Menu
in

E-Kitapların Okuma Tarzımıza Etkisi Üzerine Bir Araştırma

BBC muhabirlerinden Rachel Nuver’in kaleme aldığı makale e-kitapların hayatımıza girişinden sonra değişen okuma alışkanlıklarımızı, basılı kitapların gelecekteki durumunu ve e-kitapların yaygınlaşmasını konu alıyor.

Tarih çağları boyunca insanın yazma tutkusu alevini hiç kaybetmese de üzerine yazdığı materyale karşı duyduğu bağlılık için aynı şeyi söylemek pek mümkün değildir. Teknolojik gelişmelerin ışığında, bilgiyi gelecek nesillere aktarmanın bir yolunu ararken pek çok malzeme değiştiren insanoğlu şimdi de kağıttan elektroniğe geçmeye karar vererek yeni bir dönemece girmiş gibi görünüyor.

Günümüzde pek çok okur “Basılı kitap mı yoksa e-kitap mı?” sorusu üzerinde hararetle tartışmaya devam etse de e-kitapların hızlı bir şekilde okuyucusunu arttırıp, yayılmayı sürdürdüğü gerçeğini görmezden gelemeyiz. İşte, Nuver’in makalesi bu gerçeği verilerle ele alarak, konu hakkında farklı görüşte olan uzmanların fikirlerini harmanlayıp okuyucusuna sunuyor.

Son yıllarda pazarlama konusunda da şaha kalkan e-kitap sektörünün yavaş yavaş basılı kitap sektörüne üstünlük kurmaya başladığını dile getiren Nuver makalede, basılı kitap seven okuyucuları rahatsız edecek çarpıcı bir olasılığı dile getiriyor.
Kitap basımının tümüyle ortadan kalkması beklenmiyor, ama ağaç baskı, karanlık oda fotoğraf baskısı ve el dokuması gibi zanaatkar veya estetik bir değer kazanacağı tahmin ediliyor. Kitaplar okumak için değil, daha çok bakmak için olacak, sanat katalogları ve sehpalardaki yerlerini koruyacak.
E-kitapların ve basılı kitapların okuma kalitesi ve öğrenme kolaylığı konularındaki etkisinden de bahsederek, belki de geleceğimizin “teknolojiye adapte olan okur” profilinin bir ön izlemesini gösteriyor bizlere. Edebiyat Haber sitesinde bulunan makalenin tümüne ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

- Reklam -

Beyza Taşdelen

1996 yılının Ekim ayında İstanbul’da doğdum. Sainte Pulchérie Fransız Lisesi’nde başladığım eğitim hayatımı Galatasaray üniversitesi Karşılaştırmalı Dilbilim bölümünde sürdürmekteyim. Fantastikle Harry Potter sayesinde tanışıp, okuma sevgisi kazanmış çocuklardanım. Aktif olarak Kayıp Rıhtım’da yer almaya ve irili ufaklı yazılar yazmaya devam ediyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version