolara ya da 100 dolara satın aldığımız ve şimdi on binlerce dolara satılan sanat eserlerine sahip olan bizlerin, bu eserleri ilk çizen sanatçılara bir şeyler geri verme fikrini normalleştirme fikrini seviyorum.”

Gaiman’ın Koleksiyonunda En Yüksek Fiyata Satılan Eserler Açıklandı

Açık artırma sırasında en yüksek fiyata satılan eser, 132.000 dolardan alıcı bulan Watchmen karakteri Nite Owl’un korkunç bir rüyadan uyanışını tasvir eden 1987 tarihli sayfası oldu. 17 panelli sayfa, “rüyaların kullanımı dahil her şeyi” sevdiği için seçtiğini söyleyen Gaiman’a, Alan Moore ve çizer Dave Gibbons tarafından hediye edilmişti.

Gaiman ayrıca The Sandman karakteri Ölüm’ün (Death of the Endless) 1994 tarihli bir tablosunu da satmayı başardı. Eser, Moebius tarafından resmedilmişti ve 96.000 dolara alıcı buldu.

Neil Gaiman Açık Artırma

Çizer John Totleben’ın 1989 tarihli Miracleman çizgi romanının kapağı için de yine 96.000 dolar verildi. Bu kapak, daha sonra Gaiman’ı serinin halefi olarak seçen Moore tarafından yazılan son sayı olmasıyla önemli bir noktada duruyordu.

- Reklam -

Gaiman’ın en değerli eşyalarından birisi de yazarın Coraline romanından uyarlanan stop-motion filmde kullanılan Coraline kuklasıydı. 72.000 dolara satılan kukla, karakteri turuncu pijamaları ve siyah kedisiyle birlikte tasvir ediyordu.

Gaiman kukla hakkında şunları söyledi:

“2009’dan beri yatak odamda cam bir kutunun içinde duruyordu. Bu açık artırmadaki diğer her şeyden daha çok onun gitmesine izin vermekten endişe duydum. O orada. Bana gülümsüyor. Özel biri.”

Neil Gaiman, kişisel koleksiyonunu çok sevmesine rağmen açık artırma kararını geçen yıl benzer bir müzayedeye çıkan arkadaşı Geoffrey Notkin’in yaptıklarına tanık olduktan sonra almıştı. Science Channel’ın göktaşı avı programı Meteorite Men’in sunucusu, 2023 yılında kişisel göktaşı koleksiyonunu satmış ve gelirini hayır kurumlarına bağışlamıştı.

Neil Gaiman müzayedelerde satılan eserlerin yaratıcılarına hiçbir gelir sağlamaması konusundaki eleştirilerini “yanlış ve adaletsiz” sözleriyle dile getirmişti. Gaiman aynı yazıda şu ifadelere yer verdi:

“Bunu değiştirmenin en iyi yolunun bir örnek teşkil etmek ve insanlara bunu yapmanın başka bir yolunu göstermek olduğuna karar verdim. Müzayede çok para kazandırdı ve çok da iyi şeyler yapacak, bu da beni çok mutlu ediyor.”

Neil Gaiman’ın yazar ve çizgi roman sanatçıları için attığı bu adımı siz nasıl değerlendiriyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Observer

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Omen: İlk Kehanet Filmi - Yeni Fragman

“Omen: İlk Kehanet” Filminden Yeni Fragman

Rebel Moon 2: The Scargiver Fragmanı Yayında

Zack Snyder’ın “Rebel Moon” Macerası “The Scargiver” ile Devam Ediyor: İşte Yeni Fragman