in

Uzaya Gidecek İlk Türk Astronot için Başvuru Süreci Başladı: İşte Aranan Tüm Şartlar

Uzaya gidecek Türk astronot için başvurular başladı. Türkiye’nin ilk insanlı uzay görevinde aranan şartlar açıklandı.

Uzaya Gidecek Türk Astronotu başvuru şartları
- Reklam -
- Reklam -

Uzaya gidecek Türk astronot için başvuru süreci resmi olarak başladı. Türkiye’nin ilk insanlı uzay görevi için geri sayım sürüyor. İşte Milli Uzay Programı’nın yeni aşaması hakkında tüm detaylar!

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) 2018 yılında kurulduktan sonra, ilk ciddi adımları 2021’de atmış ve Milli Uzay Programı’nı duyurmuştu. İlk Türk astronotlu uzay görevi konusunda sonunda resmi açıklama geldi ve aranan şartlar duyuruldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünkü Kabine Toplantısı’nın ardından bazı açıklamalar yaptı. Erdoğan, Türkiye için uzay yolculuğunun artık başladığını ve bir Türk vatandaşının uzaya gönderileceğini aktardı.

- Reklam -

“Evet artık o vakit geldi. Milli uzay programımız çerçevesinde 1 Türk vatandaşımızın uzay istasyonuna gönderilmesi sürecini resmen başlatıyoruz.”

Erdoğan’ın yaptığı açıklamanın akabinde, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) internet sitesi üzerinden uzay yolculuğuna başvurmak isteyenler için bir başvuru ekranını yayına aldı. TC Kimlik No ile kayıt olunan sistemde, uzay yolculuğuna katılmak isteyen Türk vatandaşlarında aranan şartlar ve konuya dair diğer detaylar aktarıldı.

uzaya gidecek türk astronot başvuru şartları

Uzaya Gidecek Türk Astronot için Aranan Şartlar Belli Oldu

Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilecek astronot için aranan ilk şart Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktan geçiyor.

Doğum tarihi olarak 23 Mayıs 1977’den sonrası işaret edilirken yüksek öğretim kurumlarından en az 4 yıllık lisans eğitimi veren Mühendislik, Tıp, Fen Bilimleri/Temel Bilimler veya Fen Bilimleri/Temel Bilimler alanlarındaki Eğitim fakültelerinden birini bitirmiş olmak da bir diğer aranan koşul.

Bir başka şart ise iyi derecede İngilizce bilgisi ve yeterlilik sınavında başarı.

Boy uzunluğu için 149,5 ila 190,5 arası bireyler aranırken kilo olarak da 43-110 arası tanımlanıyor.

- Reklam -

Uzay Görevi 10 Gün Sürecek

TÜBİTAK’ın başvuru ekranında iş tanımı ve özellikleri şu ifadelerle aktarıldı:

“Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu, Milli Uzay Programı kapsamında belirlenen 10 hedeften biridir. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında bir Türk vatandaşı, gerekli eğitimleri aldıktan sonra Uluslararası Uzay İstasyonuna gönderilecektir. Bu misyon kapsamında Türkiye’nin insanlı ilk uzay görevi gerçekleştirilecek ve bilim insanlarımıza Uluslararası Uzay İstasyonu şartlarında deney yapma imkanı sağlanacaktır.

“Bu görevi gerçekleştirmek için Türk vatandaşları tarafından yapılan başvurular arasından 2 (iki) aday belirlenecektir. Seçilen adaylar TUA veya TÜBİTAK bünyesinde istihdam edilecek ve 10 (on) yıl mecburi hizmet yükümlülüğü olacaktır. Astronot eğitimlerini başarıyla tamamlayan adaylardan biri yaklaşık 10 gün sürecek uzay görevini gerçekleştirmek üzere Uluslararası Uzay İstasyonuna gönderilecektir.”

türk astronot uzay çıkış tarihi

Uzaya gidecek Türk astronot olabilmek için belirlenen son başvuru tarihi ise 23 Haziran 2022. Uzaya gidiş tarihi ise daha önce Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım  tarafından 2023 olarak açıklanmıştı.

Öte yandan Milli Uzay Programı Strateji Belgesi de bugün Resmi Gazete’de yer buldu.

Siz bu şartları nasıl buldunuz? Milli Uzay Programı hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Cumhuriyet

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Davram Davram dedi ki:

    Kafamda evirdim olmadı çevirdim olmadı. İşte ümüğümü sıkan sorular:
    Neyle gidecekler?
    Nereye gidecekler?

    Uzay istasyonu artık Rus kozmonot almayacak, Soyuz uçuşlarının da akibeti meçhul. Hadi diyelim Crew Dragon’da rüşvet müşvet yer bulduk. Bu sefer de kapıda kalırız kesin.
    Ha Ruslara bir iki ödün daha verip Soyuz’la yörüngede şöyle bir kaç tur olur belki.

    Eğer yerli ve milli uzay aracımızla gideceğiz deniyorsa, tahmin ettiğiniz gibi çok bekleriz. :grinning: Bizim zavallı “uzay adamı” uzayı göremeden göçer gider.
    Bir türlü aklım ermedi bu işe.
    Fikri olan?

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

anne bronte jeoloji

Anne Bronte’nin Taş Koleksiyonu, Yazarın Jeolojiye Olan İlgisinin ‘Yüzeysel’ Olmadığını Gösteriyor

Zaman Çarkı 2. Sezon çekimleri tamamlandı

Zaman Çarkı’nın 2. Sezonunun Çekimleri Tamamlandı: Çarklar Dönmeye Devam Ediyor