Menu
in ,

Sait Faik Abasıyanık’tan İlham Alan Bir “Balık Sözlüğü” Oluşturuldu

Şair ve editör Devrim Horlu, Sait Faik Abasıyanık’ın bir sözünden esinle “balık sözlüğü” oluşturdu. “Bir Balığım Var” isimli projede 200’ü aşkın balık tanımına yer veriliyor.

Devrim Horlu, Sait Faik Abasıyanık’ın sevmediği biri için kullandığı, “Daha balık isimlerini bile bilmiyor!” sözünden yola çıkarak kendi balık sözlüğünü hazırladı.

Öykü ve şiirleri çeşitli dergilerde yayımlanan, Gölgeler Çürürken adlı şiir dosyası 2017 yılında Yaşar Nabi Nayır Şiir Ödülü’ne layık görülen Devrim Horlu; son olarak Taştaki Dikiş İzi ile okurların karşısına çıkmıştı.

Devrim Horlu, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda projesini tanıtırken şu ifadeleri kullandı:

- Reklam -

“Bir Balığım Var ismini verdiğim ve zamanla genişleyecek bir balık sözlüğü hazırladım. Ya da sözlükçük. Sait Faik, öyküsünü sevmediği biri için, “Daha balık isimlerini bile bilmiyor!” demişti galiba, ondan yola çıktım. Belki zaman zaman açıp bakılır.”

Balık Sözlüğü Çevrimiçi Erişime Açıldı

Bi’ Şey Öğrendim isimli Wordpress altyapılı internet sitesinde yayımlanan sözlük “Bir Balığım Var: Balık Sözlüğü” başlığını taşıyor.

Sözlükte şu an 200’den fazla balık ismi ve tanımı yer alıyor. Çeşitli kaynaklardan derlenen sözlüğe buradaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Sözlükte yer alan tanımlardan bazıları:

Acı Balık: Sazangiller familyasından, 7 – 10 santim boyunda, çoğunlukla sibiryada yaşayan ancak Avrupa ve Rusya’nın batı kısmında bulunan balık türü. Dişileri üremek için yumurtalarını midyelerin içine bırakır. Bitkilerle ve küçük böceklerle beslenirler.

Cennet Balığı: Mavimsi yeşil renktedir. Üzerinde bakır rengi dik şeritler bulunur. 7-8 santim boyunda, kemikli bir süs balığı cinsi.

Dikenli Kırlangıç: Ege, Akdeniz ve Marmara’da bulunur. Karadeniz’de rastlanmaz. En çok 45 santim boyunda olur. Denizlerimizde sayısı kırlangıçtan daha azdır. Genelde 30 metre derinlikte durgun sularda yaşar.

Hamsi: Karadeniz, Akdeniz ve Batı Avrupa kıyılarında yaşayan, ülkemizde daha çok Karadeniz kıyılarında avlanan, 10 – 16 santim boyunda, gövdesi yandan basık ve uzun, ağzı büyük, eti çok lezzetli, 2 – 3 yıl yaşayabilen omurgalı küçük balık.

Levrek: Beyaz etli, üzeri pullu, boyu 1 metreyi, ağırlığı 15 kiloyu bulabilen, avlanması çok zor, lezzetli ve makbul, iri kemikli balık.

Mezgit: Mezgitgillerden, morinaya benzeyen, orta boylu, ince uzun gövdeli, büyük ağızlı, eti lezzetli ve kemikli bir balık, tavuk balığı.

Pirana: Grup hâlinde avlanan ve avını kısa sürede yiyen çok yırtıcı balık.

Sarı Hani: Hanigiller familyasından, oval gövdeli, vücudu ve burnu küçük pullarla kaplı, kızıl sarı renkli, boyu 25 santim kadar olan, tatlı su levreğine benzer kemikli bir Akdeniz balığı.

Uçar Kefal: Turnabalığıgiller familyasından, göğüs yüzgeçleri kanat şeklinde aşırı derecede gelişmiş olan, kendisini kovalayan balıklardan kaçarken havaya fırlayıp birkaç saniye uçabilen, ketale benzer, eti makbul bir balık cinsi.

Zargana: Vücudu silindir biçiminde, 40 – 60 santim boyunda, ağzı gaga gibi ince, sivri ve uzun kemikleri yeşilimsi renkte bir balık.

Çalışmanın kaynakları arasında Misalli Büyük Türkçe Sözlük ve Türk Dil Kurumu Türkçe Sözlük yer alıyor.

Balık sözlüğü hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, bizleri Google Haberler üzerinden de takip edebilirsiniz.

Görseller: Midjourney

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version