Menu
in ,

Japon Zanaatkâr Okano, Eskimiş Kitapları Adeta Yeni Baştan Yaratıyor

Japonya’da “Büyüleyici Zanaatkârlar” adlı bir programa konuk olan Nobuo Okano’nun, yıpranmış kitapları yeni baştan yaratma macerasına şapka çıkartacaksınız!

Kayıp Rıhtım’ı takip eden hemen herkes kitaplarına çocukları gibi bakıyordur. Ancak biz onlara ne kadar değer verirsek verelim, zamanın yıpratıcı etkisinden hiçbir şey kaçamıyor. Kimimiz için kitapların eskimişliği yaşanmış anıları gösterdiği için hoş bir işaret olurken kimimiz içinse katlanılmaz bir nahoşluk yaratıyor.

“Shuri Bakaseru” (Büyüleyici Zanaatkârlar) adlı bir Japon şovu bir bölümünde Nobuo Okano adlı bir ustayı konuk ediyor. Kendisi eskimiş kitapları yeni bir görünüme kazandırmak konusunda oldukça başarılı bir sanatçı. Şovunda da oldukça yıpranmış ancak bir o kadar da sevilen bir İngilizce-Japonca sözlüğü adeta yeni baştan yaratıyor. Bu sözlükle bağı oldukça eskiye dayanıyor. Sahibinin eline ortaokul yıllarında geçmiş bu sözlük ve şimdi de kızı üniversiteye başlarken ona hediye etmek istiyor.

Okano öncelikle cildin sırtındaki tüm tutkalı çıkarıp sayfaları tek tek ayırıyor. Haritaları da kapaktan ayırıyor. İlk haline hiç dönemeyecek elbette. Bir sonraki kısım ise en zorlu olanı. Okano tüm sayfaları tek tek kontrol edip kıvrık yerleri açıyor ve hepsini ütüleyerek düzleştiriyor. Sayfaların kenarına mor renkler bulaşmış. Okano bu kısımları da giyotin kitap kesici ile keserek ayırıyor.

- Reklam -

Yeni bir kapak yapımı ise işlemin son kısmı. Okano bunu yaparken kitabı daha önce çıkardığı atıl parçalarla süslüyor. Sonuç ise oldukça şaşırtıcı.

Aşağıdaki fotoğraflardan süreci takip etmeniz mümkün.

Ne dersiniz, gerçekten de büyüleyici bir meslek değil mi?

Kaynak: My Modern Met

Burak İpek

Özellikle bilimkurguya ve çizgi romanlara bayılır. Çizgi romanlara girişi Dylan Dog, bilimkurguya aşkı ise Dune serisi ile başladı. 7 yaşından beri bilgisayarla ve elektronik aletlerle iç içe yaşamayı seçerek göbeğini büyüttü. Düşüncelerini başkalarıyla tartışmak adına Kayıp Rıhtım’da yazılar yazıyor.

Exit mobile version