Menu
in

Hideaki Anno, Yeni Evangelion Filminde Studio Ghibli ile Çalıştı

“Evangelion: 3.0+1.0 Thrice Upon a Time” yapımcılarının animeyi geleneksel tekniklerle yapma talepleri üzerine, Studio Ghibli kapılarını Studio Khara’ya açtı.

Japonya’da geleneksel anime yapım yöntemleri yerini dijital yöntemlere bıraksa da, eski tekniklerle devam etmek isteyen Studio Ghibli stüdyolar ve anime yapımcıları hâlâ mevcut. Evangelion ile tanıdığımız Hideaki Anno da onlardan biri oldu.

Senaristliği ve yönetmenliği Anno tarafından yapılan mecha anime Neon Genesis Evangelion, psikolojik ve kıyamet sonrası türlerinin önemli örneklerinden biri. Evangelion’un son filmi ise Evangelion: 3.0+1.0 Thrice Upon a Time geçen mart ayında vizyona girdi.

Hikâyelerinde işlediği gizemli ve kasvetli tema ile tanınan Anno’nun anime sektörüne adım attığı zamanlar ise Studio Ghibli ile başlıyor. Kariyerinin ilk yıllarında Hayao Miyazaki ile tanışma ve çalışma imkanı elde eden Anno, Rüzgarlı Vadi animesi ile adını duyurdu.

- Reklam -

Japonya’daki çoğu animasyon stüdyosunda geleneksel yöntemler yerini modern dijital animasyon yöntemlerine bıraktı. Evangelion’un stüdyosu Khara da kurulduğu günden beri dijital yöntemlerle ilerliyor. Evangelion 3.0 + 1.0 filminin yapımcıları günümüz dijital yöntemlerinin aksine, çizimlerin kare kare taranması üzerine kurulu olan geleneksel yöntemlerle çalışmak istiyorlardı. Studio Ghibli eski teknikleri canlı tutmak adına gereken materyalleri bünyesinde tutmaya devam ediyor. Bu yüzden Evangelion filminin yapımcıları çizimler için Ghibli ile çalıştı.

Evangelion Yönetmeni Hideaki Anno’nun Studio Ghibli ile Olan Bağları Uzun Yıllar Öncesine Dayanıyor

Macross gibi Mecha Anime serilerinde çalışan Anno’nun adı, yolu Ghibli ile karşılaşana kadar anime dünyasında fazla bilinmiyordu. Studio Ghibli’nin Rüzgarlı Vadi (Nausicaa of the Valleyof the Wind) animesi için animatör arayışına girdiği zamanlar Anno, Animage dergisinde iş ilanını görüp başvurdu. Daha sonra başvurusu kabul edildi ve filmin animatörlerinden biri oldu.

Hideaki Anno 1984’te Neon Genesis Evangelion, Royal Space Force, Gunbuster ve Nadia: The Secret of Blue Water gibi animelere ev sahipliği yapacak olan Gainax stüdyosunun kurucularından biri oldu. Nadia’nın yapımından sonra 4 yıllık ağır bir depresyon geçirdiği sıralarda Evangelion karakterlerini oluşturmaya başladı. Anno’nun o zamanlar içinde bulunduğu psikolojik durum, animenin genel temasını şekillendirdi.

Rüzgarlı Vadi’den sonra Studio Ghibli ile ortak projelerde çalışmaya devam eden Anno, Ghibli müzesi için kısa filmler ve Rüzgar Yükseliyor animesindeki ana karakter Jiro Horikoshi’nin seslendirmenliğini yaptı.

8 Mart 2021’de yayınlanan Rebuild of Evangelion serisinin dördüncü ve son filmi Evangelion: 3.0+1.0 Thrice Upon a Time olumlu eleştiriler aldı ve serinin en çok hasılat yapan filmlerinden oldu.

Peki ya siz Evangelion’un yeni filmi hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden paylaşabilirsiniz.

Kaynak: CBR

Yorum Yap

Exit mobile version