Menu
in ,

90’lı Yılların Zamana Meydan Okuyan 10 İkonik Animesi

1990’lı yıllarda ortaya çıkan ve geçen onca yıla rağmen hâlâ kendinden bahsettiren animeler sizlerle. Gelin birlikte geçmişe bir yolculuk yapalım!

1990’lı yılların animelerinden hangilerini biliyorsunuz ya da hatırlıyorsunuz? Yıllara meydan okuyarak hâlâ kendisinden bahsettiren çoğu anime serisi, modası hiçbir zaman geçmeyecek hikâyeler sunuyor.

Dünya çapında ve Türkiye’de de animeyi insanlara tanıtan Ay Savaşçıları ve Pokémon gibi serilerin çoğu 90 yapımı animeleri içeriyor. Peki tekrar izlemeye değer bu anime seriler hangileri? Gelin birlikte geçmişe doğru bir yolculuk yapalım.

İşte 90’lı Yılların 10 İkonik Animesi

10. Marmalade Boy

- Reklam -

One Piece, Dragon Ball Z ve diğer birçok klasik serinin animasyon stüdyosu tarafından hazırlanan yapım 90’lı yılların klasik shoujo türü animelerinden. Bir grup lise öğrenci etrafında şekillenen hikâye, anne ve babası boşandıktan sonra hayatı altüst olan Miki Koishikawa’ya odaklanıyor.

Melodram tadı veren bir pembe dizi akışı olan Marmalade Boy, lise romantizmi sevmeyenler için pek de uygun olmayabilir. Yine de karakterlerin seri boyunca gelişimi ve hikâye akışı animenin dikkat çekici olmasını sağlıyor.

9. Trigun

Alışılmamış karakteri Vash the Stampede ile dikkat çeken Trigun, shonen hayranlarının göz atması gereken yapımlardan biri. İlginç kişilik özellikleriyle Vash tam bir baş belası gibi gözükse de, barış yanlısı ve yapmaya uğraştığı tek şey düşmanlarını yenmek. Üstelik en bilinen animelerden Hellsing‘e de ilham olduğu söyleniyor.

1990 yapımı çoğu animede olduğu gibi Trigun da sadece tek bir türe bağımlı kalmıyor. 26 bölüm boyunca romantizmden komediye birçok türden küçük parçalarla güçlü bir hikâye anlatarak, eski yapım animeleri sevmeyenlerin kendine bir şans tanımları için fırsat sağlıyor.

8. Neon Genesis Evangelion

Kendinden sonra gelen mecha türü birçok animeye ilham olan Neon Genesis Evangelion, kendi zamanını aşan bir yapım. Anime genel hatlarıyla insan kontrolüyle çalışan ve “Evangelion” adı verilen robotların “Melek” olarak adlandırılan yaratıklarla olan mücadelelerini konu alsa da, derinlerde daha farklı ve karışık bir hikâyeye sahip.

Psikolojik dram tadının da alındığı yapımdaki felsefi referanslarla, izleyicilerin anlamakta zorlandığı bölümler azımsanmayacak kadar fazla. Tüm bunlarla Evangelion, bazı anime severler tarafından abartılmış bulunurken, bazıları tarafından da bir şaheser olarak sayılmaya devam ediyor.

7. Berserk

Mangası seinen türünün en başarılı örneklerinden olan Berserk, savaşın ve şiddetin içine doğan Guts’ın paralı asker grubu Şahinler Takımı’na katılmasıyla değişen yaşamını anlatır.

Ortaçağ Avrupası’ndan izler taşıyan ve karanlık bir temaya sahip Bersek’in animesi, manga okuyucuları tarafından yetersiz bulunsa da, 90’larda hafızalara kazanmış bir yapım olarak yer alıyor.

6. GTO: Great Teacher Onizuka

Yaşamdan parçalar içeren ve komedi türündeki Great Teacher Onizuka, Japonya’nın en iyi öğretmeni olma hayali olan ve bir çetenin eski üyesi Eikichi Onizuka’yı konu alıyor.

Konusuyla dikkat çeken anime, eğitim sistemine olan eleştirileri ve sosyal meseleleri ele alış tarzıyla bazı izleyici kitlelerine oldukça hitap etti. Animesinin yanında serinin birkaç farklı canlı çekim dizisi de yapıldı.

5. Slam Dunk

Dram ve aksiyon dengesini başarılı bir şekilde sunan spor animelerinden biri de Slam Dunk sayılıyor. Konusu, başlarda basketbola ilgisi olmayan lise öğrencisi Hanamichi Sakuragi’nin sonradan okul basketbol takımına davet edilmesi ve takımla birlikte basketbolda kendini geliştirmesi çevresinde şekilleniyor.

1990’larda mangası yayımlanmaya başladığında basketbolla ilgilenmeyenlerin dahi dikkatini çeken seri, zamanında Japonya’da NBA ve basketbola ilgiyi artıracak kadar popülerlik kazanmıştı.

4. Rurouni Kenshin

1800’ler Japonya’sında geçen Rurouni Kenshin’in hikâyesi Battojutsu (kılıç teknikleri) ustası Hitokiri Battosai ismiyle bilinen bir katilin bir daha insan öldürmemeye yemin etmesinin ardından Himura Kenshin ismini alarak, Japonya’daki insanları ve daha önce öldürdüğü kişilerin ailelerini korumak için yollara düşmesini konu alıyor.

94 bölüm süren animede karakter gelişimi ve hikâyenin işleyişi zaman alsa da Kenshin, aksiyon sahneleri ve etkili dram sahneleriyle bunu telafi ediyor.

3. Yu Yu Hakusho

Yayınlandığı zamanda eleştirmenler tarafından aksiyon seviyesinin ve karakterlerinin övüldüğü yapım, bir çocuğun hayatını kurtarırken ölen, sonra tekrar hayata döndürülen 14 yaşındaki Yusuke Urameshi’nin hikâyesini ele alıyor. Fedakarlığı sebebiyle tekrar bir yaşamın bahşedildiği Yusuke’ye, insanlığı tehdit eden güçlere savaşma imkânı veriliyor.

90’lı yılların klasiklerini izlemekten zevk alan izleyiciler için Yu Yu Hakusho, 112 bölümüyle anime severlere uzun soluklu bir macera vaat ediyor.

2. Serial Experiments Lain

Tüm zamanların animeleri arasında yer alan bir diğer yapım da Serial Experiments Lain. İnternetin ilk zamanlarını izleyiciye sunarken, aslında insanın sanal dünyada geleceği konumu da öngörüyor.

Konusu ise genel hatlarıyla şöyle: İçe kapanık bir kız olan Lain Iwakura bir gün intihar eden sınıf arkadaşından bir e-mail alır. E-maille birlikte Wired isimli, evrensel bir iletişim ağı keşfeder. Bu keşiften sonra gizemli şeylerle karşılaşmaya başlar.

1. Cowboy Bebop

90’ların sonlarına doğru bizi karşılayan Cowboy Bebop, kelle avcısı Spike Spiegel ve takımının uzayda suçluları kovalamasını konu alıyor.

Her bölüm farklı bir suçlunun peşinde geçen yapımda, karakterlerin geçmişi olay örgüsü içinde yavaşça ve yetersiz bir şekilde anlatılıyor. Yine de Bebop, konusu, karakter tasarımları ve müzikleriyle hâlâ birçok anime severi büyülemeye devam ediyor. Kısa süre önce live action dizisinin Netflix’e geldiğini ancak ilk sezon sonunda iptal edildiğini de hatırlatmış olalım.

Sizler listede bulunan hangi animeleri izlediniz? Listeye eklemek istediğiniz hangi seriler var? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Screen Rant

Yorum Yap

Exit mobile version