Menu
in

Bilim Dünyasında Önemli Gelişme: “Düşünebilen” Bir Malzeme İcat Edildi

Bilim insanları “düşünebilen” bir malzeme tasarladıklarını duyurdu. Buluşun ileride çok önemli işlerde kullanılabileceği düşünülüyor.

Bilim insanları “düşünebilen” bir malzeme tasarladılar. Penn State Üniversitesi’nden ve ABD Hava Kuvvetleri’nden araştırmacılar, mekanik bilgilerin işlenmesinden yararlanmak ve gelişmiş bir malzeme biçimine entegre etmek için 1938 yılına kadar uzanan araştırmaları incelediler.

Birinin omzunuza dokunduğunu düşünün. Cildinizdeki organize dokunma alıcıları, beyninize bilgiyi işleyen ve sizi o yöne bakmaya yönlendiren bir mesaj gönderir, siz de omuzunuza birisinin dokunduğunu anlar ve o yöne bakarsınız. Şimdi, Penn Eyaleti ve ABD Hava Kuvvetleri araştırmacıları, mekanik bilginin bu işlenmesinden yararlandı ve onu “düşünen” mühendislik malzemelerine entegre etti.

- Reklam -

Yeni teknoloji, bilgiyi beynin insan vücudunda oynadığı role benzer bir şekilde işlemek için tipik olarak silikon yarı iletkenler içeren entegre devrelere dayanıyor. Araştırma ekibi, hesaplama görevlerini yerine getirebilen entegre devrelerin çevremizdeki “neredeyse herhangi bir malzeme” kullanılarak elde edilebileceğini belirtiyor.

Penn State’de makine mühendisliği doçenti Ryan Harne, yeni buluşla ilgili olarak şunları söyledi:

“Bu tür sinyalleri işlemek için ek devreler gerektirmeden, aynı anda mekanik stresi algılayabilen, düşünebilen ve hareket edebilen bir mühendislik malzemesinin ilk örneğini yarattık. Yumuşak polimer malzeme, daha sonra işlenen dijital bilgi dizilerini alabilen bir beyin gibi davranarak, tepkileri kontrol edebilen yeni dijital bilgi dizileri yaratıyor.”

Bilim İnsanları Düşünebilen Malzeme 2.0 için Hazırlık Yapıyor

Heyecan verici buluş ile ortaya çıkan malzeme, dış uyaranları alabiliyor ve bunları daha sonra çıkış sinyalleri oluşturmak için işlenebilecek elektriksel bilgilere çevirip yeniden yapılandırılabilir devreler kullanma mantığıyla çalışıyor. Ekip, malzemenin yeteneklerini karmaşık aritmetik gerçekleştirmesini sağlayarak gösterdi. Ancak söz konusu malzeme otonom arama ve kurtarma sistemleri gibi uygulamalar için ışık sinyallerini iletmek üzere radyo frekanslarını tespit etmek için de kullanılabiliyor.

Aynı zamanda havadaki patojenleri tanımlayabilen, izole edebilen ve nötralize edebilen biyo-hibrit malzemelerde bile potansiyel olarak kullanılabileceği söyleniyor.

Bilim insanları şimdi bu “düşünebilen” malzemeyi, görsel bilgiyi fiziksel sinyalleri “hissettiği” şekilde işleyebilmesi için geliştirmeyi umuyorlar.

Ryan Harne şu anda oluşturdukları ‘dokunma’ duygusunu güçlendirmek için bunu bir ‘görme’ aracına çevirdiklerini dile getirdi.

“Amacımız, bir çevrede işaretleri görerek, onları takip ederek ve üzerine bir şeyin basması gibi olumsuz mekanik güçlerin yolundan çekilerek otonom navigasyon yeteneği sergileyecek bir malzeme geliştirmek istiyoruz.”

Bilim insanları araştırmalarını geliştirmeyi ve hayal ettikleri şeyi yapmayı başarabilirlerse, ileride çok daha farklı alanlarda kullanılmasını sağlayabilirler.

Son icat hakkında sizler neler düşünüyorsunuz? Düşünebilen bir malzemenin keşfi, ileride ne gibi yeniliklere gebe olabilir? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Yahoo

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Yorum Yap

Exit mobile version