Menu
in

500 Yıllık Nasrullah Cami Badanalı Restorasyonu ile Tepki Topladı

Kastamonu’da 514 yıllık Nasrullah Cami için yapılan restorasyonda badana kullanıldığı iddiası sosyal medyada tepkilere neden oldu.

Kastamonu ilinde 1506 yılında inşa edilen ve 514 yıldır ayakta duran Nasrullah Cami için yapılan restorasyon, sosyal medyada büyük tepki topladı.

1506 yılında Kadı Yakupoğlu Nasrullah tarafından yaptırılan Nasrullah Cami, Kastamonu’nun en önemli simgelerinden biri. Ancak 500 yıldan uzun süredir ayakta duran ibadethane, onarım ve restorasyon işleri için 2015 yılında özel bir firmaya kiralandı. Tam iki yıl süren çalışmalar sonucunda cami yeniden ibadete açıldı. Fakat 5 asır boyunca şeklini ve orijinalliğini koruyan yapının birçok kısmı tamamen değişmişti.

Sosyal medya sayesinde ortaya çıkan bu gelişme sonucunda birçok kişi, ünlü hattat Ahmet Şevket Efendi tarafından yapılan süslemeler ve hatların birçoğunun kaybolduğunu fark ederek duruma tepki gösterdi.

- Reklam -

İstiklal Marşı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi öncesi Mehmet Akif Ersoy tarafından ilk kez okunduğu yer olduğu da iddia edilen Nasrullah Cami’nin restorasyon öncesi ve sonrası görüntüleri özellikle Twitter ve ekşisözlük gibi platformlarda gündem oldu.

Restorasyonu gerçekleştiren firma Gürsoy Grup yönetim kurulu başkanı Hasan Gürsoy, daha sonra cami ve içinde bulunduğu külliyeyi kitaplaştırmıştı.

Nasrullah Cami Şadırvanı Kaldırılarak Havuza Dönüştürüldü

Gürsoy Grup Restorasyon firmasının web sitesinde söz konusu yapılan restorasyonla ilgili şu bilgiler paylaşılmış:

“Caminin restorasyon çalışmaları kapsamında, çimento esaslı derz ve sıvalar temizlenmiştir. Cami içinde kubbe ve duvarların tamamında sıva raspaları sonucu, 19. yüzyıla tarihlenen kalem işlerine ulaşılmış, elde edilen bulguların konservasyonu yapılarak koruma altına alınmıştır. Kurşun çatı örtüsü özgün çatı kasnakları açığa çıkartılarak, kurşun kaplama yenilenmiştir. Özgün ahşap tavan ve kapı korkuluklarının temizlikleri yapılmış ve tamamlanarak korunmuştur. Son cemaat mahallinde bulunan muhdes demir doğramalar sökülerek cephe düzeni ile uyumlu şeffaf doğramalar ile kapatılmıştır. Daha önce geçirdiği onarımlar nedeniyle cephe estetiğini ve oranlarını kaybeden şadırvanda özgün detaylar ortaya çıkarılmıştır. Restorasyonu tamamlanan eser, 2016 yılında yeniden ibadete açılmıştır.”

II. Beyazıd döneminde 1506 yılında Nasrullah Kadı tarafından köprü ve şadırvan içindeki su havuzları ile birlikte yaptırılan cami, Kastamonu’nun en büyük camisi olma özelliğini taşıyor. 1746 yılında genişletilmesine kadar 6 kubbeli bir yapıya sahip olan cami, bu çalışmayla 9 kubbeli bir hale gelmişti. Cami içindeki hatlar ve süslemeler ise yine Kastamonulu ünlü hattat Ahmet Şevket Efendi tarafından yazılmıştı.

Yapılan son düzenleme hakkında sizler neler düşünüyorsunuz? Sizce sosyal medyadaki tepkiler ve kınamalar haklı bir gerekçeye dayanıyor mu? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


* Kuzey Kore Mimarisi: Retro Bilimkurguları Aratmayan Bir Dünya

Kaynak: Cumhuriyet

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Yorum Yap

Exit mobile version