Menu
in

Çin, Kendi Geliştirdiği Aşıların Koruma Oranı Konusunda Endişeli

Çin, kendi geliştirdiği aşıların koruma oranı hakkında endişe veren açıklamalarda bulundu. Yeni yollar aramayı sürdürdüklerini belirtti.

Çin Hastalık Kontrol Merkezi’nden endişe verici bir itiraf geldi. Merkezin başkanı Gao Fu, katıldığı basın toplantısında geliştirdikleri aşıların yüksek koruma oranlarına sahip olmadığını doğruladı. Bununla birlikte Fu, Batılı ülkelerin aşı teknikleriyle takviyelerin gerekebileceğini de öne sürdü.

Aralık 2019’da Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıktığı düşünülen Koronavirüs pandemisinde 1,5 yılı geride bıraktık. Bu süreçte dünya tarihinde daha önce hiç yaşanmamış hızda aşılar üretilmeye başlandı. Salgının ortaya çıktığı yer olarak değerlendirilen Çin de bu yarışa önde başladı. Sinopharm ve SinoVac şirketine ait olan CoronaVac gibi aşılar hızlı bir şekilde geliştirildi.

Bu sırada İngiltere Oxford – AstraZeneca aşısı, Almanya BioNTech – Pfizer aşısı, ABD Johnson and Johnson ve Moderna, Rusya ise Sputnik V ile ortaya çıktı.

- Reklam -

Batılı ülkeler çoğunlukla yeni sayılabilecek olan RNA teknolojisinden yararlanan aşılara yönelirken Çin ise geleneksel yöntem olan inaktif aşıları tercih etti.

Çin’in devlet kuruluşu Hastalık Kontrol Merkezi’nin Başkanı Gao Fu, yaptığı yeni açıklamada kendi aşılarının koruma oranları hakkında yeni bilgiler verdi.

Çin Aşıları için Dozajlarda Yeni Ayarlamalara Gidilebilir

Ülkemizde de ağırlıklı olarak kullanılan Sinovac’ın CoronaVac aşısı da inaktif virüs yöntemiyle üretiliyor. Gao Fu, bu aşının yüksek koruma oranlarına sahip olmadığını ifade etti.

Fu açıklamasında mRNA aşılarına dikkat çekti:

“Herkes, mRNA aşılarının insanlığa sağlayabileceği faydaları göz önünde bulundurmalıdır. Hâlihazırda birkaç çeşit aşıya sahibiz diye bunu göz ardı etmemeliyiz ve dikkatle takip etmeliyiz.”

Gao Fu’ya göre farklı aşılar karıştırılabilir ve aşılarda kullanılan dozlar tekrar ayarlanabilir. Çin Dış İlişkiler Konseyi’nde küresel sağlık alanında uzman olan Yanzhong Huang ise bu açıklamayı, “İlk defa bir devlet görevlisi aşının koruyuculuk oranının endişe verici olduğunu söylüyor,” sözleriyle değerlendirdi.

CoronaVac aşısının etkinlik düzeyi Brezilya’da yüzde 50,4 olarak açıklanmıştı. BioNTech-Pfizer’da ise bu oran yüzde 97 idi. Çin’in geliştirdiği bir başka aşı olan Sinopharm’da ise etkinlik oranı yüzde 79 olarak duyurulmuştu.

Türkiye’de şu ana dek toplamda 18,4 milyon doz aşı uygulandı. Bunlardan 7,58 milyonu henüz ilk doz. ABD’de toplam 183 milyon, Çin’de 164 milyon, Birleşik Krallık’ta ise 39 milyon doz aşı uygulandı.

Aşıların etkinlik oranları hakkındaki yeni açıklamalara dair düşünceleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Sözcü

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version