Menu
in ,

Eşcinsel Karakter İçeren Kitap, Bazı Dijital Satış Sitelerinde Sansüre Uğradı

Alice Oseman imzalı Kalp Çarpıntısı serisinin, eşcinsel karakterler içerdiği gerekçesiyle bazı dijital kitap satış sitelerinden kaldırıldığı öne sürüldü.

Alice Oseman imzalı çizgi roman serisi Kalp Çarpıntısı (Heartstopper), Türkiye’de bazı dijital kitap satış sitelerinde sansüre uğradı. Ana karakterleri eşcinsel olan kitabın, kimi tepkilerden sonra “satış dışı” bırakıldığı öne sürüldü.

Toplamda 5 kitaptan oluşan Heartstopper serisi, orijinal dilinde 2016 yılında yayımlanmaya başladı. Serinin Türkçe baskıları ise Haziran 2021’den beri Yabancı Yayınları tarafından gerçekleştiriliyor.

1994 doğumlu İngiliz yazar Alice Oseman’ın imzasını taşıyan seri, genç yetişkin (young adult) kategorisinde okurların karşısına çıkıyor. İki genç bireyin arasındaki aşkı anlatan seri, yurt dışında uluslararası çoksatar olmayı başarmıştı.

- Reklam -

Türkiye’de de okurunu bulmaya başlayan serinin internet üzerinden gerçekleştirilen satışları bazı kanallar üzerinden durdurulmuş durumda. İddialara göre Kitapyurdu, Idefix ve D&R siteleri Kalp Çarpıntısı serisinin kitaplarını satıştan kaldırdı.

Eşcinsel Karakterler İçeren Kalp Çarpıntısı Kitabına Sansür

Olay, Twitter’da geniş yankı buldu. @tennantdise rumuzlu bir Twitter kullanıcısı, konuyu şu sözlerle duyurdu:

“tiviti gören duyan herkesten ricam artık d&r, idefix ve kitapyurdundan alışveriş yapmamaları, hatta imkanları varsa kalp çarpıntısı serisini desteklemeleri. şu an kitap toplattırılıyor : ) çünkü gerçek hayatta lgbti+ bireyler var olamadıkları gibi kitaplarda da var olamıyorlar.”

Bahsi geçen satış sitelerinde, kitapla ilgili sayfalar tıklandığında,

“404

Aradığın içeriğe şu an ulaşamıyoruz. Sayfa kaldırılmış veya değiştirilmiş olabilir.
Aşağıda senin için önerdiğimiz başlıklara göz atmak ister misin?”

hatası ya da “Stokta Yok” uyarısı alınıyor. Oysa 404 uyarısı veren sayfalar, daha önceden Google tarafından Index’lenmiş bağlantılardan oluşuyor.

Öte yandan eserlerin kitabevlerinden de “toplatıldığı” iddiaları öne sürülüyor.

Serinin bu mecralardan ne sebeple satıştan kaldırıldığına dair henüz resmi bir açıklama yapılmış değil. Ancak farklı kitap satış sitelerinde Alice Oseman’ın eserlerine ulaşmak mümkün.

Bir süredir kimi kesimler tarafından sosyal medya üzerinden kitabın yayından kaldırılmasına yönelik sansür talepleri paylaşılıyordu.

Savcılık Soruşturma Başlatmıştı

Geçen günlerde İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, eserin çocuklara uygun olup olmadığına dair bilirkişi raporu istedi. Ardından Yabancı Yayınları’na karşı müstehcenlik suçu nedeniyle re’sen soruşturma başlattı. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu tarafından incelenen kitabın “yaş sınırı olmadan” satışa sunulduğu tespit edildi. Bununla birlikte Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu’ndan Kalp Çarpıntısı için bilirkişi raporu talep edildi. Gözlerden kaçan nokta ise kitabın hâlihazırda bir çocuk kitabı olmamasıydı.

Alice Oseman’dan Açıklama

Yazar Alice Oseman, Instagram hesabı üzerinden konu hakkında bir hikâye paylaştı:

“Kalp Çarpıntısı’nın queer içeriği nedeniyle Türkiye’nin en büyük kitap zinciri mağazalarından D&R’dan yasaklandığını duydum. Bu durum hakkında çok üzgün ve kızgınım. Türkiye’deki okurlarıma, Türkiye’de homofobi ve transfobi altında yaşayan bütün LGBTQ+ bireylere kucak dolusu sevgiler gönderiyorum.”

Kalp Çarpıntısı’nın ilk kitabı, arka kapağında şu sözleri taşıyor:

“İki genç tanışırlar.
Dost olurlar.
Ve sonra aşk başlar.

Charlie ve Nick aynı okula gitseler de daha önce hiç karşılaşmamışlardı… bir gün aynı sırada oturmaya başlayıncaya kadar. Daha ilk hafta bitmeden ayrılmaz ikili olmuşlardı bile.

Fakat Charlie, hiç şansı olmadığını bilmesine rağmen Nick’e çok fena tutulmuştu. Her ikisi de hislerini sorgulamaya başlarken, aşkın onlara bir sürprizi vardı.”

Heartstopper Netflix Dizisi de Olacak

Türkiye sansür ve kısıtlamalarla uğraşırken serinin uyarlama hakları dijital yayın platformu Netflix tarafından çoktan satın alınmış durumda. Geçen nisan ayında çekimleri başlayan dizinin başrollerini Kit Connor ve Joe Locke canlandırıyor.

Alice Oseman’ın aynı zamanda yaratıcı koltuğunda da oturduğu yapımın ilk sezonu toplamda 8 bölüm sürecek. Yapımın yönetmenliği ise Euros Lyn’e ait olacak. Dizinin 2022 yılı içerisinde yayınlanması bekleniyor.

Siz bu olayı nasıl değerlendiriyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version