in ,

Bağımsız Okurluğun, Yayıncılığın ve Kitapçılığın İnsan Hikâyeleriyle Buluştuğu “Kitapçı” Belgeseli Yolda

Bağımsız kitapçılığın evrenine yolculuk: Nazlı Berivan Ak’ın “Kitapçı” belgeseli, kitapların merkezde olduğu bir dükkânın misyonunu araştırıyor.

"Kitapçı" Belgeseli Geliyor
- Reklam -
- Reklam -

Nazlı Berivan Ak tarafından yazılan ve yönetilen yeni belgesel Kitapçı, izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor.

Kitapçı, bağımsız okurluk, yayıncılık ve kitapçılığı ele alan bir belgesel. Yapım, Tarsus’ta yirmi beş yıldır kitapçılık yapan İsmail Kün’ü merkezine alıyor. Antik Sahaf Kitabevi’nden yola çıkarak bağımsız kitabevi kavramını tartışan belgesel, bir dükkanın kitabın odak noktası olduğu, taşrada kurulan ve büyümeye çalışan kültürel bir adacığın misyonunu inceliyor.

Yeni belgesel, bağımsız okurluk, yayıncılık ve kitapçılık arasındaki ilişkiyi tartışmayı hedefleyen bir görsel çalışma, kitapçının üstlendiği önemli misyonun altını çizmeyi amaçlayan bir hafıza tazeleme girişimi ve gelecek günler için bir düşünce deneyi olarak tanımlanıyor.

- Reklam -

Nazlı Berivan Ak, yıllar süren çalışmaların ardından bağımsız kitabevlerinin evrenine odaklanan belgeselinin, bağımsız okurluğun, yayıncılığın ve kitapçılığın saf ve etkileyici yüzünü izleyicilerle buluştuğunu ifade ediyor.

Kitapçı Belgeseli Afiş

Kitapçı Belgeseli: Hafıza, Deneyim ve Değişim

Ak, belgeselin ortaya çıkış hikâyesi ile ilgili olarak şunları söylüyor:

“Bağımsız okurluğun, bağımsız yayıncılığın tamamlayıcısı bağımsız kitabevleri konusu üzerine uzun yıllardır çalışıyorum. 2019 yılında OKUYAY Platformu kapsamında 12 ilden 40 bağımsız kitapçıyla birebir görüşmeler sonucu KONDA çatısı altında kaleme aldığım Bağımsız Kitabevleri Araştırma Raporu yayınlandı. Pandemi döneminde kitapçılarla çevrimiçi söyleşi dizisi yaptım, yıllar içinde birçok dergi ve mecrada sahaf ve kitapçılarla söyleşilerim, sohbetlerim, araştırma dosyalarım yayınlandı.

İlk belgesel çalışmam Kitapçı, tüm bu hafızayı içine alıp yarına bakmaya çalıştığım bir iş oldu. Yayıncısı olduğum pek çok yazar için imza ve söyleşi etkinlikleri düzenlediğimiz Antik Sahaf Kitabevi, bir bağımsız kitabevi modeli olarak önemli ipuçları barındırıyordu, değerli dostum İsmail Kün’le hikayemi tüm yönleriyle anlatabileceğimi biliyordum ve sonuçta Yapım neredeyse iki yıl süren yoğun bir çalışmanın ardından izleyicilerle buluşuyor. Bağımsız kitapçıyı nostaljik bir detay, tuhaf bir renk ya da korunup sakınılması gereken bir detay olarak değil, tersine en saf ve sert haliyle, kaygıları ve dertleriyle, en çok da okurunu değiştirip okuruyla dönüşen yüzüyle göstermek temel amacımdı.”

- Reklam -

Kitapçı Belgeseli Nazlı Berivan Ak

Kitapçı Belgeseli İlk Çıkışını 17 Haziran’da Yapacak

Belgeselin ana karakteri, Bağımsız Kitapçılar Derneği’nin başkanı olan İsmail Kün, belgeselin sadece bir günün hikâyesini anlatarak birçok soruna değinmesi ve mesleğe olan inatla devam etmenin nedenlerini yaşamın kendisiyle göstermesi açısından önemli olduğunu belirtiyor. Kün şunları söylüyor:

“Antik Sahaf’ın kurucusu ve sahibi olarak sayısız yazarı okuruyla buluşturduk, çeşitli festivaller, kitap okuma günleri, etkinlik ve söyleşiler gerçekleştirdik, gerçekleştiriyoruz. Dünden bugüne değişen kitapçılığa, okurluğa, değişen şehre ve kültürüne dair söyleyecek çok sözümüz vardı elbette. Kitapçı sesimizi ulaşamadıklarımıza ulaştıracak, okuruyla yaşayan okuruyla çoğalan bizleri daha anlaşılır kılacak diye umuyorum.”

40 dakika uzunluğundaki yapımın ilk gösterimi belgeselin başrolü İsmail Kün’ün de katılımıyla 17 Haziran günü saat 18.00’de Kadıköy Bina Bant Mag Havuz’da gerçekleşecek. İkinci gösterim ise belgeselin çekimlerinin yapıldığı Tarsus’ta 22 Haziran’da gerçekleştirilecek.

Kitapçı Belgeseli İsmail Kün

Türkiye Cumhuriyeti Kültür Turizm Bakanlığı Sinema Kültür Genel Müdürlüğü’nün de desteğini alan belgesel, aynı zamanda DocMonde ve EurasiaDoc tarafından desteklenen bir atölye filmi. Belgesel, çeşitli şehirlerde gösterime girecek, ancak şu an için bu konuda bir bilgi paylaşılmış değil. Gösterim programı hakkındaki detaylar için yönetmenin sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.

Bağımsız kitabevlerinin dünyasını anlatan bir belgeselin yapılmış olması hakkındaki düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, benzer içerikler için bizi Google Haberler’den takip edebilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for MelihAntepli MelihAntepli dedi ki:

    İlgimi çekti, keşke Youtube gibi bir yere koysalar da herkes kolayca ulaşıp, izleyebilse.

  2. Avatar for Everfever Everfever dedi ki:

    “Oldukça para harcadım, iyice zarar edersem YouTube’a koyarım, ne yapayım,” diye sakalasiyordu Nazlı hanım iki gün önce. :slight_smile: Kâr için yapılacak bir iş değil zaten, severek yaptığı belli.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Pierson Fodé, "Superman: Legacy" Filminde Başrol Olabilir

Pierson Fodé, “Superman: Legacy” Filminde Çelik Adam’ı Canlandırabilir

How Do You Live? Fragmanı Yayınlanmayacak - Yeni Hayao Miyazaki Filmi

Hayao Miyazaki’nin Beklenen Filmi “How Do You Live?” İçin Vizyona Girmeden Önce Herhangi Bir Tanıtım Yapılmayacak