Menu
in ,

Tarihin En Uzun Uçuşunu Yapan Yarasa, Kedi Saldırısında Hayatını Kaybetti

İklim değişikliği nedeniyle göç yolu uzayan yarasa, İngiltere’den Rusya’ya uçarken kedi saldırısı sonrası yaşamını yitirdi.

Bir yarasanın yaptığı en uzun uçuşu gerçekleştirerek kayıtlara geçen Nathusius pipistrelle cinsi yarasa, bir kedinin saldırısından sağ çıkamadı. Yarasa, İngiltere’den Rusya’ya 2 bin kilometrelik “olimpik” bir uçuş gerçekleştirmişti.

Küçük bir yarasa cinsi olan Nathusius pipistrelle, Avrupa’da yaygın olarak bulunuyor. Londra’dan Rusya’ya 2.018 kilometrelik bir yolculuğa çıkan hayvanın kanadında “Londra Hayvanat Bahçesi” amblemi bulunuyordu. Rusya uçuşu sırasında bir kedi tarafından saldırıya uğrayan yarasa, sonrasında rehabilitasyon ekibinin tüm müdahalelerine rağmen hayata tutunamadı.

Rusya’nın kuzeybatı kesiminde, Velikaya Nehri nehri kıyısında yer alan Pskov bölgesinde, bir insan başparmağı büyüklüğünde olan Nathusius pipistrelle cinsi dişi bir yarasa keşfedildi. İngiltere kayıtlarına göre, tarihin en uzun yarasa yolculuğunu kaydeden yarasanın yolculuğu “olimpik” olarak tanımlanıyor.

- Reklam -

Toplam ağırlığı 8 gram olan yarasa, Molgino köyü sakinlerinden Rus Svetlana Lapina tarafından tespit edildi. Hayvanın kanatlarında yazan bilgi neticesinde, İngiltere’de yarasaları korumayı hedefleyen Bat Conservation Trust vakfına haber ulaştırıldı.

En Uzun Uçuş Tatsız Bitti: Nathusius pipistrelle Cinsi Yarasa Yaşamını Yitirdi

Bat Conservation Trust’ın koruma hizmetlerinden sorumlu başkanı Lisa Worledge, şu açıklamalarda bulundu:

“Bu kayda değer bir yolculuk ve herhangi bir yarasa hakkında bildiğimiz İngiltere’den Avrupa’ya en uzun yolculuk. Tam bir olimpik.

“Bu yolculuk heyecan verici bir bilimsel buluş ve yarasa göçüne dair yapbozunun başka bir parçası. Nathusius pipistrelle cinslerinin İngiltere içinde ve İngiltere ile kıta arasındaki hareketleri büyük ölçüde gizemli kalıyor.”

2016 yılında hayvanın kanadına işareti, yarasaları kayıt altına alan Brian Briggs’in koyduğu ifade edildi.

Briggs konu hakkında şunları dile getirmişti:

“Bu çok heyecan verici. Bu olağanüstü hayvanları korumak ve onların büyüleyici yaşamları hakkında daha fazla bilgi edinmek için yapılan uluslararası koruma çalışmasına katkıda bulunabilmek harika.”

Yapılan bu son yolculukta aşılan mesafenin, sadece bir tek seferin gerisinde kaldığı öne sürülüyor. 2019’da Letonya’dan İspanya’ya göç eden bir başka Nathusius pipistrelle, 2.224 kilometre ile rekor bir yolculuğa imza atmayı başarmıştı.

İklim Değişikliği Göç Mesafesinin Uzamasına Neden Oluyor

Nathusius pipistrelle cinslerinin göç mesafelerinin uzamasının ardında iklim değişikliği meselesinin olduğu kaydediliyor. Bu değişikliğin önümüzdeki yıllarda hayvan türleri üzerindeki etkisinin artıracağı hakkında tahminler yapılıyor.

İngiltere’de 2014 senesine başlatılan proje, yarasaların dağılım, üreme ve göç davranışlarını aydınlatmayı hedefliyor. Proje kapsamında ülkede 2.600’den fazla Nathusius pipistrelle kayıt altına alınarak inceleniyor.

Uçan tek memeli hayvan olmaları ile evrim ağacının her zaman en ilgi çekici noktasında yer almayı başaran bu canlılar hakkındaki gelişmeler dikkatle takip edilmeye devam ediyor.

Siz göç mesafesi uzayan yarasalar hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: BBC

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version