Menu
in

Kadıköy Karikatür Evi’nde Vandalizm: Avni Heykeli Düşürüldü, Sıdıka Çizimi Karalandı

Avni heykeli yere düşürüldü, karşı binadaki Sıdıka çizimi sprey boyalarla karalandı. Kadıköy Karikatür Evi, kimliği belirsiz kişilerin saldırısına uğradı.

İstanbul’daki Kadıköy Karikatür Evi saldırıya uğradı. Müzenin önündeki Avni heykeli yere düşürülürken karşı binanın duvarındaki Sıdıka çizimi siyah sprey boyayla karalandı.

Türk karikatür sanatının en önemli isimlerinden Oğuz Aral’ın ikonik karakteri Avni’nin, Kadıköy Karikatür Evi önündeki heykeli yerinden sökülerek düşürüldü. Müzenin karşısında yer alan binanın duvarında yer alan Atilla Atalay’ın hayalî karakteri Sıdıka da saldırıdan payını aldı. Sıdıka çiziminin göğüs bölgesi, sprey boyayla adeta “sansürlendi”.

Avni heykelin saldırının 9 Kasım’da, Sıdıka çizimine müdahalenin ise ondan yaklaşık bir hafta önce gerçekleştirildiği kaydedildi.

- Reklam -

Yapılan açıklamada saldırının detaylarına yer verilmezken eserlerin gerekli düzenlemelerin ardından tekrar eski hâllerine kavuşturulacağı kaydedildi. Avni heykeline verilen zararın tek bir kişiye ait olamayacağı bilgisinin altı çizildi.

Avni Heykeli Gerçekleştirilecek Bakımın Ardından Yerine Yerleştirilecek

Karikatür Evi Sorumlusu Meriç Karçal yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“9 Kasım günü Avni heykelinin devrildiğini öğrendik. Bina içinde çalışırken, dışarı çıktığımızda heykel devrilmişti. Devrilme konusunda bizler, vatandaşlar, Kadıköylüler hassaslar. Bir şey mi oldu, düştü mü, düşürüldü mü? Daha önce de bir çalınma durumu olmuştu acaba tekrar niyetlenmeme mi oldular diye bize de sordular. Heykel ağır bir heykel, yaklaşık 80-100 kilogram ağırlığında. Tek başına devrilecek bir heykel değil ama elimizde net bir bilgi de yok. Biz düşmüş vaziyette gördük. Şu an karikatür evinde heykel. Bakıma gidecek daha sonra Oğuz Aral’ın heykelinin yanına yerleştireceğiz.”

Sıdıka Çizimine Saldırı Farklı Kişilerce Yapılmış Olabilir

Karikatür Evi’nin karşısındaki duvarda resmedilmiş olan Sıdıka çizimi hakkında da açıklamalarda bulunan Karçal, bu iki olayın bağımsız olabileceğine dikkat çekti:

“Üzerine siyah boya atıldığını gördük. Bu da yaklaşık 1 hafta, 10 gün önce oldu. İkisi de aynı anda anılınca insanlarda karikatür evine yönelik bir şey mi var gibi anlaşıldı. Büyük ihtimal birbirinden bağımsız birbiri ile alakası olan şeyler değil.”

Kadıköy Belediyesi tarafından işletilen Karikatür Evi, 1906 yılında inşa edilmiş ve uzun yıllar konut olarak kullanılmış bir binanın restore edilmesinin ardından 2016 yılında hizmete açılmıştı.

Siz bu olaylar hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: DHA

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version