in ,

“Martin Mystere”in Yaratıcısı Alfredo Castelli Yaşamını Yitirdi

Alfredo Castelli yaşamını yitirdi. 76 yaşındaki İtalyan sanatçı, başta Martin Mystere olmak üzere birçok çizgi roman karakterine hayat vermişti.

Alfredo Castelli - Martin Mystere
- Reklam -
- Reklam -

Alfredo Castelli 76 yaşında aramızdan ayrıldı. Çizgi roman dünyasına henüz 16 yaşındayken Diabolik‘in mizah eki Scheletrino‘nun yaratıcılığını üstlenerek giren sanatçı; popüler kültürde unutulmaz izler bıraktı.

Alfredo Castelli 7 Şubat 2024 günü Milano’da hayatını kaybetti. Sanatçının en ünlü karakteri arkeoloji, antropoloji, sanat tarihi ve sibernetik alanlarında bir tür uzman olan dedektif Martin Mystere’di.

60 yıllık çizgi roman kariyerinde yazar, editör, küratör ve dizi yaratıcısı gibi türün her alanına değinen İtalyan sanatçı; aynı zamanda Türkiye’de de geniş okur kitlelerine ulaşan Mister No, Zagor, Dylan Dog, Nathan Never ve Diabolik maceraları için de kalem oynatmıştı.

- Reklam -

Alfredo Castelli - Martin Mystere - Yazar

İtalyan Çizgi Roman Sanatçısı Alfredo Castelli Ardında Sayısız Eser Bıraktı

1947 yılında doğan İtalyan çizgi roman sanatçısı Alfredo Castelli, 1966 yılında Paolo Sala ile birlikte çizgi roman fanzini Comics Club 104 ile macerasına başladı. Daha sonra televizyon yapımları ve başka İtalyan çizgi romanları için senaryolar yazmaya başlayan sanatçı, Fumetti türünün önde gelen isimleri arasında yer aldı.

Castelli, 1970’li yıllarda Gianluigi Bonelli tarafından kurulan ve Tex, Zagor, Dylan Dog gibi köklü karakterlerle tanınan çizgi roman yayınevi Sergio Bonelli Editore’de yazar ve editör olarak göreve başladı. Burada Bonelli’nin birçok ikonik serisinde yazar olarak görev aldı.

1978 yılına gelindiğinde Castelli Supergulp dergisi için en ünlü karakteri Martin Mystere’in “atası” sayılabilecek arkeolojik gizemler konusunda uzmanlaşmış bir kaşif olan Allan Quatermain’in maceralarını yazdı.

Alfredo Castelli - Martin Mystere Sanatçı

Aynı sene Bonelli için Zagor ve Mister No hikâyeleri kaleme alan yazar, 1982’de Martin Mystere ile kendisini bugünlere getirecek karakteri yaratmış oldu. Başlangıçta Giancarlo Alessandrini tarafından çizilen seri, İtalyan popüler çizgi roman tarihinde bir dönüm noktası hâline geldi. Martin Mystere hem İtalya’da hem de başka ülkelerde birçok farklı çizgi roman karakterine ilham verdi.

- Reklam -

1992 yılında Castelli, Martin Mystere’in yan ürünü olan ve 1999 yılına kadar yayımlanmaya devam eden Zona X serisini geliştirmeye başladı.

Alfredo Castelli yazar ve editör kimliklerinin yanı sıra akademik araştırmalarıyla da dikkat çekti. 2006 yılında Amerikan gazetelerinde yayımlanan çizgi romanları ele alan Eccoci Ancora Qui adlı kapsamlı bir antolojiye imza attı.

Sanatçının kaybı İtalya’da büyük bir üzüntüyle karşılandı.

Alfredo Castelli ve eserleri hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


Daha fazlası için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: Breaking Latest

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for BerkayBing BerkayBing dedi ki:

    Çok üzüldüm. Mekanı cennet olsun. :frowning: Martin Mystere çizgi romanını rastgele bir sahafta bulmuş ve çok beğenmiştim. Klasik maceralar serisini yıllarca alıp okudum ve çok zevkli zamanlar geçirdim. Hayran kaldığım bir karakterdi kendisi. Yeri bende çok ayrıdır o yüzden. Her şey için teşekkürler! :mending_heart:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Karayip Korsanları 6'nın Yeni Başrolü Ayo Edebiri Olabilir

“Karayip Korsanları 6” Filminde Johnny Depp’in Yerini Ayo Edebiri Alabilir

Alper Gezeravcı Dünya Dönüş Başarılı

Türkiye’nin İlk Astronotu Alper Gezeravcı Dünya’ya Döndü: İşte İlk Görüntüler