in ,

Kenan Hulusi Koray’ın Vasiyeti Niteliğindeki “Beşer Dakikalık Hikâyeler” Yeniden Raflarda

Kenan Hulusi Koray’ın “Beşer Dakikalık Hikâyeler” adlı eseri Ötüken Neşriyat etiketiyle raflardaki yerini aldı. | Ön Okuma

Beşer Dakikalık Hikâyeler - Kenan Hulusi Koray
- Reklam -
- Reklam -

Beşer Dakikalık Hikâyeler okurla yeniden buluşuyor. Kenan Hulusi Koray’ın öykülerinden derlenen eser Ötüken Neşriyat etiketiyle yayımlandı.

Kenan Hulusi Koray, çoğunlukla Meş’ale Dergisi etrafında toplanan ve Yedi Meşaleciler olarak bilinen edebi grubun tek hikâyecisi olarak bilinse de edebiyat dünyasına katkıları bundan çok daha fazla.

Koray’ın etrafında yer alan edebi çevreden ve kültürel hegemonyadan dışarıda kalarak inşa ettiği kendine has edebi dünyası zamanla çevresindeki egemen çevreler tarafından soğurulmuştur. Edgar Allan Poe’dan esinle Tek Etki Kuramı üzerine hikâyeler yazan isim, zamanla döneminin genel beğenisi olan toplum için sanat anlayışına sığınarak hikâyelerini kaleme alır.

- Reklam -

Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı’nda ilk korku hikâyelerini yazan kişi Kenan Hulusi Koray’dı. Bunlar Poe’ya öykünerek yazdığı kısa korku hikâyelerdi. 1906-1943 yılları arasında yaşayan yazar, edebi hayatına Servet-i Fünûn dergisinde başladı ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Vakit Gazetesi’nde çalışmaya başladı. Servet-i Fünûn’da yayımladığı öyküler daha hayali ve aşk öyküleri iken Vakit Gazetesi’ne geçişiyle, gazeteciliğin de etkisiyle, daha gerçekçi bir tarz edindi. Koray’ın bu geçişi ve korku hikâyeciliği üzerinde detaylı bir okuma için Kenan Hulusi Koray Öyküsünde Edgar Allan Poe Etkisi yazımıza göz atabilirsiniz.

Tek Etki Kuramı hikâyede yer alan her cümlenin, her karakterin ve her öğenin hikâyenin sonuna hizmet etmesini amaçlar. Böylece hikâye, okuruna tek bir etki vermeye uğraşarak, sonunda bu etkiyi yüzeye vurur. Poe bu etkinin en iyi kullanım alanı olarak hikâyeyi benimsiyordu. Hikâye de okurun tek oturuşta okuyabileceği kadar kısa olmalıydı. Ancak bu şekilde tek etkinin yoğunluğu ve çarpıcılığı artırılabilirdi. Koray da Beşer Dakikalık Hikâyeler derlemesinde bunu yapmayı hedefliyor. Beş dakikada ve tek oturuşta okunup bitirilebilecek bu hikâyelerde uzun süreli bir etki yaratmayı hedefliyor. Bu derlemede yer alan öyküler, 1940 ile 1941 yılları arasında Vakıt gazetesinde aynı adlı köşede yayımlanıyor.

Beşer Dakikalık Hikâyeler - Kenan Hulusi Koray

Beşer Dakikalık Hikâyeler – Kenan Hulusi Koray | Arka Kapak Tanıtımı

Kenan Hulûsi 1943’te öldüğünde otuz dört yaşındaydı. Geride Osmanoflar gibi ilginç bir roman, üç-dört hikâye kitabı ve hepsinden fazla sayıda kitap projesi bıraktı. İşte Beşer Dakikalık Hikâyeler, bu projelerden birinin gerçekleşmiş hâli olarak elinizde…

- Reklam -

Bu hikâyeler, yazarının bilindik anlayışından olduğu kadar, devrinin genel hikâye eğilimlerinden de uzaktadır. Bizde, gelenekli Fransız anlatı tarzının yerine O’Henry tarzı Amerikan hikâyesini yerleştirmeye çalışan belki de ilk örnekler bunlardır. Diğer taraftan, bir gazeteci eliyle, gazetede basılmak üzere yazılırken, realist Anadolu haberleri aktaran bir gazeteci üslubu kullanılmış olmasıyla da farklıdırlar.

Bir vasiyeti, gecikse de yerine getirmenin gönül rahatlığıyla toplanmış otuz ilginç hikâye… Beşer dakikada okuyasınız diye…

Eseri yayıma hazırlayan M. Kayahan Özgül, Hacettepe Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı mezunu ve şu an Gazi Eğitim Fakültesinde, aynı alanda doktor öğretim üyesi olarak çalışmalarına devam ediyor. 164 sayfadan oluşan Beşer Dakikalık Hikâyeler’i Nisan 2023 itibarıyla raflardaki yerini aldı.

Kitabın ilk sayfalarını içeren ön okuması için buraya tıklayabilirsiniz.

Kenan Hulusi Koray eserleri hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak için bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Emrecan Doğan

13 Ağustos 1996’da İstanbul’da doğdum. Halen Medeniyet Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı okuyorum. Daha önce Kayıp Rıhtım forumunda ve Aylık Öykü Seçkisi içerisinde yer aldım. Gölge E-Dergi, Bilimkurgu Kulübü, Genç Yazı ve Pejmürde Dergisi bünyesinde gerçekleştirilen Ortak Hikâye projesi gibi elektronik platformlarda ve basılı olarak da Adı Yok dergisinin 75. sayısında yazılarım yayımlandı. Yaklaşık olarak 12 yaşımdan beri yazıyorum. | İletişim: [email protected]

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Exorcist: Believer Filmi

“The Exorcist” Serisinin Yeni Üçlemesi “Believer” ile Başlıyor

Severance 2. Sezon

Emmy Ödüllü Bilimkurgu Dizisi “Severance”ta 2. Sezon Zora Girmiş Olabilir