in ,

Türkiye’nin İlk Astronotu Alper Gezeravcı Dünya’ya Döndü: İşte İlk Görüntüler

Alper Gezeravcı ve beraberindekileri taşıyan Dragon kapsülü, başarıyla Dünya’ya iniş yaptı. Türkiye’nin ilk astronotu evine geri dönüyor.

Alper Gezeravcı Dünya Dönüş Başarılı
- Reklam -
- Reklam -

Alper Gezeravcı’nın da parçası olduğu Axiom-3 ekibi, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan ayrıldıktan yaklaşık 48 saat sonra Dünya’ya iniş yaptı.

Türkiye’nin ilk astronotu olarak tarihe geçen Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki 14 günlük görevi hava muhalefeti nedeniyle yaşanan ertelemelerin ardından nihayet sona erdi.

Gezeravcı ve beraberindekiler geçen çarşamba günü 17.20’de SpaceX’in Dragon kapsülü aracılığıyla Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan ayrıldı. Yaklaşık iki gün süren yolculuğun ardından kapsül Florida açıklarına başarılı bir şekilde iniş yaptı. Gezeravcı, bir hafta sürecek karantina ve adaptasyon sürecinin ardından Türkiye’ye geri dönecek.

- Reklam -

Alper Gezeravcı Dragon Kapsülü Florida

Gezeravcı, bugün saat 21.29’da X (eski Twitter) üzerinden yaptığı paylaşımda, “Merhaba Dünya! Ben geldim.” ifadelerini kullandı.

Dragon kapsülünün geri dönüş yolculuğu, olumsuz hava koşulları sebebiyle daha önce üç defa ertelenmişti.

Axiom: “Alper Gezeravcı Tarih Yazıyor”

Amerikan uzay şirketi Axiom Space, X platformunda yaptığı paylaşımda Gezeravcı için şunları kaydetti:

“Alper Gezeravcı, gelecek nesil kaşiflere ilham veren ilk Türk astronotu olarak tarih yazıyor.”
7 Şubat günü Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan ayrılan Dragon kapsülünün tüm yolculuğu ve iniş protokolü otomatik pilot aracılığıyla gerçekleştirildi.
Alper Gezeravcı Dünya Dönüş Başarı

Dragon Kapsülünün Dünya’ya İnişi Canlı Yayınlandı

SpaceX, başarılı iniş anına yer veren görüntüleri, “Dünyaya hoş geldiniz!” sözleriyle paylaştı.

- Reklam -

Gezeravcı’nın kapsülden çıktığı an ise kameralara şu şekilde yansıdı:

YouTube video

Florida açıklarına iniş yapan Gezeravcı, Michael Lopez-Alegria, Walter Villadei ve Marcus Wandt; hücum botlarından oluşan bir ekip tarafından alınarak kontrollerin gerçekleştirileceği gemiye götürüldü.

Ekip şimdi kurtarma gemisindeki özel odalarında 1 hafta sürecek gözlem süresinin sona ermesini ve Axiom-3 görevini başarıyla tamamlanmasını bekliyor.

“İstikbal Göklerdedir” Demişti

Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki ilk gününde yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

“Türkiye olarak tarihimizde bir ilke adım atmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Buradaki bilim ve araştırma çalışmalarına katkıda bulunmak için sabırsızlanıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’ni kurarak bizlere emanet eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına, bu vatan için canını veren tüm şehitlerimize, buraya adım atmamızı sağlayan güçlü iradesiyle devletimize ve milletimize şükranlarımı sunuyorum. İstikbal göklerdedir.”

Alper Gezeravcı'nın Dönüş Yolculuğu Başladı

Gezeravcı geride bıraktığı süreçte birçok farklı bilimsel deneye imza attı.

Alper Gezeravcı’nın Ulsulararası Uzay İstasyonu’ndaki görevi hakkında sizin düşünceleriniz neler? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google Haberler’den takibe alabilirsiniz.

Kaynak: AA

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Alfredo Castelli - Martin Mystere

“Martin Mystere”in Yaratıcısı Alfredo Castelli Yaşamını Yitirdi

Elden Ring Mobil Oyun

“Elden Ring”in Mobil Oyunu Geliştirme Aşamasında