in , ,

Berserk İzleme Sırası Nasıl Olmalı? (2024)

Berserk izleme sırası nasıl olmalı sorusuna yanıt arayanlar için kapsamlı bir rehber hazırladık. Kentaro Miura’nun karanlık fantazi dünyasına davetlisiniz.

Berserk İzleme Sırası
- Reklam -
- Reklam -

Berserk izleme sırası özellikle anime dünyasına yeni giriş yapacaklar için kafa karıştırıcı olabilir. Bu rehber içeriğinde hem yayın tarihine göre hem de olayların kronolojik sırasına göre yapımı hangi sıralamayla izlemeniz gerektiğine açıklık getireceğiz.

Berserk birçokları için bir anime ve manga serisinden çok daha fazlasını temsil ediyor. Bir tür “deneyim” olarak tanımlanan bu yapım, manga yolculuğuna Monthly Animal House dergisinde 1989 yılında başladı. Yaratıcısı Kentaro Miura 2021 yılında hayatını kaybetse de manga serisi Miura’nın ekibi tarafından geliştirilmeye ve Miura’nın çok önceden belirlediği finale doğru ilerlemeye devam ediyor.

Ortaçağ Avrupa’sından ilham alan karanlık bir fantazi dünyasında geçen Berserk, kılıç ustası Guts  ile Şahin Takımı adı verilen paralı asker grubunun lideri Griffith’in etrafında şekilleniyor.

- Reklam -

Berserk

Özgür irade ve kader üzerine tartışmalara yer veren seri, şiddetli sahneleri ve karanlık atmosferiyle akıllarda çokça yer edinmiş bir hikâyeye sahip. “Okuduğum/izlediğim en iyi manga/anime” yorumlarında sık sık ilk sıraya yazılan Berserk, şimdilerde ilk defa içerisine adım atmak için karmaşık sayılabilecek bir evrene sahip.

Yapım hem yayınlanma tarihine göre hem de olayların kronolojik sırasına göre farklı sıralarla izlenebiliyor. Aşağıda yayın tarihi odaklı bir listeye yer vereceğiz.

Berserk İzleme Sırası (2024)

  • Kenpuu Denki Berserk (1997)
  • Berserk: The Golden Age Arc I – The Egg of the King (2012) | Film
  • Berserk: The Golden Age Arc 2 – The Battle for Doldrey (2012) | Film
  • Berserk: The Golden Age Arc 3 – The Advent (2013) | Film
  • Berserk (2016-2017) – 2 Sezon Anime
  • Berserk: The Golden Age Arc – Memorial Edition (2022)

Elbette 1997 tarihli yapımla yolculuğa başlamak yayınlanma tarihini gözetmek isteyen izleyiciler için ideal bir başlangıç. Ancak sonrasında izleyicilerle buluşan üç film, aslında 1997 tarihli anime dizisinin genişletilmiş ve modern versiyonu olarak tanımlanıyor. Dolayısıyla hikâyeye 2012 tarihli filmle başlamak ve ilk anime yapımını “eğer üçlemeyi gerçekten sevdiyseniz” geri dönmek daha ideal bir tercih olabilir.

Hem anime dizisi hem de film üçlemesi, manga serisindeki Altın Çağ döneminin doğrudan bir uyarlaması olarak öne çıkıyor. Filmlerde, anime dizisinde olmayan birçok sahne yer alırken aynı zamanda görsellik de daha üst seviyeye taşınıyor. Bu sebeple 1997 tarihli anime dizisini atlamaya karar veren izleyiciler hikâyede herhangi bir kayıp yaşamayacaklarını akıllarında tutmalılar.

Berserk 2016

2016 tarihli anime dizisi ise Altın Çağ’dan sonrasını konu alıyor. Yapım, üçlemenin ardından ya da ilk anime dizisinin peşinden izlenebilir bir konumda bulunuyor. İki sezonluk bu anime, manga serisindeki Black Swordsman Arc, Hawk of the Millennium Empire Arc ve Conviction Arc’ı kapsıyor. Ancak uyarlama sırasında mangadaki birçok materyal es geçiliyor ve hikâye zaman zaman kaynak materyalden farklı şekilde işlenebiliyor. Bu adaptasyon birçok izleyici tarafından hem efektler hem de hikâyeyi ele alış açısından ağır eleştirilerle karşılanıyor. Hayranların çoğu ise bu noktada hikâyenin gidişatını “mangadan takip etmeyi” öneriyor.

- Reklam -

Yayın tarihini ve içerik kalitesini gözetmeksizin, yalnızca Berserk evrenindeki olayları kronolojik olarak izlemek isteyenler ise aşağıdaki listeyi takip edebilirler.

Berserk Kronolojik Sıraya Göre İzleme Rehberi

  • 1997 tarihli animenin 2. bölümünden 25 bölüme kadar izleyin
  • Berserk: Golden Age Arc III – The Advent filminin son 52 dakikasını izleyin
  • 1997 tarihli animenin atladığınız ilk bölümünü izleyin
  • Animenin 2016 versiyonunun 24 bölümden oluşan iki sezonunu da izleyin

Bu sıralama yapımdan alınacak keyfi ciddi oranda azaltacak olsa da “sadece olan biteni merak edenler” için en pratik tarif olarak tanımlanıyor.

Listelerde hiç bahsetmediğimiz The Golden Age Arc – Memorial Edition ise üç filmlik serinin TV için yeniden düzenlenmiş ve dizi formatına getirilmiş hâli. Bu nedenle ayrı bir yapım olarak değerlendirmek gerekmiyor ve doğrudan animenin hayranlarına hitap ediyor. Ancak yapımın üçlemede yer almayan Bonfire of Dreams gibi bazı sahneler içermesi ve animasyon kalitesindeki görsel ve ses odaklı iyileştirmeler nedenleriyle film serisi yerine doğrudan Memorial Edition da tercih sebebi olabilir. Memorial Edition’ın aynı zamanda yeni müziklere de ev sahipliği yaptığını hatırlatalım. Bu noktada karar tamamen izleyiciye kalmış.

Berserk İzleme Sırası Rehber

Berserk Hangi Platformda İzlenebilir?

Berserk 25 bölümden oluşan 1997 tarihli animesiyle Netflix kütüphanesi üzerinden izlenebiliyor. Ancak rehberimizde yer alan diğer yapımlar Türkiye’de yayın yapan diğer dijital platformlarda yer almıyor.

Berserk Yasaklandı mı?

Berserk’ün mangası, bazı ciltleriyle Türkiye dahil birçok ülkede yasaklı konumunda. Manganın 3. ve 4. cildi 2018’de Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu tarafından müstehcenlik içerdiği ve çocuklara zarar verdiği gerekçeleri sebep gösterilerek sansürlenmiş ve raflardan toplatılmıştı.

Berserk izleme sırası sizce nasıl olmalı? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, anime dünyası hakkında daha fazlası için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: The Pop Verse, Adilsons

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Alper Gezeravcı 'Mikroalg Deneyi' Sonuçları

Alper Gezeravcı’nın Uzayda Yaptığı ‘Karbondioksiti Oksijene Çeviren Mikroalg Deneyi’ Sonuçlandı

Hans Zimmer "Dune 3" Filmi Müziklerini Hazırlıyor

Hans Zimmer “Dune 3” Filminin Müziklerini Hazırlamaya Başladı