Menu
in

Sefa Kaplan’dan Sıra Dışı Bir Oğuz Atay Biyografisi: Geleceği Elinden Alınan Adam

Oğuz Atay hakkında bilinmeyenleri anlatan Sefa Kaplan imzalı “Geleceği Elinden Alınan Adam”, Holden Kitap etiketiyle okurun karşısına çıkıyor.

Sefa Kaplan imzalı Geleceği Elinden Alınan Adam: Oğuz Atay kitabı yeniden raflara geliyor. Eser, Holden Kitap etiketiyle okurun karşısına çıkıyor.

Daha önce 2014’te Doğan Kitap’tan yayımlanan eserin baskısı uzun süredir bulunamıyordu. Holden Kitap, bu sıra dışı biyografi kitabını yeniden okurlarla buluşturuyor.

Daha önce Oğuz Atay Sözlüğü kitabı ile yine aynı sokaklarda dolaşan Sefa Kaplan, şimdi de Atay’ın yaşamına dair bilinmeyen ayrıntıların yer aldığı kitabı ile karşımızda.

- Reklam -

1956 yılında dünyaya gelen Sefa Kaplan, 2013’te Ahmet Hamdi Tanpınar biyografisi Geç Kalan Adam’ı yayımladı. Şiir türünde Sürgün Sevdaları, İnsan Bir Yalnızlıktır, Seferberlik Şiirleri, Mecusi Şiirleri, Londra Şiirleri, İntihar Şiirleri; öykü türünde Öyküler Seni Söyler; araştırma türünde Batılı Gezginlerin Gözüyle İstanbul, Türk Yazarlarının Gözüyle Dünya Kentleri, 1915’te Ne Oldu?; nehir söyleşi türünde İnsanlarla Dolu Bir Ömür: Hasan Pulur Kitabı, Bir Bilim Adamının Hikâyesi: Celâl Şengör Kitabı ve anlatı türünde Sevda Sürgünleri eserlerine imza attı.

Geleceği Elinden Alınan Adam: Oğuz Atay – Sefa Kaplan | Arka Kapak Tanıtımı

“Beni hemen anlamalısın, çünkü ben kitap değilim, çünkü ben öldükten sonra kimse beni okuyamaz, yaşarken anlaşılmaya mecburum.”

Daha önce Oğuz Atay Sözlüğü adlı kitabını yayınladığımız Sefa Kaplan’ın bu kez yazılmış en kapsamlı Oğuz Atay biyografisini, Geleceği Elinden Alınan Adam: Oğuz Atay’ı okur karşısına çıkarıyoruz.

Oğuz Atay’ın çocukluğundan ilk gençlik yıllarına, üniversite döneminden edebiyatla geçen senelerine, Tutunamayanlar’ı, Tehlikeli Oyunlar’ı nasıl yazdığından, Kemal Tahir, Halit Refiğ, Vüs’at O. Bener gibi sanatçılarla nasıl tanıştığına ve Yılmaz Güney’in Oğuz Atay’ın kafasına neden silah dayadığına dair daha önce bilmediğiniz pek çok ayrıntıyı bulacaksınız bu biyografide.

Bu kitap Atay’ın yaşamına ve edebiyatına dair yazılmış en kapsamlı biyografi olmasının yanında, yazarın geleceğini elinden alanlara karşı da büyük bir isyan adeta. Onu yaşarken anlamayan Doğan Hızlan’a, Selim İleri’ye, Hilmi Yavuz’a, Abdullah Uçman’a, Ahmet Oktay’a, Oğuz Akkan’a ve Tutunamayanlar’ı “insansız bir roman” olarak niteleyen Mehmet Seyda’ya derinden bir sitem.

Ona, “Canım insanlar! Sonunda, bana, bunu da yaptınız,” dedirten ne varsa hepsi bu başucu kitabında!

Toplamda 422 sayfadan oluşan kitabın editörlüğü Utku Yıldırım’a, kapak tasarımı Deniz Tugay’a ait. Eser, Haziran 2021 tarihi itibarıyla kitap satış mağazalarındaki yerini aldı.

Kitaptan tadımlık bir ön okumayı hemen aşağıda sizlerle buluşturuyoruz.

Yılmaz Güney’in Oğuz Atay’ın Kafasına Silah Dayaması Hadisesi (Tadımlık)

Sinema, her zaman ilgisini çekmişti Oğuz Atay’ın. Halit Refiğ ve Metin Erksan’la dostluğu, bu ilgiye profesyonel bir derinlik de kazandırmıştı muhtemelen. “Beyaz Mantolu Adam”ı filme alma çalışmaları da bunun bir parçasıydı. Ancak, asıl kaydedilmesi gereken, Yılmaz Güney’le arkadaşlığı sırasında yaşadıklarıydı. Uğur Ünel, Yılmaz Güney’le ilişkilerinin ahlâkî bir temelde ilerlediğini söylediği hâlde, (“Ben Buradayım…”, s. 482.) Erdoğan Şuhubi hiç de aynı kanaatte değildi. Yıldız Ecevit’in, belki de Yılmaz Güney’in “sol”culuğuna leke sürmemek türünden akademik kaygılarla (!) görmezden gelip kitabına bile dahil etmediği çarpıcı bir iddiaydı bu. Prof. Şuhubi, Oğuz Atay’dan dinlediklerinden yola çıkarak şunları anlatıyordu: “Yılmaz Güney’le de arkadaşlığı vardı. Oğuz’un bana anlattığı kadarıyla biliyorum; mesela bir gün tabanca çekmiş Oğuz’a. Oğuz ona güya senaryo yazacaktı, giderdi, birlikte çalışırlardı. İstediği şey olmayınca tabanca çekmiş. Sonra, birkaç dakika sonra kendini öldürmeye kalkmış. Sonra ağlamış zırlamışlar ve sonunda Oğuz’u ikna etmişti o söylediği şeyi yazdırmaya. Sonunda tamamlanmadı o senaryo bildiğim kadarıyla. Arkadaş filminin senaryosunun ilk hali miydi acaba, ama emin değilim…” (Erdoğan Şuhubi, İTÜ Vakıf Dergisi, Mart 1999)

Eser hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version