Menu
in , ,

Dünyanın En Ünlü ve Korkulan Dinozoru T-Rex’in Aslında Pek de Zeki Olmadığı Ortaya Çıktı

T-Rex’ler aslında ne kadar zekiydi? Yeni bir araştırma, dünyanın en ünlü ve yırtıcı dinozorunun zekâsının düşük olduğunu gösteriyor.

Film ve kitaplarda zeki ve korkutucu bir avcı olarak tasvir edilen T-Rex’in gerçek zekâsı uzun süredir tartışma konusu. Geçen yıl, bu dev dinozorların zekâsının modern maymunlara denk olabileceği fikri ortaya atılmıştı. Ancak yeni bir araştırma bu teoriyi çürütüyor ve Tyrannosaurus rex ’in özünde pek de zeki olmadığını gösteriyor.

Southampton Üniversitesi’nden Darren Naish, şunları söylüyor:

“T-Rex’in bir babun kadar zeki olabileceği fikri müthiş derecede çarpıcı ve ürkütücü. Eğer doğruysa geçmişe dair bakış açımızı tamamen değiştirebilir.”

- Reklam -

Ancak Naish’in de aralarında bulunduğu bilim insanları, söz konusu teorinin dayanaksız olduğunu ortaya koyuyor.

Almanya’daki Heinrich Heine Üniversitesi’nden zoolog Kai Caspar öncülüğündeki yeni çalışma, geçen yılki araştırmanın T-Rex’in beyin ölçümlerini ve dolayısıyla nöron sayısını ciddi şekilde abartmış olduğunu gösteriyor. Eski çalışma, dinozorların kafatasını neredeyse tamamen dolduran bir beyin varsaymıştı ki bu doğru değil.

Karada yaşayan omurgalılarda beyin ve vücut kütlesi arasındaki ilişki. T. rex gibi dinozorlar, yaşayan sürüngenlerinkine benzer beyin-vücut büyüklüğü oranlarına sahiptir. (Gutierrez-Ibanez)

The Anatomical Record’da yayımlanan yeni çalışmaya göre Caspar ve ekibi, ayrıca nöron sayılarının zekâ ile doğrudan ilişkili olmadığını savunuyor. Uzun yıllar boyunca kuşların küçük kafalarından ötürü pek zeki olmadıkları düşünülüyordu. Ancak sonradan kargaların bazı bilişsel testlerde primatlardan daha başarılı olduğu görüldü. Caspar şunları söylüyor:

“Sadece yok olan türlerin nöron sayılarını tahmin etmekle zekalarını kestirmeye çalışmak doğru bir yöntem değil. Aksine anatomik yapılardan davranış ipuçlarına, günümüz hayvanlarıyla karşılaştırmalara kadar pek çok kanıt değerlendirilmeli.”

T-Rex’lerin Zeki Olup Olmadıkları Hakkında Çalışmalar Sürüyor

Peki öyleyse Tyrannosaurus rex gerçekten ne kadar zekiydi? Son zamanlardaki bazı davranışsal ipuçları bu dinozorların sürü halinde avlandığını gösteriyor. Bu da belli bir akıl ve koordinasyon gerektiren bir avlanma yöntemi. Ancak yine de bu durum primat düzeyinde bir zekâya işaret etmiyor.

Naish’e göre “T-Rex’ler akıllı bir timsah gibiydi ve bu da oldukça büyüleyici bir düşünce.” Başka bir deyişle son bulgularla bu dinozor türünün ilkel ama biraz zeki sayılabileceği tahmin ediliyor.

Sürüngen grupları arasındaki ilişkiler, beyin karmaşıklıklarının bir gösterimi ile birlikte, tyrannosaurid beyinlerinin krokodilomorflarınkinden çok farklı olmadığını göstermektedir. (Caspar, The Anatomical Record, 2024).

Şu an için meşhur devlerin zekâsı net bir şekilde çözülmüş değil. Ancak yeni araştırma, onların sadece fiziksel güçleriyle değil belli bir akıl seviyesine de sahip olduklarını gösteriyor. Asıl gerçeğin ne olduğunu öğrenmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu belirtiliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Dünya Üzerinde Soyları Tükenene Dek Yaşamış Toplam T-Rex Sayısı Hesaplandı

Konuyla ilgili yapılan açıklamalara bakarak T-Rex’lerin zekâsı hakkında sizler ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Science Alert

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version