Menu
in

Doğduğunuz Yıl En Popüler Kitap Hangisiydi?

Doğduğunuz yıl en popüler kitap hangisiydi, hiç merak ettiniz mi? Siz henüz anne karnındayken rafları hangi eserler kasıp kavuruyordu? Cevabı öğrenme zamanı!

Doğduğunuz yıl kitapçı raflarında en çok satılan kitap hangisiydi, hiç merak ettiniz mi? Anneniz, karnında sizi taşırken o sıralar hangi kitaplar okunuyordu? Elbette bu sorunun global bir yanıtı olması çok zor. Ancak meşhur New York Times Çok Satanlar Listesi üzerinden giderek bazı sonuçlara ulaşmak mümkün.

İngiltere çıkışlı dijital kitap satış sitesi Wordery, işte bu sorunun yanıtı için eğlenceli bir internet sayfası tasarlamış.

Amerika Birleşik Devletleri’nde en çok satan kitapların listelendiği, 1931 yılından beri devam eden New York Times En Çok Satanlar Listesi; dünya genelinde de merakla takip edilen bir arşiv. Pek çok ülkeden yayıncı, özellikle bu çok satanlar listesini takip ederek eserleri kendi dillerine kazandırıyor. Türkiye’de de kitap kapaklarında sık sık gördüğümüz “New York Times En Çok Satanlar Listesi #1” etiketi iyice aşina olduğumuz bir başlık.

- Reklam -

ABD’de, özellikle bu çok satanlar listelerinde yer edinebilmek için kimi yazarlar çeşitli dolandırıcılıklara bile başvurabiliyor. Yeri geliyor, yazar tüm kitaplarını kendisi satın alarak listede kendisini gösterme ve adını duyurma şansı yakalıyor. Yeri geliyor, gerçekten de tüm ülkenin elinden düşürmediği kitaplar haftalarca bu listede ilk sırada oturuyor.

Her ne olursa olsun, kültür dünyasına etki boyutu bir hayli yüksek olan ABD merkezli bu liste; hâlâ dünya edebiyatında da sıklıkla göz atılan kaynaklardan birisi.

Wordery’nin hazırladığı sayfada, yalnızca doğduğunuz yılı girerek o yılın (ABD’deki) en popüler kitabını bulabiliyorsunuz. Üstelik yalnızca doğduğunuz yıl değil, 1948 ve 2018 arası en sevilen kitapları araştırmak için site iyi bir kaynak sağlamayı başarıyor.

Örnek olması açısında aşağıda 1990 ve 2000 arasındaki popüler kitapları aşağıda listeleyeceğiz.

1990 – 2000 Yılları Arasında En Çok Satan Kitaplar

The Burden of Proof – Scott Turow (1990)
Scarlett – Alexandra Ripley (1991)
The Pelican Brief – John Grisham (1992)
The Bridges of Madison County – Robert James Waller (1993)
The Celestine Prophecy – James Redfield (1994)
The Celestine Prophecy – James Redfield (1995) (Nedense 1994 ile aynı gösteriyor, hata olabilir)
Primary Colors – Joe Klein (1996)
Cold Mountain – Charles Frazier (1997)
The Street Lawyer – John Grisham (1998)
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban – J.K. Rowling (1999)
The Brethren – John Grisham (2000)

Siz de doğduğunuz yıl listeleri altüst eden kitabı öğrenmek için BURAYA tıklayabilirsiniz.

Peki sizin doğduğunuz yıl hangi kitap çoksatar olarak anılıyormuş? O kitabı daha sonra okuma şansınız oldu mu? Kayıp Rıhtım Forum yorumlarında buluşalım!


* NASA’nın Hubble Teleskobu Doğum Gününüzde Hangi Fotoğrafı Çekti?

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version