Menu
in

Erkek Lideri Yenen Dişi Maymun “Alfa” Oldu: 70 Senelik Gözlemde Bir İlk Yaşanıyor

Japonya’da dişi makak maymunu topluluğun başındaki erkeği yenerek sürüsünün başına geçti. Bu 70 yıllık gözlemde ilk defa gerçekleşti.

Primat dünyasında çok nadir yaşanan bir olay Japonya’da gözlemlenen sürüde gerçekleşti; dişi maymun sürünün erkek liderini yenerek alfa oldu. 9 yaşındaki Yakei, 677 maymunluk sürünün başına geçerek Japonya’daki Kyushu rezerv adasında yeni bir dönem başlattı.

Yakei’nin zirveye giden yolculuğu geçen nisan ayında başladı. Sürünün lider dişisi olan annesini yenerek dişiler arasında en üst konuma geldi. Adanın gözlemlendiği 70 yıl boyunca bu bir dişi için zirveydi fakat Yakei bununla yetinmedi, erkeklere kafa tutmaya başladı.

Haziran ayında Yakei, sürünün lideri olan 31 yaşındaki Sanchu’ya meydan okudu. Kavgadan Yakei galip çıkınca sürüdeki beş yıllık iktidar değişti. Bu sıra dışı olaya tanık olan gözlemciler kavgadan birkaç hafta sonra sürüye kuruyemiş ikram ederek ilk kimin yiyeceğini gözlemledi. Sanchu geride kalarak yemişleri ilk olarak Yakei’nin tatmasına izin verdi ve alfa konumunu kabullendiğini gösterdi.

- Reklam -

Takasakiyama’daki gözlemcilerden Satoshi Kimoto şaşkınlığını şöyle ifade ediyor:

“Yemiş olayından beri Yakei ağaçlara tırmanıp sallanıyor. Alfalar için sıradan bir güç gösterisi fakat dişilerde çok nadir görülen bir davranış biçimi. Ayrıca, sürekli kuyruğu yukarıda geziyor, bu da alfalar için sıradan fakat bir dişi için anormal.”

Japonya’da 70 Yıllık Gözlemde İlk Yaşandı: Dişi Maymun Alfa Olarak Topluluğun Başına Geçti

1952’de maymunlar için rezerv hâline getirilen Takasakiyama iki sürü hâlinde gezen 1.500 makak maymununa ev sahipliği yapıyor. Adanın merkezindeki ormanlık dağda özgürce yaşayan maymunlar, gözlem istasyonundaki bakıcıların sağladığı besinler için dağın eteklerine kadar iniyor.

Japonya’daki makak maymunu nüfusunun 100.000’i aştığı düşünülüyor. Ülkenin dört büyük adasının üçüne, Kyushu, Honshu ve Shikoku’ya dağılan makak maymunları, genellikle sürüler hâlinde ve alanlarına bağlı yaşıyor. Kimi zaman agresif eğilimleri de bulunan makak maymunları için dağcılar ve bisiklet sürücüleri için de risk oluşturuyor. Otoriteler, makak maymunlarına denk gelindiğinde alfalık için meydan okuma anlamına gelen uzun süreli göz temasından kaçınmayı tavsiye ediyor.

Yakei’nin iktidar yolundaki yürüyüşü ise henüz bitmemiş olabilir. Adada, 900 maymundan oluşan bir sürü daha var. Yakei ve sürüsünün gelecek hamleleri gözleniyor.

Dişi maymunun alfa olması konusunda neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’dan paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Yorum Yap

Exit mobile version