Menu
in

Milliyet Kitap: “Yaşayan En Büyük Türk Şairi Hilmi Yavuz”

Milliyet Kitap, yaşayan en büyük Türk şairi olarak Hilmi Yavuz’u seçti. Bu unvan daha önce Gülten Akın’a aitti.

Milliyet Kitap, edebiyat dünyasından isimlerle yaptığı soruşturma sonrasında yaşayan en büyük Türk şairi olarak Hilmi Yavuz’u seçti.

Edebiyatımızın usta şairlerinden Hilmi Yavuz, Milliyet Kitap’ın 50 isme yönelttiği anket sonucunda yaşayan en büyük Türk şairi seçildi.

2008 yılında aramızdan ayrılan Fazıl Hüsnü Dağlarca, 1967 senesinde Uluslararası Şiir Forumu tarafından yaşayan en büyük Türk şairi seçilmişti. Dağlarca’nın ölümünden sonra, bu unvanı kimin alacağı merak edilmişti. Milliyet Kitap, aynı yıl bu soruyu edebiyat dünyasına yöneltmişti. O yıllardaki ankette Gülten Akın bu unvanın sahibi oldu. 2015 yılında hayatını kaybeden Gülten Akın’dan sonra ise bu tanım yine sahipsiz kaldı.

- Reklam -

Milliyet Kitap “Yaşayan En Büyük Türk Şairi Kimdir?” Sorusuna Cevap Aradı

Milliyet Kitap eki, 21 Mart Dünya Şiir Günü’nde malum soruyu tekrar sordu.

Edebiyat ve sanat dünyasından yazarlar, şairler, eleştirmenler, müzisyenler, sanatçı ve kültür sanat insanları “Yaşayan en büyük Türk şairi kimdir?” sorusuna yanıt verdi. 150 kişiye yöneltilen soruya, 50 yanıt geldi.

Jürinin işaret ettiği isim oy çokluğu ile Hilmi Yavuz seçildi.

Milliyet Kitap ekinden Efnan Atmaca, haberinde şu ifadeleri kullanıyor:

“Türk şiirinin en büyük yapıtaşlarından biridir Hilmi Yavuz hiç şüphesiz. Şiirini felsefesinin haddesinden geçirmiş bir şair. Modern olanı takip etmiş, geleneksel olanın elinden tutmuş. Her kitabından seçtiği temaları derinlemesine irdelemiş. Kendisini hiç saklamamış, hem dizelerinde hem düşüncelerinde hep açık sözlü olmuş bir şair. İlk şiiri 1959’da yayımlanmış. Hem de Behçet Necatigil tarafından. Gelecek sene 70 yıl geçmiş olacak üzerinden dizelerinin ilk kez okurla buluşmasının.”

1936 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Hilmi Yavuz, Londra Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe bölümü mezunu. Cumhuriyet, Milliyet, Yeni Ortam gibi gazetelerde ve çeşitli dergilerde çalışan Yavuz’un ilk şiirleri lise yıllarında Dönüm dergisinde yayımlandı.

Bakış Kuşu, Bedreddin Üzerine Şiirler, Doğu Şiirleri, Yaz Şiirleri, Gülün Ustası Yoktur, Erguvan Şiirler, Büyü’sün Yaz, Yara Şiirleri kitaplarından bazıları arasında yer alıyor. Hilmi Yavuz aynı zamanda deneme, inceleme, anı, anlatı, söyleşi ve biyografi gibi türlerde de eserler vermiş bir isim.

Hilmi Yavuz 1978 Yeditepe Şiir Armağanı, 1987 Sedat Simavi Vakfı Edebiyat Ödülü ve 1998 Türkiye Yazarlar Birliği Fikir Ödülü’nün de sahibi.

Kitap ekinin bu tercihi, sosyal medyada çeşitli tartışmaları da beraberinde getirmiş durumda.

Siz Milliyet Kitap’ın bu kararı hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Milliyet Kitap, Mart 2021

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version