in ,

Türkiye’nin İlk İnsanlı Uzay Yolculuğu İniş Testlerindeki Bir Hata Nedeniyle Ertelendi

Türkiye’nin ilk insanlı uzay yolculuğu bir gün ertelendi. Türk astronot Alper Gezeravcı, başka bir aksaklık olmazsa bu gece uzaya çıkacak.

Türkiye'nin İlk İnsanlı Uzay Yolculuğu Ertelendi
- Reklam -
- Reklam -

Türkiye’nin ilk insanlı uzay yolculuğu teknik nedenlerden ötürü bir günlüğüne ertelendi. Türk astronot Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğunda yeni tarih 19 Ocak 2024 Türkiye saatiyle 00.49 olarak güncellendi.

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bilimsel deneylere katılacak ilk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın yolculuğunun dün gece başlaması planlanıyordu. Ancak organizasyon, fırlatma öncesi yapılan teknik kontrollerde ortaya çıkan bir hata sebebiyle yeniden ele alındı.

İlk Türk uzay yolcusu Alper Gezeravcı, toplam 4 kişilik astronot ekibiyle birlikte ABD’nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi’nde yeniden bir araya gelecek. Ax-3 mürettebatını Elon Musk’a ait SpaceX şirketinin Falcon 9 uzay aracı taşıyacak. Uçuşun organizasyonunu ise özel bir Amerikan uzay şirketi olan Axiom Space gerçekleştirecek.

- Reklam -

Türkiye’nin İlk İnsanlı Uzay Yolculuğu Neden Ertelendi?

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, X (eski Twitter) üzerinden yaptığı duyuruda, Türkiye’nin ilk insanlı uzay yolculuğunun ertelendiğini açıkladı.

Bakan Kacır gönderisinde şu ifadelere yer verdi:

“İlk astronotumuz Alper Gezeravcı’nın da yer alacağı fırlatma ertelendi. Hedeflenen fırlatma zamanı, 19 Ocak 2024 Türkiye saatiyle 00.49. Bu sürede fırlatma öncesi teknik kontrollerin tamamlanması planlanıyor. Astronotumuz Gezeravcı’nın bu tarihi misyonu başarıyla gerçekleştirmesi için heyecanla beklemeye devam edeceğiz.”

Gazeteci Hüseyin Günay ise X üzerinden yaptığı açıklamada fırlatmanın gecikme nedenini şu sözlerle aktardı:

“Burdan edindiğim bilgi; kapsülün iniş paraşütlerinde bir hata tespit edildi, yeniden testten geçirilecek.”

Türkiye'nin İlk İnsanlı Uzay Yolculuğu Ne Zaman

SpaceX de X platformunda ertelemeye dair bir açıklama yayınladı ve, “Ek süre, ekiplerin araçta lansman öncesi kontrolleri ve veri analizini tamamlamasına olanak tanıyacak,” ifadelerini kullandı.

“Çok Uzun Zamandır Beklenen Bir Misyon”

Bakan Kacır daha sonrasında Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, fırlatmanın yaklaşık 7 saat kala ertelendiğini ifade etti. Kacır, “fırlatma öncesi yürütülen teknik kontrollerin, gelecek 24 saat içinde tamamlanmasının planlandığını” belirtirken sözlerine şöyle devam etti:

- Reklam -

“Bu milletimizin çok uzun zamandır beklediği bir misyon. Türkiye ilk kez bir insanlı uzay misyonunu gerçekleştirmiş olacak. Şimdiye kadar çok sayıda ülke, astronotlarını Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderdi.”

Türkiye'nin İlk İnsanlı Uzay Yolculuğu Yeni Tarih

Gezeravcı’yı dün karantina sırasında ziyaret ettiğini belirten Kacır, Gezeravcı’nın her zamanki gibi çok cesur, kararlı ve tarihi göreve hazır olduğunu gözlemlediğini sözlerine ekledi.

Kacır, fırlatma esnasında hiçbir riskin bulunmaması gerektiğini hatırlatırken tüm teknik kontrollerin başarıyla tamamlanması gerektiğine de dikkat çekti.

44 yaşındaki F-16 pilotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 14 gün boyunca kalacak ve bu süreçte 13 farklı bilimsel deneye katılacak.

Türkiye'nin İlk İnsanlı Uzay Yolculuğu Erteleme

Türkiye’nin ilk insanlı uzay yolculuğu hakkında sizin düşünceleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google Haberler’den takibe alabilirsiniz.

Kaynak: AA

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

2024 Netflix Animeleri Belli Oldu

2024 Yılında Netflix’te Yayınlanacak Animeler Duyuruldu (Video)

Jenna Ortega Wednesday 2. Sezon Hakkında Konuştu

Jenna Ortega “Wednesday” 2. Sezon Hakkında Konuştu: “Daha Korku Dolu Olacak”