in ,

Dünyanın Bilinen Tek Dev Albino Karıncayiyeni Vahşi Doğada Görüntülendi

Dünyadaki bilinen tek yaşayan dev albino karıncayiyeni yeniden fotoğraflandı. Alvin isimli hayvan, ilk defa geçen yıl annesinin sırtında görüntülenmişti.

Dünyanın Bilinen Tek Dev Albino Karıncayiyeni Vahşi Doğada Görüntülendi
- Reklam -
- Reklam -

Alvin isimli dev albino karıncayiyeni vahşi doğada görüntülendi. Şu an için kendi türü arasındaki tek örnek olarak karıncayiyen, geçen yılın sonlarında annesinin sırtına tutunurken ilk kez keşfedilmişti.

Brezilya’nın Vahşi Hayvanları Koruma Enstitüsü (ICAS) tarafından kurulan Karıncayiyenler ve Karayolları Projesi (AHP) araştırmacıları, şu anda en az 1 yaşında olduğuna inanılan hayvanın fotoğraflarını yayınladı.

AHP ekibi Aralık 2022’de Brezilya’nın Mato Grosso do Sul eyaletindeki bir çiftlikte bu nadir hayvanı keşfetti ve ona Alvin adını verdi. Alvin, tipik renklere sahip olan annesinin sırtına yapışmış bir şekilde görüldü, ki bu davranış 10 aylıktan küçük tüm genç dev karıncayiyenlerde görülür. Yetkililer yavruyu yakalayıp gelecekteki hareketlerini takip etmek için bir GPS yeleği taktı.

- Reklam -

Ekip kısa bir süre önce Alvin’in yeni görüntülerini Facebook’ta paylaştı. Alvin’in şu anda 1,5 metre uzunluğunda ve 14 kilogram ağırlığında olduğu ve büyümeye devam ettiği belirtildi. Albino karıncayiyene büyüme esnasında ikinci bir GPS yeleği takıldı.

Dünyanın Bilinen Tek Dev Albino Karıncayiyeni Vahşi Doğada Görüntülendi

Albinizm, insanların ve hayvanların deri, kürk, tüy, pul ve gözlerinde renk sağlayan melanin pigmentinin üretiminin engellendiği genetik bir durumdur. Albino bireyler tamamen beyaz görünür ve pembe gözlere sahiptir. Gözleri ve ciltleri ışığa karşı hassastır, bu da görme bozukluklarına ve güneş yanığına karşı duyarlılığa neden olabilir. Albinizm çekinik bir özelliktir, yani her iki ebeveyn de genin bir kopyasını taşır.

Albinizmli hayvanlar için genellikle ana tehdit, farklı görünümleri nedeniyle avlanma riskinin artmasıdır. Dev karıncayiyenler için de durum aynı gibi görünüyor.

Dünyanın Bilinen Tek Dev Albino Karıncayiyeni Tehditlere Karşı Savunmasız

Ağustos 2021’de Alvin’in bulunduğu bölgede türünün ilk örneği olan bir başka genç erkek albinonun cesedi bulundu. Cesette avlanma izleri vardı. Ekipte yer alan veteriner Dr. Débora Yogui, “Cesedine ulaştığımızda maalesef hayvan ölmüştü, ancak genetik örneklerini laboratuvara göndermek için toplayabildik” dedi. Ekip, ilk albino karıncayiyenin DNA’sını topladıkları örneklerle karşılaştırarak hayvanların akraba olup olmadığını belirleyebilecek.

Yetkililer, Alvin’in ölen albino hayvanla doğrudan akraba olmadığı durumda, bu durumun türün gen havuzunda azalma olduğunu ve nadir bir durumun ortaya çıkmasının nedenini açıklayabileceğini belirtti. Araştırmacılar, akraba evliliğinin, hayvanların doğal yaşam alanlarının insana bağlı tahribatından kaynaklandığını düşünüyor. Dev karıncayiyenler şu anda Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) Kırmızı Listesi’nde Hassas olarak sınıflandırılıyor.

Dünyanın Bilinen Tek Dev Albino Karıncayiyeni Vahşi Doğada Görüntülendi

Ekip ayrıca Alvin’in avlanmadan kurtulsa bile aşırı güneş ışığına maruz kalmasından endişe ediyor. Karıncayiyenler, karada yaşayan memeliler olarak aşırı sıcakla başa çıkmakta zorlandıklarından günün en sıcak saatlerini gölgede geçirmeye çalışır. Ancak ormansızlaşma, karıncayiyenlerin bu gölgeye olan ihtiyacını azalttı ve bu durum özellikle hassas cildi olan Alvin için bir sorun teşkil ediyor.

- Reklam -

Yetkililer Albino Karıncayiyene Saldırı Halinde Müdahalede Bulunmayacak

Bilim insanları Alvin’in büyümesini ve gelişimini izlemeye devam edecek. Ancak Alvin’in hastalanması ya da yırtıcı hayvanların saldırısına uğraması halinde onu kurtarmak için devreye girmeyecekleri konusunda da uyarıda bulundular.

ICAS’ta yaban hayatı biyoloğu olan Nina Attias, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bu hayvanın yaşamına doğrudan müdahale etmememiz gerektiğini biliyoruz, çünkü bu doğal ekolojik süreçleri etkileyebilir. Korumacılar olarak, bunun türler veya çevre için iyi bir şey olmadığını biliyoruz.”

Dev Albino Karıncayiyen Vahşi Doğada Görüntülendi

Geçen yıl benzer bir durum kaplumbağa türünde yaşanmış ve ilk defa Galapagos kaplumbağası yumurtasından bir albino yavru çıktığı gözlemlenmişti.

Yeni fotoğraflar ve araştırmacıların açıklamaları hakkında sizler neler düşünüyorsunuz? Araştırmacıların türünün tek örneğini saldırı esnasında korumaya almama kararı sizce de doğru mu? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsinzi.

Benzer içerikler için bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: Live Science

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

T-Rex Sayısı Hesaplandı

Dünya Üzerinde Soyları Tükenene Dek Yaşamış Toplam T-Rex Sayısı Hesaplandı

Snoopy'nin Yeni Bölümleri Apple TV+'a Geliyor

Snoopy’nin Yeni Maceralarının Apple TV+’ta Yayınlanacağı Tarihler Belli Oldu