Menu
in

“Yüzyılın En İyi Bilimkurgu Öyküleri” Bilimkurgu Klasikleri’ne Ekleniyor

Yirminci yüzyılda kaleme alınmış başyapıt vasıflı hikâyelerden oluşan “Yüzyılın En İyi Bilimkurgu Öyküleri” İthaki Yayınları Bilimkurgu Klasikleri dizisine otuzuncu kitap olarak katılıyor.

İthaki Yayınları 2015 yılındaki “Okurlar tarafından 20. yüzyılın en iyi bilimkurgu yapıtı seçilen Dune serisi, yepyeni kapakları ve gözden geçirilmiş çevirileriyle 50. yılında İthaki’de” sözleriyle Bilimkurgu Klasikleri dizisini başlattığını duyurmuştu. Akabindeyse usta yazarlar tarafından kaleme alınmış birbirinden nitelikli eserleri okurlarına sundu, sunuyor. Mart ayında raflarda göreceğimiz serinin otuzuncu kitabıysa başyapıt vasfı taşıyan öykülerin bulunduğu “Yüzyılın En iyi Bilimkurgu Öyküleri” isimli derleme olacak.

Ender serisinin yazarı Orson Scott Card tarafından derlenen ve 2001 yılında yayımlanan kitabın orijinal metni üç ana başlığa ayrılıyor: The Golden Age, The New Wave, The Media Generation. Eserde bulunan yazarlara baktığımızdaysa bilimkurgunun üç büyük ustası olarak anılan Robert A. Heinlein, Arthur C. Clarke ve Isaac Asimov’un isimlerini görüyoruz. Yakın zamanda kaybettiğimiz Ursula K. Le Guin’in bir öyküsü de bulunuyor. The Winds of Winter adlı romanının yayımlanması yılan hikâyesine dönen George R.R. Martin’in yanı sıra William Gibson, Ray Bradbury, Harlan Ellison ve birbirinden yetenekli isimlerin bulunduğu eser toplam 26 öyküden oluşuyor.

Yüzyılın En iyi Bilimkurgu Öyküleri adlı kitabın tanıtım bülteni şöyle:
 “Buradaki yazarların tümü bilimkurgunun onur listesinin temelini oluşturuyor.”

- Reklam -

– Booklist

“Bu kitap, bilimkurgunun edebi yönünü kusursuzca ortaya koyuyor.”

– Science Fiction Weekly

Yirminci yüzyıl bilimkurgunun temellerinin atıldığı, pulptan ciddi edebiyata evrildiği ve tüm zamanların en popüler türlerinden birine dönüştüğü bir zaman aralığı. Bu yüz senelik süreç içerisinde tür kendisine ait bir geçmiş oluşturdu ve toplu bir yaklaşımla ele alınabilecek hale geldi.

Yüzyılın En İyi Bilimkurgu Öyküleri’nde Orson Scott Card bu türü ve dolaylı olarak da kültürü dönüştüren yazarları ve onların öne çıkan öykülerini titizlikle seçip eşsiz bir panorama sunuyor. Card’ın dediği gibi bu derleme, “Bir hazine. Bir mücevher koleksiyonu.”

Isaac Asimov, Arthur C. Clarke, Robert A. Heinlein, Ursula K. Le Guin, Ray Bradbury, Frederik Pohl, Harlan Ellison, George Alec Effinger, Brian W. Aldiss, William Gibson & Michael Swanwick, Theodore Sturgeon, Larry Niven, Robert Silverberg, Harry Turtledove, James Blish, George R. R. Martin, James Patrick Kelly, Karen Joy Fowler, Lloyd Biggle, Jr., Terry Bisson, Poul Anderson, John Kessel, R.A. Lafferty, C.J. Cherryh, Lisa Goldstein ve Edmond Hamilton.
712 sayfadan oluşan derlemenin editör koltuğunda Arzu Akbatur bulunurken kapak tasarımını Hamdi Akçay üstleniyor. Çevirisi kolektif olarak hazırlanan kitabı 3 Mart 2018 tarihinde raflarda göreceğiz. Keyifli okumalar.

Mustafa İzmirli

1986 Kırcaali doğumluyum. Kırcaali, İzmir, Ankara ve Bolu gibi bir yol haritam oldu. Bu yolculukta Veteriner Hekim oldum ve çalışmaya başladım. Evlendim ve şeker mi şeker kızım dünyaya geldi. Aynı zamanda bilimkurgu ve fantastik eserler arasında bitmek tükenmek bilmeyen bir yolculuğum var. Çok sevdiğim eşim ve biricik kızım Asu ile günümü gün ederken edebiyatın gel-git etkisiyle kendimi Kayıp Rıhtım'da buldum.

Yorum Yap

Exit mobile version