Menu
in

NASA’nın Mars Aracı InSight, 4 Yılın Ardından Kendini Kapattı: Kızıl Gezegen’de Bir Görev Daha Tamamlandı

Mars gezegeninde görev yapan uzay aracı InSight, 4 yıllık çalışmanın ardından emekli oldu. NASA, bir Kızıl Gezegen misyonunu daha tamamladı.

Mars gezegeninde tarihi anlara şahitlik edildi. InSight aracı, 4 yıl süren görevini noktalayarak kendini kapattı.

NASA, yıllarca süren araştırmaların ardından InSight aracını emekliye ayırdı. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin Güney Kaliforniya’da bulunan Jet İtki Laboratuvarı’ndaki (JPL) görev kontrolörleri, art arda iki denemeden sonra iniş aracıyla iletişim kuramadı ve bu da onları, uzay aracının güneş enerjisiyle çalışan pillerinin bittiği sonucuna götürdü. Yani uzay aracı artık resmen “ölü” olarak anılıyor.

Uzay ajansı daha önce iniş aracının iki iletişim denemesini kaçırması durumunda görevin sona erdiğini ilan etmeye karar vermişti. Elbette her ihtimale karşı iniş aracından gelen bir sinyali için tetikte olmaya devam ediyorlar ancak bu noktadan sonra InSight’tan bir haber alınması pek olası görünmüyor. Uzay aracının Dünya ile en son iletişim kurduğu tarih 15 Aralık 2022’ydi.

- Reklam -

NASA’nın Washington’daki Bilim Misyon Müdürlüğü’nün yardımcı yöneticisi Thomas Zurbuchen, konuyla ilgili olarak şunları dile getirdi:

“Bu görevin fırlatılışını ve Mars’a inişini izledim. Bir uzay aracına veda etmek her zaman üzücü olsa da, InSight’ın yürüttüğü büyüleyici bilim bir kutlama sebebidir. Sadece bu Keşif Programı görevinden elde edilen sismik veriler yalnızca Mars’a değil, Dünya da dahil olmak üzere diğer kayalık cisimlere dair muazzam veriler sunuyor.”

Mars Aracı InSight 4 Yıllık Görevini Başarıyla Tamamladı

Sismik Araştırmalar, Jeodezi ve Isı Taşıma Yoluyla İç Yapı Keşfi’nin kısaltması olan InSight, Mars’ın özellikle iç yüzeyini incelemek üzere Mayıs 2018’de yola çıktı ve Kasım 2018’de Kızıl Gezegen’e ulaştı. İniş aracı verileri Mars’ın iç katmanları, soyu tükenmiş manyetik dinamosunun yüzeyinin altındaki şaşırtıcı derecede güçlü kalıntılar, Mars’ın bu bölgesindeki hava durumu ve çok sayıda deprem aktivitesi hakkında ayrıntılar verdi.

Insight’ın sismometresinin baş araştırmacısı olan Institut de Physique du Globe de Paris’ten Philippe Lognonné da şunları kaydetti:

“InSight ile sismoloji, astronotların Ay’a sismometreler getirdiği Apollo görevlerinden bu yana ilk kez Dünya’nın ötesindeki bir görevin odak noktası oldu. Bu anlamda yeni bir kapı açtık ve bilim ekibimiz yol boyunca öğrendiklerimizle gurur duyabilir.”

JPL Direktörü Laurie Leshin de uzay aracının, adının hakkını fazlasıyla verdiğini söyledi ve şöyle devam etti:

“Kariyerini Mars’ı inceleyerek geçirmiş bir bilim insanı olarak, dünyanın dört bir yanından bu görevin başarıya ulaşmasına yardımcı olan tüm ekip sayesinde iniş aracının neler başardığını görmek heyecan vericiydi. Evet, veda etmek üzücü ama InSight’ın mirası bilgilendirici ve ilham verici olarak yaşamaya devam edecek.”

Keşif aracı geçen haftalarda da son fotoğrafını yollamış ve ekip de uzay aracının bakış açısıyla yazılmış dokunaklı bir gönderiyi sosyal medya üzerinden paylaşmıştı.

Emekli olan keşif aracının bugüne kadar sağladığı en önemli bilgi sizce hangisiydi? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak adına bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: NASA

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Yorum Yap

Exit mobile version