Menu
in

Hakan: Muhafız’ın Senaryosuyla İlgili Açılan Davada Yazarın Tazminat Ödemesine Karar Verildi

Hakan: Muhafız senaryo davası sonuçlandı. Kitapların yazarı N. İpek Gökdel’in, diğer senaristlerin haklarını ihlal ettiği için tazminat ödemesine karar verildi.

Hakan: Muhafız senaryo davası, kitapların yazarının aleyhine sonuçlandı. Mahkeme, N. İpek Gökdel’in kamuoyu nezdinde Netflix’te yayınlanan ilk Türk orijinal dizisinin tek eser sahibi olarak anılmasının diğer 2 yazarın haklarını ihlal ettiğine kanaat getirdi ve yazarın diğer senaristlere 15’er bin lira manevi tazminat ödemesine karar verdi.

Netflix Türkiye’nin ilk orijinal dizisi olan ve kadrosunda Çagatay Ulusoy, Hazar Ergüçlü, Okan Yalabık, Burçin Terzioğlu, Ayça Ayşin Turan ve Yurdaer Okur gibi isimlerin yer aldığı Hakan: Muhafız, çıktığı dönem oldukça ses getirmişti. Aralık 2018’de ilk sezonu ile macerasına başlayan ve yabancı ülkelerde The Protector adıyla çıkan yapım, Temmuz 2020’de 4. sezonuyla sonlanmıştı. Karışık eleştiriler alan dizinin yaratıcı koltuğunda Binnur Karaevli oturuyordu. Umut Aral, Can Evrenol, Burcu Alptekin, Gönenç Uyanık ve Gökhan Tiryaki de yönetmenler arasında yer alıyordu.

Hakan: Muhafız’ın N. İpek Gökdel imzalı Karakalem ve Bir Delikanlının Tuhaf Hikâyesi romanından uyarlandığı biliniyordu. Kendisi aynı zamanda senaristler arasında da yer alıyordu. Ancak dizide yine senarist olarak yer alan Aşkım Özbek ve Atilla Ünsal, senaryoyu 3 kişi olarak yazmalarına rağmen Gökdel’in sanki sadece kendi romanından uyarlamış gibi toplumda algı yarattığını iddia ederek yazarı dava etmişlerdi. Sonunda, söz konusu davadan karar çıktı.

- Reklam -

İstanbul 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Aşkım Özbek ve Atilla Ünsal’ın avukatı ile Nilüfer İpek Gökdel ve Doğan Yayın Grubu’nun avukatları katıldı. Davacı avukatı Güzide Soydemir, davalı tarafın söz konusu eser haklarını ihlal ettiğini ve ihlal etmeye devam ettiğini belirterek, 110 bin lira tazminat ve ayrıca söz konusu romanın toplatılmasını talep etti.

“Karşı tarafın ihlal nedeniyle elde ettiği kar ıslah dilekçemiz kapsamında 110 bin lira olarak belirlenmiştir. Bu bedelinin davalılardan tahsili ile tüm taleplerimiz yönünden davamızın tam kabulüne karar verilmesini talep ediyoruz.”

Yazar ve Yayınevi, Hakan: Muhafız Senaristlerine 15’er Bin Lira Ödeyecek

N. İpek Gökdel’in avukatı ise müvekkilinin kaleme aldığı romanın da Tılsımlı Gömlek’in senaryosundan esinlenildiğini ve dolayısıyla fikir ihlali oluşturmayacağını, bu nedenle davanın düşmesi gerektiğini dile getirdi.

“Kara Kalem ve Bir Delikanlının Tuhaf Hikâyesi isimli roman tarzındaki eser, Tılsımlı Gömlek isimli senaryodan esinlenerek oluşturulmuş bağımsız bir eser olup işleme eser değildir. Sektörel yönden teşekkürün ön sözde yer alması gerekirken son sözde yer alması herhangi bir fikri hak ihlaline neden olmamaktadır, ayrıca bu yönde davacının herhangi bir kaybı bulunmadığı gibi bu hususun müvekkil lehine bir kazanç sağlamadığı da sabittir. Ayrıntılı beyan ve delillerimizi dosyaya sunduk, davanın reddine karar verilsin.”

Davayı karara bağlayan mahkeme, davacılardan Nilüfer İpek Gökdel’in ve Doğan Yayınları’nın kitabının ikinci baskısında davacıların Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’ndan kaynaklanan manevi haklarına tecavüz tespitiyle önlenmesine karar verdi.

Mahkeme yine aynı kanunun 15. maddesinde yer alan ‘Adın Belirtilmesi Salahiyeti’ne aykırılık nedeniyle oluşan manevi zararlar nedeniyle davalılardan toplamda 15’er bin lira alınarak davacılar Seniha Aşkım Özbek ve Atilla Ünsal’a faiziyle birlikte ödenmesine karar verdi.

Daha önce de Adem Bıyık isimli senarist, dizinin senaryosunun kendisinden çalındığını iddia ederek dizinin yapım şirketine dava açmıştı.

Dava sonucu hakkında sizler neler düşünüyorsunuz? Sizce böyle bir algı gerçekten de var mıydı? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Yorum Yap

Exit mobile version