Menu
in

Akıllara Benjamin Button’ı Getiren Yeni Bir Gençleştirme Yöntemi Geliştirildi

Yaşlanma etkilerini 30 yıl geriye döndüren yeni bir gençleştirme yöntemi geliştirildi. Bilim insanları, deri hücrelerinde zamanı geri almanın yeni bir yolunu buldular.

Yaşlanma etkilerini tersine çeviren bir gençleştirme yöntemi geliştirildi. Araştırmacılar, deri hücrelerini eski hâline getirmenin son derece umut verici bir yolunu buldular.

İngiltere’de bulunan Babraham Enstitüsü’ndeki bilim insanları, cilt hücrelerini 30 yıl kadar geriye çevirecek ve gençleştirecek bir yöntem geliştirdi. Üstelik söz konusu hücrelerin gençleşme sırasında yaşla kazanılan bazı özel işlevlerini hâlâ yerine getirebileceği belirtildi.

Babraham Enstitüsü’ndeki Epigenetik araştırma programında yapılan çalışmalar, biyolojik yaşın moleküler ölçümlerini canlandırmanın yanı sıra, yaşlı hücrelerin işlevini kısmen geri kazanmayı başardı. eLife dergisinde yayımlanan araştırma, çalışmaların henüz erken bir aşamada olduğunu gösterse de, rejeneratif tıpta devrim yaratabilir.

- Reklam -

Shinya Yamanaka’nın Nobel ödüllü tekniğine dayanan yeni yöntem, sürecin bir kısmında yeniden programlamayı durdurarak hücre kimliğini tamamen silme sorununun üstesinden geliyor. Bu durum, araştırmacıların hücreleri yeniden düzenleme arasındaki dengeyi bulmasına, insan cildini biyolojik olarak daha genç hâllerine döndürmeye ve yine de özel hücre işlevlerini yitirmemeye olanak sağlıyor.

Yaşlanma Belirtilerini Geri Alan Yeni Yöntem Hastalıklara Karşı da İyi Gelebilir

Shinya Yamanaka, 2012 yılında belirli bir işlevi olan normal hücreleri, herhangi bir hücre tipine dönüşme yeteneği olan kök hücrelere dönüştüren ilk bilim insanı olarak tanındı. Japon araştırmacı, indüklenmiş pluripotent kök hücreler (iPSC’ler) olarak bilinen bu çalışmaları nedeniyle Nobel Fizyoloji ve Tıp Ödülü kazanmıştı.

Yamanaka’nın çalışmalarında söz konusu hücrelerin yeniden programlanma süreci yaklaşık 50 günde tamamlanıyordu. “Olgunlaşma fazı geçici yeniden programlama” adı verilen yeni yöntem ise hücreleri yalnızca 13 gün boyunca Yamanaka faktörlerine maruz bırakıyor.

Çalışma yazarı Dr. Diljeet Gill, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Bulduğumuz sonuçlar, hücreyi yeniden programlama anlayışımızda ileriye doğru büyük bir adımı temsil ediyor. Bu deney ile, hücrelerin işlevlerini kaybetmeden gençleştirilebileceğini ve gençleştirmenin eski hücrelere bazı işlevleri geri kazandırdığını kanıtlamış olduk.”

Yeni yöntem ile yaşlılık belirtileriyle oluşan ve onarılamayan hastalıkların da önüne geçilmesi bekleniyor. Örneğin görme yetisi ilerlemiş ya da hasarlı kalbe sahip kişilerin vücut onarım süreci de çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşebilecek.

Dr. Aubrey De Grey’in daha önce açıkladığı bin yaşına kadar yaşayabilen insanların var olabileceği teorisi ve uzun yaşam sürelerine önümüzdeki 20 yıl içerisinde kavuşacağız söylemleri yeni araştırmayla birlikte daha da gerçeklik kazanmış oldu.

Yeni çalışma konusunda sizler neler düşünüyorsunuz? Sizce yaşlanma belirtileri gelecek yüzyılda tamamen ortadan kaldırılacak mı? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Phys

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Yorum Yap

Exit mobile version