Menu
in

Bitkilerin Saldırı Anında İletişim Kurdukları Keşfedildi

Çiçekler ve ağaçlar saldırıya uğradıklarında çeşitli kimyasallar aracılığıyla birbirleriyle konuşup birbirlerini tehlikeye karşı uyardıkları ortaya çıktı.

Botaniğe göre bitkiler oldukça sessiz ve sakin canlılar. Sinekleri, böcekleri yiyerek hayatta kalan bazı bitkiler var. Evet. Ama bitkiler arasında net bir iletişimin olduğu ve bunun nasıl yapıldığı artık ortaya çıktı.

Araştırmalar bitkilerin düşündüğümüz kadar savunmasız olmadığını gösterdi. En azından saldırı anında verdikleri tepki, diğer bitkiler için uyarı niteliğinde. Elbette bu uyarı ne kadar işe yarıyor, bilinmez. Ama zararlı böcekler tarafından saldırıya uğrayan bir bitkinin kendine has bir çığlık geliştirdiği öğrenilenler arasında.

Bu çığlık elbette ses özelinde değerlendirebileceğimiz bir eylem değil. Daha çok bir böcek tarafından ısırılan bitkinin, savunma sisteminin parçası olarak yaydığı kimyasalla ilgili. Bu bileşenler diğer bitkilere tehdit altında olduklarını iletmek amacıyla salgılanıyor.

- Reklam -

Farklı farklı kokulara sahip olan bitkiler, tehlike anında bütün bitkilerin aşina olduğu bir kokuyu salgılayabilmekte. Cornell University’den araştırma görevlileri, bu iletişimi ortak dil olarak kabul ettiklerini duyurdu.

Bitki Türleri Arasındaki İletişim Oldukça Kuvvetli

Bitkilerin yaydığı bu koku, başka bitkilerce alınır ve öncesinde gerekli savunma hazırlığını yapabilmeleri için kendilerine zaman kazandırır. Bitkilerde insanlarda olduğu gibi antikorlar yok. Ancak gerektiğinde salgıladıkları kimyasallarla oldukça ciddi önlemler alabiliyorlar.

Profesör Kessler’ın açıkladığına göre, dikkat çeken bir başka nokta daha var. Eğer tehlike altında olan geniş bir bitki topluluğu ise ağaçların diğer bitki türlerini de uyardığı söyleniyor. Ancak güvenli anlarda, ağaçlar sadece kendi türleriyle iletişim halinde.


* Denizanası Gizemi Özel Robotlarla Çözülecek

Burak İpek

Özellikle bilimkurguya ve çizgi romanlara bayılır. Çizgi romanlara girişi Dylan Dog, bilimkurguya aşkı ise Dune serisi ile başladı. 7 yaşından beri bilgisayarla ve elektronik aletlerle iç içe yaşamayı seçerek göbeğini büyüttü. Düşüncelerini başkalarıyla tartışmak adına Kayıp Rıhtım’da yazılar yazıyor.

Yorum Yap

Exit mobile version