Menu
in ,

Kalp Çarpıntısı Muzır Yayın İlan Edildi: Başkarakterleri Eşcinsel Olan Kitaba Sınırlama

Kalp Çarpıntısı kitapları eşcinsel karakterler içerdiği için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından muzır yayın ilan edildi.

Alice Oseman tarafından kaleme alınan Kalp Çarpıntısı (Heartstopper) kitapları, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından “muzır yayın” olarak ilan edildi.

Geçen ağustos ayında Kitapyurdu, D&R ve Idefix gibi sitelerden herhangi bir açıklama yapılmaksızın kaldırılan Alice Oseman imzalı Kalp Çarpıntısı serisi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulunun kararıyla muzır kabul edildi. Kitapların aynı dönemde fiziksel kitapçılardan da toplatıldığı öne sürülmüştü.

Yabancı Yayınları tarafından yayımlanan çizgi roman serisi, başkarakterlerinin eşcinsel olması nedeniyle bir süredir sosyal medyada kimi kesimler tarafından sansür istemiyle birlikte anılıyordu.

- Reklam -

Kalp Çarpıntısı, Eşcinsel Karakterler İçerdiği için Bakanlık Tarafından “Muzır” İlan Edildi

8 Eylül 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan kararda, Kalp Çarpıntısı kitaplarında yer alan bazı yazıların 18 yaşından küçüklerin maneviyatı üzerinde muzır tesir yapacak nitelikte olduğuna dikkat çekildi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, Heartstopper serisinin 1117 sayılı Kanun’un 3266 sayılı Kanun’la değişik 4. maddesindeki sınırlamalara tabi olmasına oy birliği ile karar verdi.

1117 sayılı Kanun’un 3266 sayılı Kanun’la değişik 4. maddesine göre, ilgili kitaplara “tahdidata tabidir” damgası vurulması zorunlu olacak. Kitaplar açık alanlarda sergilenip satılamayacak. Dükkânların camekânlarında teşhir edilemeyecek. Teşhir amacıyla bir yerden başka bir yere nakledilemeyecek. Gazete, dergi, duvar ve el ilanlarında reklamı yapılamayacak. Kitapçılar tarafından küçüklere gösterilemeyecek ve ücretli ya da ücretsiz şekilde onlara verilemeyecek.

Kalp Çarpıntısı Yazarı Alice Oseman Dayanışma Mesajı Yayınlamıştı

27 yaşındaki İngiliz yazar Alice Oseman, kitaplarının Türkiye’deki satış sitelerinden kaldırılması üzerine ülkedeki okurlarla dayanışma mesajı paylaşmıştı.

Duruma olan üzüntüsünü ve kızgınlığını aktaran Oseman, “Türkiye’deki okurlarıma, Türkiye’de homofobi ve transfobi altında yaşayan bütün LGBTQ+ bireylere kucak dolusu sevgiler gönderiyorum.” ifadesini kullanmıştı.

Kitapların baskılarındaki gerekli düzenlemelerin yapılmasından sonra serinin yeniden raflara döneceği tahmin ediliyor.

Charlie ve Nick adlı iki gencin hikâyesini konu alan kitap serisi, Netflix tarafından diziye de uyarlanacak. Yapımın başrollerinde ise Kit Connor ve Joe Locke ikilisi yer alıyor.

GÜNCELLEME: Yabancı Yayınları’ndan Açıklama

Yabancı Yayınları, Twitter hesabından paylaştığı açıklamayla kitabın dijital satış mağazalarında ve kitapçı raflarında yer almayacağını, ancak okurların kitabevlerinden talep karşılığında kitabı satın alabileceklerini belirtti.

Siz Heartstopper serisini okuma fırsatı bulmuş muydunuz? Muzır neşriyat kararı hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Resmi Gazete

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version