in , ,

“3 Cisim Problemi”ndeki Karanlık Orman Hipotezi Fermi Paradoksu’nu Çözebilir mi?

3 Cisim Problemi merak edilen bazı soruları tekrar gündeme getirdi. Evren gerçekten de saklanan düşman uzaylılarla dolu bir ‘karanlık orman’ mı?

3 Cisim Problemi'ndeki Karanlık Orman ve Fermi Paradoksu
- Reklam -
- Reklam -

Şimdiye kadar Dünya’ya hiç bir uzaylı medeniyetinin temas ettiğine dair inandırıcı bir kanıt yok. Bazı komplo teorileri olsa da güvenilir bir delil henüz bulunmuyor. Ancak son günlerde çokça konuluşan karanlık orman hipotezinin, Fermi Paradoksu’nun çözümü olabileceğine dair bir anlayış var.

Enrico Fermi’nin 1950’lerde ortaya attığı “Fermi Paradoksu”, evrenin genişliği göz önüne alındığında hayata elverişli koşulların çok defa oluşmuş olması gerekirken, bugüne dek başka bir medeniyet tarafından ziyaret edilmemiş olmamızı sorguluyor. Peki bu paradoksun bir çözümü var mı? Nerede o hayatlar? Orada bir yerlerde yaşam olduğuna inanmamız için iyi sebeplerimiz var. Fakat şimdiye kadar hiç kimse Dünya’yı ziyaret etmedi.

Londra King’s Koleji’nde Etik Felsefesi Araştırma Görevlisi olan Tony Milligan bu soruyu sordu ve cevabını The Conversation’da kaleme aldı.

- Reklam -

3 Cisim Problemi, Karanlık Orman Hipotezi ve Fermi Paradoksu: Evrendeki Sessizliğin Gizemli Sırrı

3 Cisim Problemi Dizi

Netflix’in 3 Cisim Problemi dizisinin ilk sezonunda, bir radyo rasathanesinde çalışan karakterlerden Ye Wenjie bu meselenin üzerine kafa yoruyor. Nihayet bir uzaylı medeniyetinin üyesinden bir mesaj alıyor; karşı tarafın pasifist olduğu ve Dünya’nın saldırıya uğramaması için mesaja cevap verilmemesi gerektiği uyarısı yapılıyor.

Dizi, Fermi Paradoksu’na ayrıntılı ve zarif bir çözüm sunmayı amaçlıyor. Ancak izleyicilerin bunun için ikinci sezona kadar beklemesi gerekecek. Ya da Cixin Liu’nun üçleme serisinin ikinci kitabı Karanlık Orman’ı okuyabilirsiniz. Kitaplardaki açıklamanın özeti şöyle:

“Evren karanlık bir orman. Her medeniyet ağaçlar arasında sessizce dolaşan, dalları kenara iten ve sesleri duyulmadan avlanmaya çalışan birer avcı.”

Karanlık Orman - Cixin Liu

3 Cisim Problemi’nin ikinci kitabı Karanlık Orman’da ortaya konan karanlık orman hipotezi, Fermi Paradoksu’na ilginç bir yaklaşım sunuyor. Bu görüşe göre evren, sessizliği elden bırakmayan ve herkesten gizlenen medeniyetlerin bulunduğu “karanlık bir orman” haline gelmiş durumda.

Teknolojik gelişim seviyelerindeki farklılıklar, üstün medeniyetlere diğerlerini yok etme imkânı tanıyor. Bu yüzden hayatta kalmanın yolu, varlığını gizlemek ve kimseyle temas kurmamak. Mesaj bile alırsanız cevap vermemek gerekiyor ki konumunuz ele verilmesin.

En Kötü Evren Senaryosu

Liu’nun anlattığı olası “en kötü evren” senaryosu edebi bir kurgu olsa da Batı’daki bazı bilim çevrelerinde de karşılık buluyor. Önde gelen astrobiyologlar, bir uzaylı medeniyetle ilk temasta düşünülmesi gerekenin “hiçbir şey yapmamak” olduğunu savunuyor.

- Reklam -

Karanlık Orman Hipotezi ve Fermi Paradoksu

Çünkü yanlış bir adım o medeniyetten gelebilecek tehlikelere yol açabilir. Konumumuzu ele verecek hareketlerden ve iletişimden kaçınmak, bu bakış açısına göre hayati önem taşıyor. Böylece kimliğimizi ve nerede olduğumuzu saklamış oluruz.

Ancak karanlık orman hipotezi, doğadaki canlıların işleyişine aykırı gibi görünüyor. Darwin’in kanıtlarla ortaya koyduğu gibi evrimsel süreçte sadece çatışma ve yok etme değil, karşılıklı bağımlılık ve işbirliği de var. Yani türler birbirlerini yok etmek yerine birbirlerine muhtaçlar.

Doğadaki İşbirliği: Evrim Sürecinin Karşılıklı Bağımlılığı

Rachel Carson’ın Sessiz Bahar’ından alıntılara da yer veren Liu, “Doğada hiçbir şey tek başına var olmaz,” görüşünü hatırlatıyor. Dolayısıyla ileri medeniyetler arasındaki ilişkide de büyük ihtimalle karşılıklı bağımlılık ve işbirliği unsurunun olması gerekiyor.

O halde Fermi Paradoksu’nu açıklayacak en makul senaryo, bilinmeyen bir nedenle henüz başka medeniyetlerin keşfedilmemiş olması olabilir. Belki de aralarındaki muazzam mesafeler temassızlığın sebebidir. Ya da bizim şu ana kadar doğru yöntem ve araçlarla dinlemememiş olmamız…

FarklI Galaksiler Uzaylı İhtimali 3 Cisim Problemi

Karanlık bir ormanda avlanma ve avlanmama değil de bahçede bir arada uyumlu yaşama hali, evreni daha iyi özetliyor olabilir. Ancak doğru cevabı henüz tam olarak bulamadık.

3 Cisim Problemi’ndeki karanlık orman hipotezi konusundaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Bride: Christian Bale'lı Frankenstein Filminden İlk Kare

Christian Bale’ın Frankenstein’ın Canavarı’nı Canlandırdığı “The Bride” Filminden İlk Görseller

Antik Yunan Dili Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

Dilbilimciler Binlerce Yıllık Antik Yunan Dilinin Yok Olabileceği Uyarısında Bulunuyor