in ,

İlk Türk Astronot Alper Gezeravcı Uzaya Çıkıyor: İşte Tarihi Görev Hakkında Tüm Detaylar

Türk astronot Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu bu gece başlıyor. Türkiye, Milli Uzay Programı’nda en büyük adımı atmaya hazırlanıyor.

Türk Astronot Alper Gezeravcı Uzay Programı
- Reklam -
- Reklam -

Türk astronot Alper Gezeravcı, Axiom Space işbirliğiyle 18 Ocak 2024 gecesi saat 01.11’de uzaya çıkacak.

2018’de kurulan Türkiye Uzay Ajansı, 2019’da Türkiye’nin uzay ligine adım atacağını duyurmuş, 2021’de ise 5 yıllık programını açıklamıştı. Her ne kadar 2023 hedefleri büyük ölçüde tutturulamasa da 2024’ün ilk ayı, ilk Türk astronot ile ikonik bir ana şahitlik edecek.

Uzaya çıkacak ilk Türk astronot olan Alper Gezeravcı’nın adı TEKNOFEST 2023’te açıklanmıştı. 2 Aralık 1979 tarihinde Mersin’de doğan Alper Gezeravcı, Hava Harp Okulu Elektronik Mühendisliği bölümü mezunu ve deneyimli bir F-16 savaş uçağı pilotu.

- Reklam -

Türk Astronot Alper Gezeravcı Uzay Program

Türk Astronot Alper Gezeravcı 14 Gün Boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu’nda Deneylere Katılacak

Türkiye’nin ilk insanlı uzay görevinde yer alacak uzay yolcusu Alper Gezeravcı, eğitimini geçen bir yıl boyunca ABD’nin Teksas eyaletindeki Houston kentinde tamamladı. Özel Amerikan uzay altyapısı geliştiricisi Axiom Space tarafından düzenlenecek yolculukta hedef Dünya’nın yörüngesindeki Uluslararası Uzay İstasyonu olacak.

Alper Gezeravcı burada 14 gün boyunca toplam 13 farklı deney gerçekleştirecek. Görevler arasında kanserden bağışıklık sağlayan hücrelere, alglerden propolis özütüne dek farklı olanlarda birçok bilimsel başlık ele alınacak.

Türk Astronot Alper Gezeravcı

Türkiye’nin ilk insanlı uzay görevi 17 Ocak’ı 18 Ocak’a bağlayan gece saat 01.11’de başlayacak. Mürettebatı taşıyacak aracın yolculuğu toplam 1,5 gün sürecek. Fırlatma Elon Musk’ın uzay şirketi SpaceX’e ait Falcon 9 roketiyle gerçekleştirilecek.

Axiom Mission (Ax-3) sırasında Türk astronot Alper Gezeravcı ile beraber İtalyan, İspanyol ve İsveçli astronotlar da Uluslararası Uzay İstasyonu’na götürülecek. Ax-3 mürettebatı, SpaceX Dragon uzay aracıyla ABD’nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi’nde yer alan fırlatma kompleksinden uzaya gönderilecek.

Axiom Mission Ekibi

- Reklam -

Gezeravcı’ya eşlik edecek diğer astronotların isimleri ise şu şekilde: Michael Lopez-Alegria (ABD ve İspanya adına), Walter Villadei (İtalya adına) ve Marcos Wandt (Avrupa Uzay Ajansı adına).

Uzay yolcuları yanlarında hem kişisel hem de ülkelerini temsil eden bazı objeler de götürecekler. Gezeravcı ise ailesine ait fotoğraflar, Yörük kültüründen kimi objeler ve Türk bayrağı ile yola çıkacak.

Türk Astronot Alper Gezeravcı Uzay

Tuva Cihangir Atasever’in Görevi 2024’ün İkinci Yarısında Başlayacak

Alper Gezeravcı Türkiye’nin ilk insanlı uzay misyonunda asil tercih olarak yer alırken yedek uzay yolcusu olarak ise 1992 doğumlu Tuva Cihangir Atasever belirlenmişti. Gezeravcı ile benzer eğitimlerden geçen Atasever’in görevi ise 2024’ün ikinci yarısında gerçekleştirilecek bir yörünge altı uçuşu olacak.

Tuva Cihangir Atasever ve Alper Gezeravcı

İkili, toplam 36 binden fazla başvuru arasından seçildi. Adayların tercihinde tıp, fizik, mühendislik ve astronomi alanlarında sergiledikleri faaliyetlerin yanı sıra yaptıkları sporlar da belirleyici etmenler olarak öne çıktı. İstenilen şartları karşılayan adaylar ayrıca tıbbi ve psikolojik testlerden de geçirildi.

Türkiye’nin uzay yolculuğunun yeni aşaması hakkında sizin görüşleriniz neler? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynaklar: AA, TUA

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

40 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for nefarrias_bredd nefarrias_bredd dedi ki:

    Bilemedim, bana bu işi de biz çok yanlış anlıyormuşuz gibi geliyor.

    Uzaya astronot yollamaktaki olay, işini iyi bilen en az bir pilot yetiştirmiş olmak değil ki zaten. Bizim bu kalibrede pilotlarımız hep vardı.

    Olay uzaya götürecek endüstriyi geliştirmek; o bilgi birikimine, mühendislik kapasitesine, üretim tekniğine sahip olmaktı. E bu hala yok. O zaman tam olarak neyin değiştiğini anlayamadım ben. Astronot/pilot reyizin kişisel başarısı gibi görüyorum bu olayı şahsen.

  2. Avatar for SJack SJack dedi ki:

    Bir şey değişmedi ama klasik iktidar algısına yenik düşmüş kişiler şu şekil algılıyor; yerli ve milli uzay roketimiz ile uzaya gidilecek. :joy: Bildiğin basmışlar parayı adamı uzaya götürüp getirecekler. Bunu da uzay misyonu diye yutturuyorlar. Bari gitsin gelsin de Dünya’nın düz olmadığını açıklasın.

  3. Avatar for erce erce dedi ki:

    Hocam aya sert iniş palavrası tutmadı.
    Gündemden de düşmedi, iktidara her fırsatta yapıştı.
    Seçimde geliyor, 50 milyonu bastı reis kendi kitlesine şov yapcak. Bir ihtimal bunu tüm seçim kullanacak.Bu bir seçim yatırımı kitleye.

    Kısmıda hatalı. Hiç tutmadı, büyük ölçüymüş…

    Uzaya kısaca turist olarak çıkartılıyoruz.
    Bunun dışında çok iyi pilotlarımız var.
    Gelecek nesil için yinede iyi bir örnek. Nasada ilk aya inişte çalışan Türkler vardı. Hali hazırda Sudi astronot da Türkiye’de ve Alperin dediği gibi uzaya çıkan bir Türk oldu.

    Bu projeler aynı astronotlar ile devam ediyor. Umarım Alper komutan dönünce A parti şovu olarak değilde teşvik edici ve işi devam ettirici yönde çalışmalar yapar. Ama neticede Musk projesi parayı basmaya dayalı. Arkanda para veren olmadı mı adama pilot mu yok.

    Bunca ekonomik hata olmasa, dolar 30 olamasa ve uzay ajans bütçesi diyanetten fersah fersah aşağıda olmasa bu bile başarılı sayılabilirdi.
    Ama bence seçim propagandası olmaktan öteye geçmeyecek. Umarım biri on yıl sonra bu yazıyı bana yapıştırır…

  4. Avatar for elhacGani elhacGani dedi ki:

    Düşük ihtimal. [20 karakter]

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

35 cevap daha var.

Sınırsız Ülke - Patricia Engel

Kolombiya Ulusal Edebiyat Ödülü Sahibi Patricia Engel’ın “Sınırsız Ülke” Romanı Türkçede

Spaceman Fragman - Adam Sandler

Başrolünde Adam Sandler’ın Yer Aldığı Bilimkurgu Filmi “Spaceman”den Fragman Paylaşıldı