Menu
in

Genetiği Üzerinde Değişiklik Yapılan Hamsterlar, Daha Agresif ve Saldırgan Hayvanlara Dönüştü

Hamster geni üzerinde yapılan araştırmalar bekleneni veremedi. Bilim insanlarını şaşırtan sonuca göre hayvanlar daha agresif ve saldırgan oldular. Oysa amaçlanan çok farklıydı.

Hamster geni üzerinde araştırmalar sürüyor. Yeni gen düzenleme teknikleri, hormonların hayvanlarda ve muhtemelen insanlarda sosyal davranışları nasıl etkilediğine ışık tutabilir.

Georgia Eyalet Üniversitesi’nde çalışan bilim insanları, sosyal sinirbilim çalışmaları için genetiği değiştirilmiş hamsterlar ürettiler. Hayvanlarda gözledikleri sosyal davranışların, önceden düşünülenden daha karmaşık olabileceğini keşfettiler.

DNA parçalarını hedef alıp değiştirebilen CRISPR teknolojisini özellikle saldırganlıkları ile tanınan Suriye hamsterları üzerinde deneyen ekip, hem insanlarda hem de hamsterlarda saldırganlık, iletişim ve sosyal bağ ile ilişkili bir hormon olan vazopressin reseptörünü devre dışı bırakmayı ve böylece hayvanların sakinleşeceğini düşündüler. Ancak devrim niteliğindeki gen düzenleme teknolojisini kullanan sinirbilim ekibi, yaptıkları deneyin sevimli kemirgenlerin en kötü içgüdülerini güçlendirdiğini keşfetti.

- Reklam -

GSU sinirbilimi araştırmacısı H. Elliott Albers yaptığı açıklamada, “Vazopressin aktivitesini ortadan kaldırırsak hem saldırganlığı hem de sosyal iletişimi azaltacağımızı düşündük,” dedi. “Ama tam tersi oldu.”

Albers, saldırganlıkları ile tanınan Suriye hamsterlarını neden özellikle seçtiklerini şu cümleyle açıkladı.

“Sosyal davranışların çalışmaları için güçlü bir model sağlıyorlar. Çünkü sosyal organizasyonları farelerde gözlemlenenden daha çok insanlara benziyor.”

Değiştirilen Hamster Geni, Hayvanların Daha Sosyal Hâle Gelmesini Sağladı

Araştırma ekibi, geni değiştirilmiş olan hamsterlardaki saldırganlığı azaltma girişimlerinin onları hem daha agresif hem de daha sosyal hâle getirdiğini görünce şaşırdı. Daha da ilginç olanı, saldırganlıkta gözlemlenen tipik cinsiyet farklılıkları, hem erkek hem de dişi hamsterlerın aynı cinsiyetten bireylere karşı yüksek düzeyde saldırganlık göstermesiyle ortadan kaldırıldı.

Deney sonucu elde ettikleri bulguların şaşırtıcı bir sonuca yol açtığını belirten Albers, genetiği değiştirilmiş bir hamster üretmenin kolay olmadığını da sözlerine ekledi.

Bilim insanları daha önce de görece yeni sayılan bir teknoloji olan CRISPR’ı hamamböcekleri üzerinde kullanmış ve dişi yetişkinlere enjekte etmiş, böylece yumurtalarında gen değişikliği gözlemleyebilmişlerdi. “Mutant” hamamböcekleri dışında farklı böcekler üzerinde de gen düzenlemesini değiştirmek için herhangi bir organizmanın DNA parçalarını hedef alıp değiştirebilen teknoloji denenmeye devam ediyor. Bilim insanlarının bu çalışmaları Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’nün yönergeleri doğrultusunda yürütüldüğü de belirtiliyor.

Hamsterların yapılan deney sonucu saldırganlaşması ve agresifleşmesi konusunda sizler neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Kaynak: Science Daily

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Yorum Yap

Exit mobile version