Menu
in ,

Meteor Yağmuru ‘Pembe Ay’ ile Buluşuyor: Bu Çarpıcı Doğa Olayı Nerede, Ne Zaman ve Nasıl İzlenebilir?

Bu yılki Lyrid meteor yağmuru, Pembe Ay ile bir araya geliyor. Peki bu ışıltılı gökyüzü şöleni nasıl izlenir?

Doğa severler ve gökyüzü meraklıları için müthiş bir gösteri bu hafta gerçekleşiyor. Lyrid meteor yağmuru, nisan ayının ‘Pembe Ay’ı ile eş zamanlı olarak izlenebilecek. İşte bu çarpıcı olayı kaçırmamanız için nerede, ne zaman ve nasıl izleyeceğinize dair tüyolar…

Her yıl 15-29 Nisan tarihleri arasında meydana gelen Lyrid meteor yağmuru, gökyüzünün en göz alıcı olaylarından biri olarak dillendiriliyor. Dünya, bu dönemde kuyruklu yıldız Thatcher’ın kalıntılarıyla çarpışır ve sayısız göktaşı atmosfere girerek havai fişek gösterisi yaşatır.

Lyrid’in en yoğun anları 23 Nisan gecesi ve 24 Nisan sabahı olacak. Ancak diğer günler de gözlem için fırsatlar yakalanabilir. Özellikle görsel şölenin, Pembe Ay (veya Pembe Dolunay) olarak da bilinen nisan ayı tam dolunayı ile çakışacağı 25 Nisan gecesi, izleyicilere bir başka heyecan yaşatacak.

- Reklam -

Pembe Ay Olarak da Bilinen Süper Ay Nedir?

Her ne kadar “pembe” dense de aslında rengi bu değildir. Fakat Süper Ay bu anlarda tüm dolunaylardan daha parlak ve büyük görünür. Dünya’ya en yakın konumdayken dolunay evresine girmesi buna neden olur. İşte bu büyülü görüntü, 25 Nisan’da gökyüzünü aydınlatacak.

Peki Kuyruklu Yıldız Şöleni Nasıl ve Nerede İzlenir?

En iyi gözlem şartları dolunaydan hemen önce sabaha karşı olacak. Örneğin 26 Nisan sabahı saat 05:45’te Ay batmış, gökyüzü ise henüz ağarmamış olacak. Bu saatlerde göktaşlarının fırtınası en net şekilde izlenebilir hâle gelecek.

Astronomlar dolunayın parladığı 25 Nisan gecesine de şans verilebileceğini söylüyor. Ama o zaman kentlerdeki ışık kirliliğinden uzaklaşmak şart. Kırsalda, ağaçsız ve binasız bir alan seçip, sırt üstü uzanmak en iyisi olacak. Göz ile ufku kapatmadan geniş bir kısım gökyüzü böylece izlenebilir.

Bu görsel şöleni kaçırmak istemeyenler, hava muhalefeti olmaması şartıyla 25-26 Nisan gecelerini ayırmış olmalı. Sıcak bir içecekle manzarayı seyretmek, doğanın birbirinden güzel sürprizleriyle karşılaşmayı daha da keyifli kılacaktır, bizden söylemesi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Çilek Ayı Başlıyor: Gökyüzünde Kısmi Ay Tutulması Vakti!

Bu çarpıcı anları kendi gözlerinizle görmek ister misiniz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Bussines Insider

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version