in ,

Türkiye’nin İlk Astronotu Alper Gezeravcı’nın Uzaydaki İlk Sözleri “İstikbal Göklerdedir” Oldu

Alper Gezeravcı dün gece başlayan Axiom 3 göreviyle uzaya fırlatıldı. Türkiye’nin ilk astronotu, uzayı Mustafa Kemal Atatürk’ün sözleriyle selamladı.

Alper Gezeravcı Uzay İlk Sözü
- Reklam -
- Reklam -

Alper Gezeravcı dün gece Türkiye saatiyle 00.49’da ABD’nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi’ndeki tesiste uzaya fırlatıldı. Gezeravcı’nın uzaydaki ilk cümlesi ise Mustafa Kemal Atatürk’ün, “İstikbal göklerdedir,” ifadesi oldu.

Türkiye Uzay Ajansı’nın ilk insanlı uzay misyonu dün gece itibarıyla başladı. Alper Gezeravcı, beraberinde farklı ülkelerden 3 astronotla birlikte SpaceX’in  Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatıldı.

Özel bir Amerikan uzay taşımacılık şirketi olan Axiom Space tarafından organize edilen uçuşta, Falcon 9 roketi başarıyla fırlatıldı ve roket Crew Dragon kapsülünden ayrıldıktan sonra tekrar Dünya’ya iniş yaptı. Crew Dragon kapsülü ise Dünya’nın yörüngesindeki Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaşmadan önce yaklaşık 36 saat boyunca yörüngede dönmeye devam edecek.

- Reklam -

Alper Gezeravcı Uzay Yolculuğu

Görevde Türk astronot Alper Gezeravcı’ya ABD ve İspanya’yı temsilen Michael Lopez-Alegria, İtalya’yı temsilen Walter Villadei ve Avrupa Uzay Ajansı’nı temsilen İsveçli Marcus Wandt eşlik ediyor.

Alper Gezeravcı’yı Taşıyan Falcon 9 Roketinin Fırlatılış Anı

Alper Gezeravcı’nın uzaydaki ilk sözleri ise şu şekilde oldu:

“Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonu için ilk Türk’ün uzaya adım attığı şu anda yüce Atamızın sözüyle bu anı başlatmak istiyorum. Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün dâhiyane sözü: İstikbal göklerdedir.”

Gezeravcı’nın konuşmasını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz:

- Reklam -
YouTube video

4 kişiden oluşan Axiom 3 mürettebatını taşıyan Dragon kapsülünün Falcon 9 roketinden ayrıldığı an ise kameralara şu şekilde yansıdı:

Alper Gezaravcı Uluslararası Uzay İstasyonu’nda Bilimsel Araştırmalara Katılacak

Gezeravcı, yörüngedeki Uluslararası Uzay İstasyonu’nda toplam 14 gün geçirecek. Bu süreçte 13 farklı bilimsel çalışmaya katılacak Türk astronotun dahil olacağı deneyler arasında propolisin mikro yer çekimi ortamındaki bakteriler üzerindeki etkisinden solunum sistemi fizyolojisi içinde akıllı saat yapay zekâ desteğiyle seste meydana gelen frekans değişiminin incelenmesine dek çok çeşitli konu başlıkları yer alıyor.

Kalkış anından yaklaşık bir saat önce başlayan ve NASA’nın YouTube hesabından canlı verilen yayını aşağıdaki videodan takip edebilirsiniz:

YouTube video

(Videoyu YouTube üzerinden izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.)

Alper Gezeravcı’nın uzay görevi hakkında görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Axiom Space

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Gladiator 2 Cekimleri Tamamlandi

Ridley Scott’ın “Gladiator 2” Filminde Çekimler Sona Erdi

Çin Seddi Biyokabuk

Çin Seddi’nin Kendisini Asırlardır Koruyan ‘Canlı Bir Deriye’ Sahip Olduğu Keşfedildi