Menu
in

Golem Fanzin: Spekülatif Kurgu Yeni Yayınına Kavuştu

Spekülatif kurgu türünde yayın yapan yeni bir edebiyat fanzini çıktı. Golem Fanzin ilk sayısı ile dijital ortamdaki yerini aldı.

Edebiyat dünyasında yeni dergi ve fanzinlerin sayısı her geçen gün azalıyor. Bugünlerde ise bir e-fanzin okuru selamlama peşinde. Odağına spekülatif kurguyu oturtan Golem Fanzin, ilk sayısını dijital ortamda yayınladı.

İçerisinde fantastik kurgudan büyülü gerçekçiliğe, bilimkurgudan tuhaf kurguya kadar pek çok farklı türde öykü ve şiir bulunduran fanzinin Mart 2020 tarihli ilk sayısı okurla buluştu.

Her sayıyla yeni bir golem inşa etmek için yola çıkan fanzinin ilk tema alıntısı, başka bir deyişle tılsımı Oğuz Atay’ın Tutunamayanlar romanından: “Yeni bir dünya var, anlıyor musun Olric? Her şeyi geride bırakmak gerekiyor. Bir sabah kalkacaksın, arkana bakmadan…” Elbette her başlangıçta olduğu gibi, doğrultu, varılan yerle aynı olmak zorunda değil.

- Reklam -

Golem Fanzin Sayı #1’de Neler Var?

Berkan Fidan, Kutu öyküsüyle bizi dünyanın kaderini değiştirecek bir kutunun kapatılış anına götürüyor. Bu yeni dünyanın başlama anına kadınların tanıklık etmesine izin verilmiyor. Ancak her şeyi değiştiren kişi o kalabalığın içindeki bir kadın olmak üzere.

Ceren Altay’ın 9-13 manzum öyküsünde yeni bir dünyaya ve yaşama gözlerini açan bir siborg ile birlikte, yeni sentetik yaşamların doğumuna uzanan bir yolculuğa çıkıyoruz.

Çağatay Kaya’nın yazdığı Haberci öyküsünde, haberci olarak savaşa çağrılan bir gencin yanına geçiyoruz ve o gençle birlikte, bizi gözyaşlarıyla uğurlayan annemiz dahil bütün hayatımızı geride bırakarak hem bir hain hem de bir kahraman oluyoruz.

Güven Can Yıldız, Çıkış Yok öyküsünde bir mağaradan dehşet içinde fırlayan kazı elemanının sözleriyle, eşsiz bir buluş yapma ümidinin peşinde, arkamıza bakmadan tünellere iniyor ve çıkış yok sözünün ne anlama geldiğine şahit oluyoruz.

Hakan U. Öztürk, Üçüncü Bir Dünyanın Hiç Önemsenmeyen Hatırası öyküsünde bizi sayısız gökkuşağı perdesiyle ikiye bölünmüş bir dünyaya götürüyor. İnsanların perdelerden geçtikten sonra diğer tarafta yaptıklarını hatırlayamadıkları bu dünyada, değiştirilmeye çalışılırken vahşice öldürülmüş bir bebeğin katilinin peşinde koşuyoruz.

M. Ercan Ergür, Sınır Kalemleri öyküsüyle, yazarak istediğimiz kadar dünya yaratmamızı sağlayan kalemlerin gerçekliğine gitmemizi sağlıyor ve bir hayat kurtarmanın sorumluluğunu omuzlarımıza yüklüyor.

Golem Fanzin’de yazan kişilerin bir ortak noktası daha var. Bu sayıda adı bulunan herkes aynı çevrimiçi yazı atölyesinin birer üyesi. Okuyacağınız içeriğin tamamı, ortak okumalar ile eleştiriler doğrultusunda ortaya çıkmış durumda.

Fanzinin ilk sayısına erişmek için ise buraya tıklamanız yeterli.

Yayına dair görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


* Kadıköy’ün Sembollerinden Rexx Sineması Kapandı

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version