Menu
in

Yazar Mıgırdiç Margosyan Hayatını Kaybetti

Mıgırdiç Margosyan 83 yaşında hayatını kaybetti. Ermeni yazar, Gavur Mahallesi ve Tespih Taneleri gibi kitaplarla tanınıyordu.

Mıgırdiç Margosyan 83 yaşında aramızdan ayrıldı. Diyarbakır doğumlu Ermeni yazarın ölüm haberini yayıncısı Aras Yayıncılık duyurdu. Margosyan Gavur Mahallesi, Tespih Taneleri ve Tanrı’nın Seyir Defteri gibi kitaplarla tanınıyordu.

Çağdaş Ermeni edebiyatının öne çıkan yazarları arasında bulunan Mıgırdiç Margosyan hayata veda etti. Evrensel gazetesinde yazılarıyla yer alan, yazar ve öykücü Margosyan için 7 Nisan Perşembe günü Kumkapı Patrikhane kilisesinde saat 14.00’te tören düzenlenecek. Margosyan sonrasında Şişli Ermeni Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Aras Yayıncılık, Mıgırdiç Margosyan’ın ölümünü sosyal medya hesabı üzerinden şu sözlerle duyurdu:

- Reklam -

“Büyüğümüz, kurucumuz, ustamız, Ermenice edebiyatın taşradan yükselen son seslerinden, Hagop Mıntzuri’den el alıp ömrü vefa ettiğince hakkıyla taşıdığı edebi geleneğin son halkası, çok sevgili Mıgırdiç Margosyan’ı, Baron Mıgırdiç’imizi kaybettik. Çok üzgünüz.”

Agos’un eski genel yayın yönetmeni ve gazeteci Rober Koptaş ise Margosyan’ın ardından şu ifadeleri kullandı:

“Kurutulan bir çınarın son sürgünüydü. Kaybıyla bizi o eski memlekete bağlayan son bağlardan biri daha koptu. Sadece ermeniler değil, yazdıklarıyla çok şey fark etmelerini sağladığı Türkler, Kürtler, hepimiz çok şey borçluyuz ona. Büyüğümüz, ustamızdı. Çok üzgünüz.”

Mıgırdiç Margosyan Eserleri ile Çağdaş Ermeni Edebiyatını Şekillendiren İsimlerden Oldu

23 Aralık 1938 tarihinde Diyarbakır’da dünyaya gelen Mıgırdiç Margosyan, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi felsefe bölümünden mezun oldu. Surp Haç Tıbrevank Ermeni Lisesi’nde felsefe, psikoloji, Ermeni dili ve edebiyat öğretmenliği ve okul müdürlüğü yaptı.

Marmara gazetesinde yayımlanan Ermenice öykülerinin bir bölümü Mer Ayt Goğmeri (Bizim Oralar) başlığı altında 1984’te kitap oldu. Bu eseriyle Paris’teki Eliz Kavukçuyan Vakfı Edebiyat Ödülü’nü kazandı. Gâvur Mahallesi (1992), Tespih Taneleri (1995), Söyle Margos Nerelisen? (1995) ve Biletimiz İstanbul’a Kesildi (1998) başlıklı Türkçe kitaplarını, 1999’da ikinci Ermenice kitabı Dikrisi Aperen (Dicle Kıyılarından) takip etti. Evrensel’deki yazıları Kirveme Mektuplar adı altında kitaplaştı. Agos’taki makalelerinden bir seçki Zurna kitabında, Evrensel’deki diğer yazıları Çengelliğine, son metinleri ise Kürdan’da derlendi. Margosyan’ın yayımlanan son kitabı Tanrı’nın Seyir Defteri (2016), dünyanın yaratılış hikâyesini mizahi bir üslupla anlatıyordu.

Mıgırdiç Margosyan 2018 yılında 6. TÜYAP Diyarbakır Kitap Fuarı’nda onur konuğu oldu. Agos, Gündem, Marmara ve Yeni Yüzyıl gazetelerinde yazılar kaleme aldı. Yazar son olarak Evrensel’de çalışmalarını sürdürüyordu. Margosyan aynı zamanda Aras Yayıncılık’ın yöneticileri arasında yer alıyordu.

Mıgırdiç Margosyan ve eserleri hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Twitter Aras Yayıncılık

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version