Menu
in ,

Gümüşhane’de 19’uncu Yüzyıldan Kalma Bir Lahit Bulundu

Bu sefer tarihi değerlerimiz hakkında daha iç açıcı bir haber verelim istedik. Yol kenarında 19. yüzyıla ait saksı ve çiçek desenli bir lahit parçası bulundu.

Gümüşhane’nin eski bir yerleşim yeri olan Süleymaniye Mahallesi’nde, yol kenarında üzerinde saksı ve çiçek desenlerinin yer aldığı bir lahit parçası bulundu. Lahit müze görevlilerine teslim edilerek koruma altına alındı.

Sık sık yanlış onarım ve restorasyon çalışmaları sonucunda tanınmaz hâle gelen ya da yıkılan/çöken tarihi yapıların ardından Gümüşhane’de bulunan eski lahit parçası sevindirdi. Gümüşhane/Süleymaniye Mahallesi sakini Süleyman Ateş yolun kenarında üzerinde saksı ve çiçek desenleri bulunan bir taş fark etti ve müze yetkililerine götürdü. Görevlilerce yapılan incelemeler sonucu taşın 19’uncu yüzyılın başlarından kalma bir lahitin parçası olduğu ortaya çıktı.

Süleyman Ateş şöyle dedi:
“Yolda bulduğum lahiti araca koyarak müzeye teslim ettim. Tarihi açıdan çok faydalı olacağına inanıyorum. Görselliği olan ve korunması gereken bir eser. Vatandaşlarımızın da bu konuda daha hassas olması gerektiğini düşünüyorum.”

- Reklam -

Gümüşhane-Süleymaniye

Süleymaniye, Eski Gümüşhane, Canca adlarıyla anılan ve tarihi ve turistik değerleri nedeniyle zengin bir turizm potansiyeline sahip olan Süleymaniye Mahallesi, hem Gümüşhane’nin en eski yerleşim yeri olması hem de bir anlamda “medeniyetler geçişi” uğrağı olması nedeniyle tarihi ve kültürel açıdan önemli bir yerleşim merkezidir. Tarihsel gelişimine kısaca bakıldığında Gümüşhane’nin ilk defa, günümüzde Canca adıyla bilinen ve bugünkü şehrin kuzeybatısında bulunan mahallenin olduğu yerde kurulduğu ve bir gümüş yatağı üzerinde olduğu görülmektedir. Bölge gerek maden zenginliği, gerekse coğrafi konumu nedeniyle birçok medeniyetin geçiş noktası olmuştur. Kuruluşu M.Ö 3000 yıllarına dayandırılmaktadır.

Süleymaniye Mahallesi, sırasıyla İskender döneminin ardından Pontus Devleti’nin ve Doğu Roma İmparatorluğu içinde yer almıştır. Selçuklu ve Moğol hâkimiyetlerinin ardından, Akkoyunlu ve Karakoyunlular’ın ve Trabzon Rum Devleti’nin eline geçmiştir. 13. Yüzyılda 10 mahallede 60 000 kişilik bir nüfusa sahip olduğu bilinmektedir. Başlangıç dönemlerine VII. yüzyılda Arap akınları da dahil edildiğinde, 1479 yılında Osmanlı idaresine geçmesine kadar, bilinen tarihi itibariyle ondan fazla medeniyette yerleşim yeri olmuştur. Kanuni Sultan Süleyman tarafından şimdiki yerine alınan merkez, o zamandan bugüne varlığını sürdürmektedir. 1900’lü yılların başlarında madenciliğin bitmesinin ardından göç veren merkez, yerini bugün Gümüşhane İli’nin merkezi olan Harşit çayı boyuna bırakmıştır. Şehir merkezine 5 kilometre uzaklıkta bulunan Süleymaniye Mahallesi ve buradan yaklaşık 2 kilometre uzaklıktaki Canca Mahallesi’ne otomobille ulaşım rahat ve kolaydır.

“Süleymaniye mahallesi zengin bir coğrafya, burada yapılacak kazılarla birçok kalıntı gün yüzüne çıkarılabilir”

Tarihçi – yazar Serhat Doğan da Süleymaniye Mahallesi’nin tarihinin 1560’lı yıllara dayandığını ve o yıllarda Ermeni, Rum ve Türk milletlerinin birlikte yaşadığını hatırlatarak şöyle konuştu:
“Böyle bir birlikteliğin folklorik olarak yansıması gayet normal. Camii, kilise ve mezarlıklar bir arada. Burada 19’uncu yüzyılın başlarına ait bir mezar taşı bulunmuş. Vatandaşımız bilinçli bir davranış sergileyerek müze müdürlüğümüze taşı vermiştir. Süleymaniye Mahallesi zengin bir coğrafya, burada yapılacak kazılarla birçok kalıntı gün yüzüne çıkarılabilir.”
Dileriz ki tarihi değerlerimiz hakkında hep bilinçli ve yapıcı haberler yazar ve okuruz. Peki sizler ülkemizin tarihi değerlere yaklaşımı hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Forumlarımız üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.


Kayseri’de 7.5 Milyon Yıllık Fil, Zürafa, At ve Gergedan Fosilleri Bulundu

Bilecik’te Paleolitik İzler Bulunan Mağarada Kazı Çalışmaları Başladı

Karkamış Antik Kenti: Sırları Gizleyen Topraklarda Kazılar Yeniden Başladı

Kaynak: Cumhuriyet, Turizm Gumushane

Elif Şeyda Doğan

Eylül 1994’te Ankara’da doğdum. İzmir’de büyüdüm. İstanbul'da yaşıyorum. İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Anabilim Dalında doktora yapmaktayım. Öykü yazıyorum. İki kişi olarak CosmicZion Zine (czz) adlı fantastik edebiyat, uzay ve mitoloji fanzinini çıkartmaktayız.

Yorum Yap

Exit mobile version