Menu
in

Belarus, Orwell’in “1984” Romanını Yasakladı

Belarus, George Orwell’in 1984 adlı romanını yasakladı. Yayıncı Andrei Yanushkevich göz altına alındı ve kitaplara el konuldu.

Belarus, George Orwell’in ünlü distopya romanı 1984 için yasaklama kararı çıkarttı.

Eserin işlediği konuya yakışacak biçimde gelişen olay Belarus’un haftalık gazetesi Nasha Niva tarafından bildirildi. Haberde güvenlik güçlerinin, yayıncı ve kitapçı Andrei Yanushkevich’i göz altına aldığına ve özellikle 1984’e odaklanarak yaklaşık 200 kitaba el konulduğuna yer verildi.

Nasha Niva, Orwell’in 1984 kitabının (Sovyetler Birliği’nde 1988 yılına dek kadar yasaklıydı) satışını durdurmak adına hükümetten resmi bir uyarı aldıklarını da bildirdi. Gazete, güvenlik endişeleri nedenleriyle uyarının tamamını yayınlanmayacağını bildirse de içerikte, “Orwell 1984 kitabının tüm versiyonlarını satıştan kaldırın. Uygulama en geç 19 Mayıs’ta bildirilecektir,” şeklinde bir ifadenin yer aldığı aktarıldı.

- Reklam -

Polis kitapçıyı aramaya ve Yanushkevich ile ortağı Nasta Karnatskaya’yı tutuklamaya geldikten sonra, RadioFreeEurope/Radio Liberty, Yanushkevich’in tutuklanmasını 16 Mayıs’ta, “Tanınmış hükümet yanlısı gazeteciler Ryhor Azanorak ve Lyudmilla Hladkaya, uygunsuz olarak gördükleri kitapları Belarusça sattıkları için kitapçı çalışanlarını azarlamaya başladı,” sözleriyle haberleştirdi.

Belarus, 1984 Yasağı Dışında Ülkede Birçok Bağımsız Yayınevinin Faaliyetini de Kısıtlıyor

Makalede aynı zamanda bağımsız yayınevlerine gelen yasaklamaların, 2020-2021 başkanlık seçimlerine yönelik protestolardan sonra arttığı da belirtildi. O zamandan beri Belarus yetkilileri Limaryus, Knihazbor, Haliyafy ce Medysont gibi bazı bağımsız yayınevlerinin faaliyetlerini ‘Bilgi Bakanlığı’na kayıt zorunluluğunu çiğnediği’ gerekçesiyle askıya aldı.

Halk Orwell’in klasiğinin yasaklanması haberini sosyal medyada da eleştirirken, Big Brother olarak bilinen ve bireysel özgürlüğü yok etmeyi hedefleyen kitlesel gözetim programıyla baskıcı bir rejim içerisinde yaşamanın sonuçlarına odaklandılar.

Totaliter rejime dair ağır eleştiriler barındıran roman, devletin bilgi kontrolünü ve onu rejimin propagandası için nasıl manipüle ettiğini konu alıyor.

Kyiv İndependent’ten gazeteci Anastasiia Lapatina kitabın, Rusya’ya olan çarpıcı benzerliği nedeniyle yasaklandığını öne sürdü.

George Orwell’in 1984’ü, Yevgeny Zamyatin’in Biz’i, Ray Bradbury’nin Fahrenheit 451’i ve Aldous Huxley’nin Cesur Yeni Dünya’sıyla birlikte “Kara Dörtleme” olarak anılıyor.

Daha önce ABD’de yasaklanan kitaplar hakkında bir dosyaya göz atmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Siz bu haber hakkında ne düşünüyorsunuz? 1984 romanına dair fikirleriniz neler? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Lithub

Bengi Çelebi

7 Ekim 1997 yılında doğdum, Mersin’de yaşıyorum. Fantastik, korku ve bilimkurgu türündeki çeşitli eserlerin çoğu ilgi alanım. İzlemek, okumak ve tükettiğim içeriklerle ilgili çıkarım yapmak bana her zaman keyif vermiştir, tabii bu işleri çevirmek de. İngilizce Öğretmenliği bölümünden mezun oldum ve liseden beri çeviri yapmakla ilgileniyorum. Aktif olarak ise “miskinkedi” mahlasıyla dizi çevirileri yapıyorum. Genel olarak yabancı dillere ve kültürlere ilgiliyim. Şu anda da Japonca öğrenme serüvenine atılmış bulunmaktayım. Yaşasın animeleri altyazısız izlemek.

Yorum Yap

Exit mobile version