Menu
in

Elric Destanı’nda Sıra “Rüya Diyarlarında” Kitabında

Michael Moorcock’un kaleme aldığı Lanetli Lord’umuzun koleksiyonluk derlemesinin beşinci cildi “Elric Rüya Diyarlarında” ufukta göründü.

O, kendi halkına yıkımı getiren, sevdiklerinin katili, Kaos Lord’ların hizmetkârı, efendilik ettiği sanılınan ruha susamış kara kılıcın bağımlısı, terk ettiği soyluluğunu hatırlayarak delice işlere kalkışan, gücün soyluluğunu aranırken soysuzluğuyla yüz göz olan, serüvenleri kara fantazinin müjdecisi olmuş Elric. Onunla henüz tanışmadınız mı?

Michael Moorcock‘un kaleme aldığı Elric ve evreniyle ilk defa İthaki Yayınları etiketiyle basılmaya başlanılan, altı ciltlik Melniboné’nin Son İmparatorunun Tarihçeleri derlemesiyle tanışmış olanlar, tam manasıyla koleksiyonluk değere sahip bir çalışmayla karşılaşmış olabilirler.

Ciltlerdeki Elric öyküleri, alışıldığı üzere olayların yaşanma sırası yerine kaleme alınıp yayınlanma sırasına göre derlenmiş. Bu da bizlere “esas olan maceranın kendisidir” görüşünde kaleme alınan Elric hikâyelerini yazın sırasına göre inceleyebilme fırsatı sunuyor. Derlemenin tek özelliği bu değil elbette. Her ciltte anti-kahramanımızın ait olduğu evrene dair ek hikâyeler, onunla alakalı alternatif çalışmalar, doğuşu ve gelişimi hakkında makaleler, dergi ve çizgi roman çalışmalarından görseller ve senaryolar gibi ek içeriklere de yer verilmiş.

- Reklam -

Bu koleksiyonluk derlemenin merakla beklenen beşinci cildi olan Elric Rüya Diyarlarındaysa, bir tanesi Neil Gaiman tarafından Elric’in yaratıcısı yazar Moorcock ithafen kaleme alınmış, toplamda dört hikâye, bir çizgi roman senaryosu, ilk iki kısmı önceki ciltlerde bulunan Fantazi Suretleri yazı dizisinin üçüncü kısmı, Tayvan baskısına özel giriş yazısı ve Elric için tasarlanmış kapak çalışmalarına ve diğer çizimlere yer verilmiş.

Kitabın arka kapak yazısı şöyle:
“Fantastik edebiyatta hiçbir karakterin yapamadığını yapan, takipçisi eserleri kökten etkileyen yegâne karakter: Moorcock’ın fiziksel olarak zayıf, zihinsel olarak sorunlu, bir uyuşturucu bağımlısı gibi kılıcına tutkun, rock’n’roll tarzı anti-kahramanı Elric!

Michael Moorcock’ın yarattığı efsanevi karakter Melnibonéli Elric, serinin beşinci kitabı Rüya Diyarlarında’da Elric hikâyesinin başlangıcına götürüyor bizi. Kronolojik olarak Melnibonéli Elric’ten sonra geçen İnci Kalesi’nde, Elric hikâyeye ismini veren kaleyi bulmak için kılıcından, ona güç veren büyülerden mahrum kalma pahasına bir genç kızın rüyalarına adım atıyor.

Bu ciltte ayrıca Neil Gaiman’ın önsözü ve Michael Moorcock’a ithaf ettiği Eski Moorcock Dolu Bir Yaşam öyküsü, DC tarafından yayımlanmış Elric: Bir Büyücünün Eğitimi çizgi romanının senaryosu, Fildişinden Portre isimli bir Elric öyküsü ve Moorcock’ın fantazi edebiyatı üzerine yazdığı Fantazi Suretleri’nin üçüncü bölümü okurlarla buluşuyor.”
Çevirmenliğini Barış Tanyeri‘nin üstlendiği 464 sayfalık beşinci cilt, şimdilik ön siparişe açılmış durumda. Kitabın resmi satışıysa 19 Ekim’de başlayacak.


Elric Destanı ve Fantazyaya Etkileri

Cemalettin Sipahioğlu

1986 İstanbul doğumlu. Bilimkurgu, korku ve fantastiği uzun süre televizyondan takip edebilmiştir. Ailesinden habersiz aldığı ucuz VCD oynatıcıyı saklayıp, onlar yokken kullanarak, bu konularda film açıklarını kapatmaya çalışmıştır. Edebiyata sonradan bulaşması; bilgisizliği; bilgisizlik de, "Raftaydı ve ben onu alıp okumadım zamanında." pişmanlıkları getirmiştir. Lem ile Küvette Bulunan Günce'yle tanışması; okumaya yeni başlayan biri için hem talih, hem de talihsizlik olmuştur. Film, kitap, animasyon, çizgi roman olsun; kendi sınırlı bilgisiyle, eserleri iç dinamikleri içinde değerlendirmeye çalışır.

Yorum Yap

Exit mobile version