Menu
in

Cesur Yeni Dünyayı Ziyaret, 17 Yıl Sonra Tekrar Raflarda

Aldous Huxley’nin Cesur Yeni Dünya romanında yazdıklarının ne ölçüde gerçekleştiğini mercek altına aldığı kült eseri uzun bir aranın ardından yeniden bizlerle.

Cesur Yeni Dünya‘yı okumayanınız, duymayanınız yoktur sanırız. Yüzyılımızın en önemli distopik eserlerinden biri olarak görülen bu roman, 1932 yılında yazılmış olmasına rağmen bugün bile büyük bir merak ve keyifle okunuyor, hatta insanı düşüncelere sevk ediyor. Kendisi “Kara Dörtleme” denen distopya başyapıtlarından da biridir ayrıca.

Aldous Huxley‘nin en az bir o kadar meşhur olan bir başka kitabıysa Cesur Yeni Dünya‘nın yayınlanamasından 26 yıl sonra kaleme aldığı Cesur Yeni Dünyayı Ziyaret‘tir hiç şüphesiz. Ünlü yazarın romanda öngördüğü şeylerden kaçının gerçekleştiğini irdelediği bu eser çok büyük bir yankı uyandırmıştı.

2001 yılında İthaki Yayınları tarafından dilimize çevirilen Cesur Yeni Dünyayı Ziyaret çok uzun bir zamandır baskısı olmayanlar arasında yer alıyordu. Şimdiyse, 17 yıl sonra İthaki Yayınları bizi bu önemli eserle bir kez daha buluşturuyor.

- Reklam -

Kitabın arka kapak yazısı şöyle:
Yirminci yüzyılda hem edebiyata hem de felsefeye büyük katkılar sağlayan, başta Cesur Yeni Dünya, Algının Kapıları ve Ada olmak üzere yazdığı elli kadar kitapla yalnızca çağını değil çağdaşlarını da derinden etkileyen, döneminin en önemli entelektüellerden İngiliz yazar Aldous Huxley, yedi kez de Nobel Edebiyat Ödülü’ne aday gösterildi. Başyapıtı Cesur Yeni Dünya’nın güncelliğini sorgulayan ve panoramasını çıkaran Cesur Yeni Dünyayı Ziyaret, Huxley’nin kaynak eserinin bir sağlaması niteliğinde.

Cesur Yeni Dünya’dan yaklaşık otuz sene sonra yayımlanan eser, romandaki kehanetlerin ne ölçüde gerçekleştiğini mercek altına alıyor. Romanı yazarkenki öngörülerinin izini süren Huxley, dünyanın, tasavvur ettiği distopyaya çok daha büyük bir hızla dönüştüğü sonucuna varıyor.

Nüfus artışından uyuşturucu kullanımına kadar pek çok konuda fikirlerini belirten Huxley, bu kitabıyla birlikte Cesur Yeni Dünya’yı yeniden ele alırken bir diğer romanı Ada için de köprüler kuruyor.

“Huxley’nin uzak bir geleceğe dair satirik öngörülerinin bu kadar kısa sürede gerçeğe dönüştüğünü keşfetmek dehşet verici.”
-New York Times

“Çağımızın belirsizliğinde bize kim olduğumuzu gösteren şeylerden biri de Huxley’nin dehasıdır.”
-Margaret Atwood
Daha önceki baskıda olduğu gibi yine Savaş Kılıç‘ın çevirisiyle basılan eser şu anda ön siparişte. 19 Ekim‘den itibarense 15 TL gibi cüzi bir rakama tüm fiziki kitapçılardaki yerini alacak. Bu kitap aynı zamanda bu tür modern eserleri kapsayacak olan İthaki Modern adlı yeni bir dizinin ilk üyelerinden biri olma özelliğini taşıyor. Karanlık Kitaplık ve Bilimkurgu Klasikleri’ne yeni bir kardeş geldi anlayacağınız.

Şimdiden soma keyfinde okumalar…

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

Yorum Yap

Exit mobile version