in ,

Dünya Üzerinde Soyları Tükenene Dek Yaşamış Toplam T-Rex Sayısı Hesaplandı

Yeryüzünde soyları tükendiği güne dek toplam kaç T-Rex yaşadığı sorusu bir kez daha araştırma konusu oldu. Yeni rapor, önceki tahminleri yalanlıyor.

T-Rex Sayısı Hesaplandı
- Reklam -
- Reklam -

T-Rex dinozorlar arasında belki de en popüler olanı. Ancak haklarında hâlâ bilinmeyen çok fazla detay var. Bunlardan birisi de bu türün toplam nüfusunun kaç olduğu sorusu. Yapılan yeni bir araştırma, T-Rex nüfusunun önceden tahmin edilenden 800 milyon daha az olduğunu ortaya koydu.

Palaeontology dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, “Kaç tane Tyrannosaurus rex vardı?” sorusunu bir kez daha cevaplamaya çalışıyor. Araştırmanın cevabı ise önceki varsayımlara meydan okuyan bir farklılıkla öne çıkıyor.

2021 yılında yapılan bir başka araştırmada, toplam T-Rex nüfusu 2,5 milyar olarak açıklanmıştı. Ancak yeni araştırmalar, bu sonucun daha farklı olduğunu ortaya koyuyor.

- Reklam -

Yeni ve daha gelişmiş hesaplamalar, dinozorların ilk günlerinden nesillerinin tükendiği zamana kadar toplam 1,7 milyar Tyrannosaurus rex’in yaşadığını gösterdi.

“Dünyada Kaç T-Rex Yaşamıştı?” Sorusu Yeniden Cevaplandı

Önceki araştırmadan yaklaşık iki yıl sonra yayımlanan bu yeni makale, dünyada yaşamış T-Rex sayısını ciddi şekilde revize ediyor.

Almanya’da bulunan Johannes Gutenberg Üniversitesi’nden evrimsel ekolojist Eva Griebeler tarafından yaratılan yeni bir model; orijinal çalışmanın bazı eksikliklerini gideriyor ve bilim meraklılarını nihai cevaba biraz daha yaklaştırıyor.

T-Rex Sayısı Hesaplandı - Fosiller

Griebeler araştırma hakkında şöyle konuşuyor:

“Önceki modelde hesaplanan bireylerin yaşam süresi beklentileri, üreme oranları, üreme değerleri ve üreme süresi T-Rex ve diğer iğer teropodların biyolojisi hakkındaki mevcut bilgilerimizle çelişki içerisindeydi.”

Griebeler, ortaya koyduğu modelin eldeki bilgi birikimiyle daha uyumlu olduğunu savundu:

- Reklam -

“Önceki araştırmadaki değerler aynı zamanda aynı zamanda büyük sürüngenler, kuşlar ve memelilerinkiyle de uyuşmuyordu.”

Yeni Model Daha Gerçekçi Bir Tablo Sunuyor

Tüm bu değerlendirmeleri dikkate alan Griebeler, T-Rex’in her biri yaklaşık 19.000 bireyi içeren yaklaşık 90.000 nesil boyunca gezegende yaşadığını gösteren bir model oluşturmayı başardı. Bu hesaplama da toplam T-Rex sayısının 1,7 milyar olduğunu gösterdi.

Daha önce geliştirilen model, her biri yaklaşık 20.000 bireyden oluşan ve 127.000 nesil süren bir tahmine dayanıyordu.

Dinozorların Dövüş Kulübü: T-rex Davranışları

Öte yandan 2021’deki araştırmanın başyazarı Charles Marshall, Griebeler’inkinin “daha gerçekçi” bir tahmin olduğunu da kabul etti.

Her iki ihtimalde de mevcut fosil kayıtlarında hâlâ çok sayıda T-Rex eksik görünüyor. Griebeler tarafından öne sürülen model doğru kabul edilirse 52,5 milyon birey başına yalnızca bir fosil düşüyor. Eğer bu kadar çok Tyrannosaurus rex yaşadıysa, fosillerinin nerede olduğu sorusu hâlâ güncelliğini koruyor.

Siz bu araştırma hakkında neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, arkeoloji dünyasından en son gelişmeler için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: IFL Science

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Benedict Cumberbatch A Complete Unknown Filmi Kadrosu Bob Dylan

Benedict Cumberbatch, Bob Dylan’ın Hayatını Anlatan Filmin Kadrosuna Katıldı

Dünyanın Bilinen Tek Dev Albino Karıncayiyeni Vahşi Doğada Görüntülendi

Dünyanın Bilinen Tek Dev Albino Karıncayiyeni Vahşi Doğada Görüntülendi