in , ,

“Yüzüklerin Efendisi” Kitapları Filmlere Uyarlanırken Yapılan En İyi 10 Değişiklik

Yüzüklerin Efendisi film uyarlaması sırasında kitaplardan uzaklaşarak bazı değişikliklere gitmek zorunda kalmıştı. Ancak aralarında oldukça doğru tercihler de vardı. İşte en iyi 10 farklılık!

Yuzuklerin Efendisi Kitaplari Film Uyarlamasi Farkliliklari
- Reklam -
- Reklam -

Yüzüklerin Efendisi kitapları, her uyarlamada olduğu gibi beyaz perdeye bazı farklılıklar ile birlikte taşındı. Bu içerikte sizlere adaptasyon sırasında J.R.R. Tolkien’in kaynak materyalinden uzaklaşılan en isabetli 10 anı bir araya getireceğiz.

Yüzüklerin Efendisi 1954 yılında ilk defa raflardaki yerini aldıktan sonra fantastik edebiyat türünü tamamen değiştirmiş; kendisinden sonraki birçok eseri ciddi şekilde etkilemişti. J.R.R. Tolkien’in kaleme aldığı seri; Orta Dünya’nın Üçüncü Çağ’ını ele almış ve dünyayı ele geçirmeye çalışan Karanlık Lord Sauron’a karşı duran bir grup kahramanın hikâyesini anlatmıştı.

Peter Jackson’ın 2001 yılından 2003 yılına kadar geçen süreçte beyaz perdeye uyarladığı üç filmlik seri Yüzüklerin Efendisi’ni popüler kültürün en bilinen isimleri arasına yazmayı başarmıştı. Görsel efektleri, oyunculuk performansı ve sinematografik başarısı ile birçok ödüle layık görülen filmler izleyici ve eleştirmenler tarafından oldukça beğenilmişti. Bununla birlikte yönetmen Jackson ve ekibi, filmin senaryosunu kaleme alırken bazı olayları kitapta gerçekleşenden farklı biçimde anlatmak zorunda kalmıştı.

- Reklam -

Tolkien’in hayranları ve Tolkien uzmanları bu değişikliklerin çoğu konusunda bölünmüş durumdalar. Fakat yine de bu listedeki bazı farklı kararlar, çoğu noktada hikâyeyi perdeye daha isabetli taşımaya yardımcı olmayı başarıyor.

İşte “Yüzüklerin Efendisi” Kitapları Filmlere Uyarlanırken Yapılan Bazı Başarılı Değişiklikler

10. Eomer ve Erkenbrand Değişimi

Yüzüklerin Efendisi Kitapları Film Uyarlama Farklılıklar Eomer

Theoden’in oğlu Theodred’in ölümü sonrası Rohan’ın krallık hakkı yeğeni Eomer’e geçmişti. Film her ne kadar Eomer’in Aragorn ve Gimli ile olan diyaloglarını azaltsa da Miğfer Dibi Savaşı sırasında ortaya çıkarak savaşın gidişatını değiştirerek karakterin hakkını veriyordu. Kitapta ise Hornburg’a yardıma gelen karakter Erkenbrand olmuştu.

Eomer’in Miğfer Dibi Savaşı sırasında yardıma gelmesinin en büyük sebebi Theoden’i zehirleyen Grima Solucandil tarafından sürgüne gönderilmiş olmasıydı. Eomer buna rağmen amcasına sadık kalmış ve Rohan’ı istila eden Orklarla savaşmaya devam etmişti.

9. Warg Saldırısı

Warg Saldırısı

Kral Theoden, Saruman’ın büyük bir ordu ile saldırıya geçtiğini öğrenmesinin ardından insanların, Dunhorrow ve Edoras’tan bile sağlam olan Miğfer Dibi’ne sığınmasını uygun görmüştü. Fakat Saruman, Grima’nın kendisini bilgilendirmesi üzerine konvoya saldırması üzerine Warg binicilerini göndermişti.

Bu saldırı kitapta yer almasa da filmin belki de en akılda kalıcı aksiyon sahnelerinden birisini ortaya çıkarıyor. Sadece Orkların değil aynı zamanda Wargların da savaştığı sahne Aragorn’un ekipten ayrı düştüğünü ve Gimli’nin ne kadar yiğit bir cüce olduğunu ortaya koymuştu.

8. Gandalf’ın Moria Madenlerinden Geçmek İstememesi

Gandalf

Yüzük Kardeşliği’nin Ayrıkvadi’den ayrılmasının hemen ardından Mordor’a hangi güzergah üzerinden gidilmesi gerektiği konusunda fikir birliğine varılamamıştı. Ekip Caradhras geçidinden geçmeye çalışsalar da Saruman’ın büyüsü yüzünden başarılı olamamışlar ve yollarını değiştirerek Moria madenlerine inmişlerdi.

Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği filminde bu yolu teklif eden kişi Gimli olmuş fakat Gandalf bunu reddetmişti. Oysa kitapta Moria madenlerinden bahseden kişi Gandalf’tı. Bununla birlikte kitapta Yüzük Kardeşliği’nden hiç kimse Balrog’un varlığından haberdar değilken filmde Saruman ve Gandalf madenin derinliklerinde yatan ateş ve gölgeden oluşan tehlikeyi biliyordu.

7. Arwen’in Filmlere Eklenmiş Yeni Sahneleri

Yüzüklerin Efendisi Kitapları Film Uyarlaması Farklılıkları - Arwen

Lord Elrond’un kızı Arwen’in Aragorn ile olan romantik sahneleri film için itici güçlerden birisi olmuştu. Akşamyıldızı sevgisi için ölümsüz hayattan vazgeçip Orta Dünya’da kalmayı seçmişti. Kitaplarda Arwen çoğu zaman Ayrıkvadi’de kaldığı için Aragorn’un karakter gelişimini ilerletmek dışında pek fazla görünmemişti. Fakat Jackson, Arwen’in rolünü artırarak karaktere farklı bir bakış açısı kazandırdı. Bununla birlikte Frodo Baggins’in Nazguller tarafından yaralanmasından sonra onu Ayrıkvadi’ye götüren kişi Glorfindel yerine yine Arwen olmuştu.

6. İşaret Kuleleri

İşaret Kuleleri - Yüzüklerin Efendisi

Sinema dünyasının belki de en epik sahneleri arasında yer alan işaret kulelerinin yakılması Rohan ve Gondor arasındaki iletişimi sağlamış ve Rohirrim, Pelennor Çayırları Savaşı’nda yardıma koşmuştu. Fakat Gandalf’ın görevlendirmesiyle Pippin’in işaret kulelerini yakması tamamen filmde karşılaşılan bir durumdu. Yüzüklerin Efendisi kitaplarında ise bu yardım isteği kırmızı ok taşıyan bir süvari tarafından yapılmıştı. Denethor kitaplarda biraz daha aklıselim davranmış ve Gandalf ile Pippin, Minas Tirith’e ulaşmadan önce işaret kulelerini yakmıştı.

Jackson’ın bu değişikliği ise Howard Shore’un ünlü müziğine özel bir yer açmış ve işaret kulelerinin alevlenmesi yeni bir umudun alevlenmesine bir gönderme olarak kullanılmıştı.

- Reklam -

5. Sam ve Frodo’nun Ayrılığı

Frodo - Sam Dostluğu

Gollum, Sam ve Frodo’ya Mordor’a girmek üzere gizli geçitler boyunca rehberlik etmişti. Her ne kadar Sam, Gollum’a güvenmese de Frodo uzun süre Gollum’a inanmayı seçmişti. Ancak filmde ekip Shelob’un inine girmeden hemen önce Gollum’un ihanetiyle dağılmış ve Frodo, Sam’e eve geri dönmesini söylemişti. Kitapta böyle bir olay yaşanmasa da bu değişiklik ile Gollum’un hain tarafı oldukça başarılı bir şekilde ortaya konmuş ve karakterin Yüzük’e olan takıntısını güçlendirilmişti.

4. Narsil’in Kırık Parçaları

Yüzüklerin Efendisi Kitapları Film Uyarlaması Farklılıklar - Aragorn Kırık Kılıç

İkinci Çağ’ı sonlandıran savaşta Gondor Kralı Isildur, Narsil’in kırık parçaları ile Yüzük’ü Sauron’un parmağından kesmişti. Isildur’un ölümünden sonra kılıç otuz dokuz soy boyunca taşınmış ve en sonunda Aragorn’a miras bırakılmıştı. Kitapta Aragorn bütün yolculuk boyunca Narsil’i yanında taşımış ve düşmanlarıyla kırık bir kılıç ile savaşmıştı.

Fakat Jackson filmde farklı bir yol izleyerek Aragorn’u mirası ile ayırmış ve Narsil’i Ayrıkvadi’de tutmayı tercih etmişti. Gondor’un kralı kılıcı Anduril’e ancak Kralın Dönüşü filminde kavuşmuştu.

3. Frodo ve Gollum’un Son Mücadelesi

Gollum - Frodo Dövüş Sahnesi

Hüküm Dağı’na kadar olan zorlu yolculuğun en sonunda Gollum ve Frodo arasındaki mücadele Yüzük’ün kendi iradesinin ne kadar kuvvetli olduğunu ortaya koymuştu. Kitapta Gollum, Frodo’ya tuzak kurarak parmağını kopartıyor ve bu sırada dengesini kaybederek lavların arasına düşüyordu.

Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü filminde de buna benzer bir sahne yaşansa da Jackson, ikilinin arasına ufak bir mücadele katarak Gollum’un sakarlığından ziyade Frodo ile olan mücadelesi sonucunda kendi yok oluşuna gidişini anlatmıştı. Bununla birlikte Yüzük’ün iki karakter üzerinde ne kadar etkili olduğu gösterilmişti.

2. Aragorn’un Karakter Gelişimi

Aragorn Karakter Gelişimi

Isildur’un yaşayan tek varisi Aragorn, Gondor’un gerçek kralı olmasına rağmen yaşamını Dunedain Korucuları arasında geçirmiş ve hayatını kötülükle savaşmaya adamıştı. Kuzeyde aktif bir şekilde görev alan ve tahtını kazanmaya çalışan Aragorn filmlerde kendinden o kadar da emin olmayan bir karakter olarak ele alınmıştı.

Tolkien araştırmacıları bu değişikliğin doğru olmadığını varsaysalar da beyaz perde uyarlamasında Aragorn’un kendisiyle yüzleşerek sorunların üstesinden gelmesi, eleştirmenler tarafından daha isabetli bulunmuştu. Sauron’un yok edilmesinin ardından Aragorn kendisini kanıtlamış ve Gondor’un Kralı olarak taç giymişti.

1. Boromir’in Ölümü

Boromir Ölüm Sahnesi Yüzüklerin Efendisi Kitapları Film Uyarlaması Farklılıklar

Yüzük Kardeşliği’nin en trajik ölümlerinden birisi ve ekibin dinamiklerini geri dönülemez bir şekilde değiştiren şey hiç şüphesiz Boromir’in ölümü olmuştu. Gondor’un vekilharcı Denethor’un oğlu olan Boromir, Yüzük’ü Sauron’a karşı kullanmayı teklif etse de en sonunda Yüzük’ün yok edilmesi için kardeşliğe katılmıştı. Fakat Boromir ve yanındakiler, Parth Galen yakınlarında bir grup Uruk Hai tarafından saldırıya uğramış ve Merry ve Pippin’i korumaya çalışırken hayatını kaybetmişti.

Kitapta Boromir’i öldüren belirli bir karakter gösterilmese de Jackson, Lurtz karakterini ortaya çıkarmıştı. Aragorn’un Lurtz ile olan mücadelesi de filmin ikonik sahneleri arasında yer almıştı.

Siz Yüzüklerin Efendisi filmlerindeki bu değişiklikler hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden paylaşabilir ve içeriklerimizden anında haberdar olmak için bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: Collider

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Callum Turner - Neuromancer Dizisi Başrolü

Siberpunk Klasiği “Neuromancer”ın Dizi Uyarlaması Başrolünü Buldu

Fallout Dizisi İzlenme Rekoru Prime Video

“Fallout” Dizisi Prime Video’da İzlenme Rekoru Kırmayı Başardı (Ancak 1 Numara Hâlâ O Yapımda)