in ,

Alper Gezeravcı’nın Uzayda Yaptığı ‘Karbondioksiti Oksijene Çeviren Mikroalg Deneyi’ Sonuçlandı

Alper Gezeravcı’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yaptığı deneylerden birisi daha sonuçlandı. Mikroalglerin, yerçekimsiz ortamda zenginleştirilmiş karbondioksiti oksijene çevirdiği kanıtlandı.

Alper Gezeravcı 'Mikroalg Deneyi' Sonuçları
- Reklam -
- Reklam -

Alper Gezeravcı’nın Türkiye’nin ilk uzay görevi sırasında gerçekleştirdiği “Uzay Görevleri için Mikroalgal Yaşam Destek Üniteleri” deneyi sonuç verdi. Yapılan çalışmanın sonucuna göre mikroalgler hakkında yeni detaylar ortaya çıktı.

Türkiye’nin ilk astronotu olarak adını tarihe yazdıran Alper Gezeravcı, geçen ocak ayında Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki 14 gün boyunca 13 farklı deneye imza atmıştı. 9 Şubat’ta Dünya’ya geri dönen Gezeravcı’nın son olarak İTÜ’de ders vereceği açıklanmıştı.

Alper Gezeravcı’nın Tuz Gölü çevresinde yetişen Tuz Gölü Hardalı’nın (Schrenkiella Parvula) Mars gibi uzay tarımı planlanan gezegenlerde kullanılabileceğini ortaya çıkaran deneyinin ardından bir başka deneyden daha sonuç geldi.

- Reklam -

Alper Gezeravcı 'Mikroalg Deney' Sonuçları

Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü Doktor Öğretim Üyesi Berat Haznedaroğlu’nun öncülüğünde hazırlanan ve mikroalg türlerinin karbondioksit yakalama performanslarının ve oksijen üretim kabiliyetlerinin belirlenmesini amaçlayan “UzMAn” deneyi hakkında sonuçlar paylaşıldı.

Gezeravcı’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki çalışmalarıyla elde edilen veriler Boğaziçi Üniversitesinin Sarıtepe Kampüsü’nde incelendi.

Alper Gezeravcı’nın Bir Uzay Deneyi Daha Sonuç Verdi

Yapılan incelemelerde, deneyin ilk çıktıları arasında alglerin yerçekimsiz ortamda, kapalı mekânlarda bulunandan 3 ila 5 kat daha fazla karbondioksiti oksijene dönüştürme yeteneğine sahip olduğu tespit edildi. Bu bulgu, uzaydaki kapalı ortamlarda yaşam destek sistemlerinin geliştirilmesi ve uzun süreli uzay misyonlarında astronotların ihtiyaç duyduğu oksijenin sağlanması açısından büyük bir önem taşıyor.

Alper Gezeravcı 'Mikroalg Deneyi' Sonuçları - Haznedaroğlu

Deneyde ikisi kutuplardan izole edilen, biri ise hem tatlı hem de tuzlu suda yaşayabilen 3 farklı türde mikroalg test edildi.

Deneye dair bilgiler paylaşan Haznederoğlu şunları kaydetti:

“Alper Bey, deneyin sonuncu gününde mikroalg türlerini özel hazırladığımız koruyucu solüsyona transfer etti ve o halleriyle beraber korunmasını sağladı. Algler soğuk zincire alınarak dünyaya dönüşü sağlandı, örneklerimiz Boğaziçi Üniversitesi’ne geldi.”

Deney için Boğaziçi Üniversitesi İstanbul Mikroyosun Biyoteknolojileri Araştırma ve Geliştirme Birimi (İMBİYOTAB) çatısı altında, yaptıkları mikroalg reaktörlerinin bir minyatürünü oluşturduklarını aktaran Haznedaroğlu, ilk etapta fırlatmaya 8 gün kala NASA laboratuvarlarında hazırlık aşamalarını gerçekleştirip yer çekimine maruz kalan deneyin korunmasını sağladıklarını, fırlatmaya 48 saat kala da Axiom ve SpaceX temsilcilerine deneyi teslim ettiklerini anlattı.

- Reklam -

Hava İyileştirmede Yosunların Kullanımının Önü Açıldı

Haznederoğlu deneyin sonuçları hakkında ise şu bilgileri paylaştı:

“Biz yaklaşık milyonda 500 birim gibi bulunan karbondioksit seviyesini daha da artırarak yaklaşık milyonda 2 bin, 2 bin 500 birime kadar çıkardık. Elde ettiğimiz verilerde bu seviyelerdeki karbondioksitin yaklaşık 3’te 1 kadar azaldığını gözlemleyebildik. Reaktörlerimiz toplamda 30 mililitrelik küçük reaktörlerdi ve dolu sistemleriyle beraber oksijene çevirme performansının aslında çok olduğunu söyleyebiliriz. UzMan deneyiyle beraber hava iyileştirmede yosunlarımızı kullanabileceğimizi kanıtlamış olduk.”

“Yeterli ölçeklendirildiğinde orta boy bir mikroalg reaktörü aslında 3 mürettebatın 1 günde tükettiği karbondioksitin tamamını oksijene çevirebilecek potansiyele sahip, çalışmalarımız bunu gösteriyor.” diye konuştu.

'Mikroalg Deneyi' Sonuçları

Yakın gelecekte Ay ve Mars kolonileştirme planları kapsamında uzay istasyonundaki karbondioksiti oksijene çeviren sistemlerin ön plana çıkacağını belirten akademisyen, “kendi kendine büyüyen ve yenilenebilir yosunların” hayat kurtarabileceğine de dikkat çekti.

“UzMAn deneyiyle beraber hava iyileştirmede yosunlarımızı kullanabileceğimizi kanıtlamış olduk.”

Haznedaroğlu ayrıca bu deneyle birlikte antioksidanları, Omega-3’leri, vitaminleri olan; bağışıklık sistemini kuvvetlendiren ve astronotların uzaydaki enerji ihtiyacını sağlayabilecek fonksiyonel gıda üretimi için de alglerin kullanılabileceğini ortaya koyduklarını sözlerine ekledi.

Alper Gezeravcı’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’nda gerçekleştirdiği deneyler hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: AA

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

San Jose Kalyonu - Kolombiya

20 Milyar Dolarlık Hazine Saklıyor: 1708’de Karayipler’de Batan İspanyol Gemisi Gün Yüzüne Çıkarılacak

Berserk İzleme Sırası

Berserk İzleme Sırası Nasıl Olmalı? (2024)