Menu
in

Theophile Gautier’in Fantastik Romanı “Avatar” Raflarda

“Sanat için sanat” görüşünün ilk temsilcilerinden olan Fransız yazar Théophile Gautier’in fantastik romanı “Avatar”, Doğu Batı Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı.

Daha çok dilimize kazandırdığı akademik kitaplar ve her sayısı ayrı bir hazine olan hakemli dergi “Doğu Batı” ile tanıdığımız Doğu Batı Yayınları, nadiren de olsa yayımladığı edebî eserlere Theophile Gautier‘in fantastik romanı “Avatar” ile devam ediyor. Yayınevi, yazarın 11 fantastik öyküsünü içeren “Fantastik Öyküler“i de dilimize kazandırmıştı.

Parnasizm adlı edebî akımının da başlıca temsilcileri arasında gösterilen ve 1811 – 1872 yılları arasında yaşayan değerli isim, roman ve öyküleri dışında şiirleri ve eleştiri yazılarıyla da tanınıyor. “Sanat için sanat” ifadesini de ilk kullananlardan biri olan Gautier’ın bu romanı, yer yer komedi unsurlarıyla birlikte “tuhaf kurgu” esintileri de taşıyor. Eserin tanıtım metnine hep beraber göz atalım:
Gautier’i sıradışı bir yazar yapan, üslubu ve işlediği konuların birebir örtüşmesidir. Fantastik türdeki eserlerinde, ölümden sonra dirilmeye, doğaüstüne, okültizme çokça yer veren Gautier’in metinleri döngüsel bir içeriğe sahiptir; bir öyküsünde yer verdiği ufak bir detay yıllar sonra bambaşka bir öyküsünde yeniden ortaya çıkar. Yazarın üslubunun adeta damgası olan bu tarz, bazen bir obje, bazen bir deyiş, bazen de kişilerle kendini gösterir. Avatar’ın kahramanlarından Octave de Saville’in Arria Marcella’daki melankolik delikanlı Octavien’in reankarnasyonu olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Budist bilgelerin yanında diz çürütmüş mesmerik bir doktor, umutsuz aşkı yüzünden yatağa düşmüş melankolik bir delikanlı, kocasını taparcasına seven hayran olunası güzellikte genç bir kadın, cepheden yeni dönmüş muzaffer bir savaşçı. Manyetizma, metapsikoz ve Hindu ritüellerinin yön verdiği bir olay örgüsü. Gautier’den XIX. yüzyıl Paris’inden, Floransa’dan ve Hindistan’ın derinliklerinden manzaralar sunan, kimi zaman komediye varan, çağdaş bir beden değiştirme ve ruh göçü hikayesi.
Kitabı dilimize kazandıran isimse, yazarın yakın zamanda raflara gelen diğer eseri “Fantastik Öyküler”de olduğu gibi Kemal Ergezen. Alışılagelmiş fantastik romanlardan sıkılmış okurlar için iyi bir tercih olabilecek kitap piyasaya çıktı bile. Keyifli okumalar.

- Reklam -

Türker Beşe

Müzmin arkeolog adayı. 4 yaşında atari oynamakla başlayan oyunculuk macerası şiddetle devam etmektedir. Okuma zevki günden güne değişmekle birlikte, tuhaf kurgu, büyülü gerçeklik ve tekinsiz korkudan aldığı keyfi hiçbir türden alamaz.

Yorum Yap

Exit mobile version