Menu
in ,

Kullanım Ömrünün Sonuna Yaklaşan Uluslararası Uzay İstasyonu, SpaceX Tarafından Yörünge Dışına Gönderilecek

Uluslararası Uzay İstasyonu’nun Dünya yörüngesinden çıkartılması görevini Elon Musk’ın SpaceX şirketi üstlenecek.

Uluslararası Uzay İstasyonu 2030 yılında ömrünü tamamlayacak. 1998 yılında Dünya yörüngesine fırlatılan istasyon, macerasını sonlandırmak için gün sayıyor. NASA, devasa istasyonun yörüngedeki bir uzay çöpüne dönüşmemesi adına SpaceX ile özel bir anlaşma imzaladı.

Uluslararası Uzay İstasyonu’nu operasyonel ömrünü birkaç yıl içinde tamamlamaya hazırlanıyor. NASA, istasyonu Dünya yörüngesinden çıkaracak aracı inşa etmeleri için SpaceX ile 843 milyon dolarlık bir anlaşma imzaladı.

Tesla, Neuralink, SolarCity ve X gibi şirketlerin sahibi Elon Musk’ın SpaceX’i, uzay istasyonunu yörüngeden çıkaracak aracı inşa edecek. Görevin denetimi ise NASA tarafından gerçekleştirilecek.

- Reklam -

1998 yılında fırlatılan Uluslararası Uzay İstasyonu’nun, 2030 yılına kadar yörüngeden çıkarılması gerekeceği öngörülüyor. İstasyon; ABD, Avrupa, Japonya, Kanada ve Rusya’nın uzay ajansları tarafından ortak bir şekilde işletiliyor. Rusya hariç anlaşmadaki diğer ülkeler 2030’a kadar istasyonu işletmeyi taahhüt etti. Rusya ise yalnızca 2028’e kadar sürece dahil olma sözü verdi.

Uluslararası Uzay İstasyonu 2000 Yılından Beri Astronotları Ağırlıyor

Uzaya fırlatıldıktan iki yıl sonra, bünyesinde astronot ekiplerini ağırlamaya başlayan istasyon bugüne dek birçok önemli uzay görevine ev sahipliği yaptı. Türkiye de 2024 yılının başlarında Milli Uzay Programı kapsamında astronot Alper Gezeravcı ile Uluslararası Uzay İstasyonu’nda temsil edilmişti. Gezeravcı istasyonda birçok bilimsel deneye imza attıktan sonra yurda geri dönmüştü.

NASA’nın uzay operasyonlarından sorumlu başkan yardımcısı Ken Bowersox, “Yörünge laboratuvarı herkesin yararına bilim, keşif ve uzayda ortaklıklar için bir model olmaya devam ediyor,” dedi.

SpaceX, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, “SpaceX, NASA tarafından bu kritik görevi desteklemek üzere görevlendirilmekten onur duyuyor,” ifadelerine kullandı.

Elon Musk’ın SpaceX’i ile yapılan 843 milyon dolarlık anlaşma, SpaceX’in teknolojik yeteneklerine bir tür güven oyu olarak yorumlanıyor.

NASA, 2022 yılında ilk etapta Uluslararası Uzay İstasyonu’nu Pasifik Okyanusu’nun ücra bir kıyısına düşürmeyi planlıyordu. Güney Pasifik Okyanusu’nun İnsansız Bölgesi olarak da bilinen Point Nemo’ya düşürülmesi tasarlanan istasyon için daha sonra farklı bir karar verildi.

Uluslararası Uzay İstasyonu’nun kaçınılmaz sonu hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: ABC News

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version