Menu
in

Vladimir Nabokov, Şimdiki “Emoji”nin Atasını Yıllar Önceden Keşfetmişti

Vladimir Nabokov, şimdilerde sıkça kullanılan “emoji”nin atasını bundan yıllar önce bir mektubunda kullanmış ve özel bir tipografiyi işaret etmişti.

Vladimir Nabokov, ilk “smiley”den yıllar önce yazı dilinde özel bir tür tipografik işaretler dizisinin olması gerekliliği hakkında konuşmuştu.

Emo ve icon sözcüklerini bir araya getiren Emoticon 19 Eylül 1982’de Dr. Scott Fahlman tarafından icat edildi. Kendisi Pittsburg’daki Carnegie Mellon Üniversitesi’nde Bilgisayar Mühendisliği fakültesinde bir profesördü. Meslektaşlarıyla beraber elektronik iletişim kanallarındaki yanlış anlaşmaları aradan kaldırmanın yollarını arıyordu.

Yazılanın şaka olduğunun anlaşılması için bir sembole ihtiyaçları vardı. %, *, #, & gibi ifadelerin bir şe yaramadığını gördükten sonra Fahlman’ın aklına bir şey geldi. 19 Eylül 1982 tarihinde, saat 11.44’te Smiley böylece doğmuş oldu.

- Reklam -

19-Sep-82 11:44 Scott E Fahlman :-)

Kimden: Scott E Fahlman

Bu karakter sıralamasının şaka amaçlı kullanılmasını teklif ediyorum:

:-)

Yandan oku. Aslında komik olmayan şeyleri belirtmek daha mantıklı olabilir. Bunun için de:

:-(

Vladimir Nabokov Yazdığı Mektupta Gülmek için Özel Bir Tipografik İşaret Olması Gerektiğini Savunmuştu

Bundan tam 13 sene önce, 1969 yılında gazeteci Alden Whitman, Vladimir Nabokov’a The New York Times’a yazdıkları hakkında birkaç soru gönderdi. Sorulardan birisi şuydu: “Kendinizi geçmiş ve çağdaş yazarlar arasında nerede görüyorsunuz?”

Cinnet, Lolita / Beyaz Irktan Dul Bir Erkeğin İtirafları, Lujin Savunması, Maşenka gibi kitapların yazarı Vladimir Nabokov, bu pek “kapsamlı” soruya şu şekilde cevap verdi:

“Sık sık bir gülümseme için özel bir tipografik işaret olması gerektiğini düşünüyorum – bir tür içbükey işaret, sırtüstü yuvarlak bir parantez. Şimdiki sorunuza onunla cevap vermek isterdim.”

Nabokov, bu sözleri ile ilk :) ifadesini tanımlayan kişi olarak tarihe geçtiğinin farkında değildi.

Neticede Rus asıllı Amerikan yazarın isteği yıllar sonra gerçekleşmiş oldu. Hatta günümüzde kullanılan emoji’ler, 80’li yıllarda kullanılmaya başlanan tipografik işaretleri bir hayli gölgede bırakıyor.

Vladimir Nabokov, geçen aylarda New Yorker dergisine gönderilen ve reddedilen Superman şiiri ile de karşımıza çıkmıştı. Şimdilerde kült sayılan pek çok romanın yazarı olan Nabokov, görünüşe göre sıra dışı fikirleriyle daima anılmayı başaracak.

Nabokov’un tipografik işaret ihtiyacına dair sizin düşünceleriniz neler? Yazar, bugün birçok kelimenin yerini alan dijital ifadeleri görse ne düşünürdü dersiniz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.

Kaynak: Lithub

Fehim Nadirli

Mimarım. İTÜ mezunuyum. "Salgın" isimli bilimkurgu kitabım 2020’de yayımlandı. "Yazarlar ve Kitaplar" podcast'ini hazırlıyorum. Roman yazmakla uğraşıyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version