“Batık gemilerin Kutsal Kase’si” olarak anılan San Jose kalyonu için Kolombiya hükümeti düğmeye bastı. 20 milyar dolar değerindeki altın, gümüş ve zümrüt içeren batık hazinenin gün yüzüne çıkartılması planlanıyor.
Kolombiya hükümeti geçen cuma günü efsanevi San Jose kalyonunun enkazında yer alan “paha biçilemez değerdeki” hazineleri keşfetmek üzere bir keşif gezisi başlatıldığını duyurdu. Tarihin en büyük definesi 316 yıldır sular altında ve hem arkeolojik hem de ekonomik bir hazine olması nedeniyle tartışmalara konu olmaya devam ediyor.
Kültür Bakanı Juan David Correa AFP’ye yaptığı açıklamada, Kolombiya kıyılarındaki batığın tespit edilmesinin üzerinden 8 yıl geçtikten sonra, hazinenin bir kısmını su yüzeyine çıkarmak için bir sualtı robotu gönderileceğini açıkladı.
Correa, gelecek nisan ve mayıs aylarında kalıntıların “sudan çıktığında nasıl göründüğünü görmek ve hazinenin geri kalanını kurtarmaya dair neler yapabileceğini anlamak için” kalyon yüzeyinden bazı parçaların sualtı robotu tarafından çıkarılacağını açıkladı.
Correa aynı zamanda bu operasyonun 4,5 milyon dolardan fazlasına mal olacağını ve robotun 600 metre derinlikte çalışarak seramik, tahta parçaları ve deniz kabukları gibi parçaları “enkazı değiştirmeden ya da zarar vermeden” çıkaracağını söyledi.
San Jose Kalyonunun Tam Yeri Saklı Tutuluyor
Keşif gezisinin düzenleneceği rota ve enkazın bulunduğu bölge, San Jose gemisini kötü niyetli define avcılarından korumak için gizli tutuluyor.
İspanyol kraliyet donanmasının bir parçası olan San Jose kalyonu, 1708 yılında Cartagena yakınlarında İngiliz donanması tarafından batırılmıştı. Geminin yaklaşık 600 kişiden oluşan mürettebatından ise yalnızca bir avuç insan hayatta kalmayı başarabilmişti.
Stanford Üniversitesi’nde eski gemi enkazları üzerine çalışan arkeolog Justin Leidwanger verdiği bir demeçte, “Bu çok hassas bir durum çünkü savaş mezarlarına müdahale edilmemesi gerekiyor,” ifadelerini kullandı.
Gemi, zümrüt sandıkları ve yaklaşık 200 ton altın sikke gibi hazinelerle yüklü olarak Yeni Dünya’dan İspanya Kralı V. Philip’in sarayına geri dönüyordu.
Ödülün Kime Ait Olduğu Tartışma Konusu
Kalyonun keşfi, ödülün kime ait olması gerektiğine dair tartışmalara da neden oluyor. İspanya, hazinenin bir İspanyol gemisinde olduğu için ödülün kendilerine ait olduğu konusunda ısrar ederken Bolivya hazinelerin sömürgeci İspanyollar tarafından madencilik yapmaya zorlanan yerli Qhara Qhara halkına ait olduğunu öne sürüyor.
2022’den beri iktidarda olan Devlet Başkanı Gustavo Petro’nun hükümeti ise enkazı gün yüzüne çıkartmak ve hazinelerin Kolombiya’da kalmasını sağlamak için ülkenin kendi kaynaklarını kullanmak istiyor.
İspanya’nın Kolombiya Büyükelçisi Joaquin de Aristegui ise Kolombiya’ya batığın korunması konusunda “ikili bir anlaşma” teklif etmek için talimat aldığını belirtiyor.
Bolivya’nın yerli halkı da Petro hükümetiyle birlikte çalışmaya istekli olduklarını ifade ediyor. Yerli lider Samuel Flores, “Sadece sembolik bir mesele için değil, daha çok manevi bir mesele için,” derken, “Biz sadece atalarımızın huzur içinde olmasını istiyoruz,” sözlerini kullanıyor.
Sizce San Jose kalyonu başka ne gibi hazineler saklıyor? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.
Kaynak: CBS News
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!