Menu
in

Edebiyatımızın Saklı Hazinelerinden Feyyaz Kayacan Bütün Eserleriyle Kırmızı Kedi’de!

50 Kuşağı öykücüleri arasında anılan, edebiyatımızın kıymetli ustalarından Feyyaz Kayacan bütün eserleriyle Kırmızı Kedi Yayınevi’ne geçti. Yayınevinin ilk durağı ise yazarın hayattayken yayımlanan son düzyazı metni ve tek romanı olan “Çocuktaki Bahçe” oldu.

50 Kuşağı öykücülüğümüzün mihenk taşlarından Feyyaz Kayacan uzun süredir Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanıyordu. Kırmızı Kedi Yayınevi önemli bir adımla, Kayacan’ın bütün eserleriyle kendilerine geçtiğini duyurdu.

Edebiyatta 10. yaşlarını kutlayan Kırmızı Kedi Yayınevi, bu önemli yıldönümünü Feyyaz Kayacan ile taçlandırıyor. Şair ve yazar Feyyaz Kayacan bütün eserleriyle artık yeni yayınevinden çıkacak.

Yayınevi bu doğrultuda ilk adımı yazarın hayattayken yayımlanan “son” düzyazı metni ve tek romanı olan “Çocuktaki Bahçe” ile attı.

- Reklam -

Kitabın arka kapağı şöyle:


Roman ve öykülerinde dilin sınırlarını zorlayarak, Bilge Karasu ile birlikte “İkinci Yeni” şairlerinin genişlettiği yolu açan yazarlardan Feyyaz Kayacan (1919-1993).

Kayacan’ın hayattayken yayımladığı son “düzyazı” metni Çocuktaki Bahçe. Aynı zamanda tek romanı. Yeldeğirmeni mahallesinin köşesine sıkışmış bir paşa konağı. Bu konağın “pencere”sinden dünyayı izleyen bir çocuk. Ve onun anılarının dehlizlerinde sıra dışı bir gezinti Çocuktaki Bahçe. Aslında “şişedeki çocuk”un dilinden imgelerle dolu bir harikalar diyarı.

Kendi ifadesiyle “bir yanı meddah bir yanı Kafka” dediği romanında Feyyaz Kayacan, Kapalıçarşı’ya taş çıkaracak denli renkli dili, ironisi, okurunu hayran bırakan yenilikçi “biçim” buluşları, hiçbir zaman eskimeyecek bir Türkçe şölenine imza atıyor.

Ne mutlu onu okuyacak olana!
Daha önce yayımlanmış roman, öykü, şiir ve oyunlarının yanı sıra ilk defa kitaplaşacak başka metinleri de Kırmızı Kedi’nin gündeminde olacak. Kayacan’ın diğer kitapları için şimdilik konuşulan ilk tarih ise Nisan 2019.

Feyyaz Kayacan Hakkında:

1919’da İstanbul’da doğdu. Asıl adı Feyyaz Fergar. İstanbul Saint Joseph Fransız Lisesi mezunu. 1930’larda gittiği Paris’te bir yıl Ecole Libre de Sciences’te siyaset, Londra’da Durham Üniversitesinde ekonomi alanında yükseköğrenim gördü. II. Dünya Savaşı’na İngiltere’de tanık oldu. Uzun yıllar Londra’da BBC’nin Türkçe Yayın Servisinde çalıştı. Bir dönem yöneticiliğini de yaptığı servisten emekliye ayrıldı. 5 Nisan 1993’te Londra’da yaşama veda etti.

Eserlerini yayımladığı dönem itibariyle 50 Kuşağı öykücüleri arasında anılan Feyyaz Kayacan’ın dilin sınırlarını sonuna kadar zorladığı hikâyeleri, Yeditepe, Yenilik, Türk Dili gibi dergilerde yer aldı. Kullandığı dilde çağrışımlara ve ironiye yer veren anlatımdan dolayı “Türk edebiyatının şen kirpisi” diye adlandırıldı. Öykülerinde savaşın insan ruhu üzerindeki etkisini, yol açtığı saplantılı davranış biçimlerini ve buna karşılık yeni başkaldırılara yöneltişini şiirsel bir dille anlattı. Biçime ve kurguya önem verdi, roman ve öykülerinde gerçeküstü ve somut öğeleri kaynaştırdı. Kitaplarındaki gerçeküstücü öğeler ve soyut ifadeler ile İkinci Yeni akımıyla ortak bir alanda durdu.

Kaleme aldığı eserlerin büyük kısmında üstü örtülü bir ironi, mizah ve kara mizah öncülüğünde ilgi çekici “bilim kurgular ve anti-ütopyalar” oluşturdu. Sığınak Hikâyeleri kitabıyla 1963 Türk Dil Kurumunun Hikâye Ödülünü kazandı.

ESERLERİ:

HİKÂYE: Şişedeki Adam (1957), Sığınak Hikâyeleri (1962), Cehennemde Bir Yusuf (1964), Gibiciler (1967), Hiçoğlunun Serüvenleri (ilk kitabındaki hikâyelere üç yenisinin eklenmesiyle, 1969), Bir Deli Değilin Defterleri (1987).

OYUN: Mutlu Azınlık (dört perde, 1968).

ROMAN: Çocuktaki Bahçe (1982).

ŞİİR: Les GammesInsolites (Fransızca, 1938), Géstes a la Mer (Fransızca, 1939), Kaşık Havası (1976), Benim Örümceğim Başka (1982).

Onur Selamet

1993 İstanbul. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü mezunu. Çeşitli kısa ve orta metraj film projelerinde yer aldı. Öyküleri kimi dergi ve fanzinlerde yayımlandı. 2013'ten beri üç arkadaşıyla birlikte Marşandiz Fanzin'in makinistliğini yapmaya devam ediyor. İlk öykü kitabı "Ölü Dalgıcın Sonbaharı" ise Eylül 2018'de yayımlandı.

Yorum Yap

Exit mobile version